Als u letselschade heeft opgelopen, komt u waarschijnlijk allerlei nieuwe termen tegen. Het is belangrijk om deze letselschade begrippen te begrijpen, zodat u weet waar u aan toe bent. In dit artikel leggen we de belangrijkste begrippen uit en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Letselschade begrippen

Laten we beginnen bij het begin: wat is letselschade? Letselschade is de lichamelijke en/of geestelijke schade die u oploopt door een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Als u letselschade heeft opgelopen, heeft u recht op een schadevergoeding om de geleden schade te compenseren.

Letselschade begrippen

Schadevergoeding

Een schadevergoeding is het bedrag dat u krijgt om de geleden schade te compenseren. De schadevergoeding bestaat uit materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade

Materiële schade is de schade die u kunt berekenen in geld. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor medische behandelingen, verlies aan inkomen en kosten voor hulp in de huishouding.

Immateriële schade

Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Dit is de vergoeding voor de niet-financiële schade die u heeft geleden, zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde.

Aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid betekent dat iemand verantwoordelijk is voor de geleden schade. Bij letselschade moet er sprake zijn van een fout van de tegenpartij om aansprakelijk te zijn. Lees verder in onze letselschade begrippen.

Verjaringstermijn

De verjaringstermijn is de termijn waarbinnen u een schadevergoeding moet eisen. In Nederland is de verjaringstermijn voor letselschade 5 jaar.

Schadepost

Een schadepost is een kostenpost die u kunt opvoeren bij het claimen van uw schadevergoeding. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische kosten, inkomensverlies en reiskosten.

Medische expertise

Een medische expertise is een onderzoek waarbij een medisch specialist uw letselschade beoordeelt. Dit kan nodig zijn om de omvang van uw letselschade vast te stellen.

Veelgestelde vragen over letselschade begrippen

Wat is de hoogte van mijn schadevergoeding in letselschade begrippen?

De hoogte van uw schadevergoeding hangt af van de omvang van uw geleden schade. Dit wordt berekend aan de hand van de materiële en immateriële schade die u heeft geleden.

Kan ik een schadevergoeding claimen als ik zelf ook schuldig ben aan het ongeval?

Ja, u kunt ook een schadevergoeding claimen als u zelf ook schuldig bent aan het ongeval. Wel kan uw eigen schuld van invloed zijn op de hoogte van de schadevergoeding die u krijgt. De vergoeding wordt namelijk verminderd met het percentage eigen schuld dat u heeft.

Moet ik een letselschade advocaat inschakelen?

Het is niet verplicht om een letselschade advocaat in te schakelen, maar het kan wel verstandig zijn. Een letselschade advocaat kan u helpen bij het claimen van uw schadevergoeding en weet precies welke stappen er genomen moeten worden.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn schadevergoeding krijg?

Dit verschilt per situatie. Het kan enkele maanden tot enkele jaren duren voordat u uw schadevergoeding krijgt. Dit hangt af van de complexiteit van uw zaak en de bereidheid van de tegenpartij om tot een schikking te komen.

Conclusie letselschade begrippen

Als u letselschade heeft opgelopen, is het belangrijk om de bijbehorende letselschade begrippen te begrijpen. Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u uw schadevergoeding claimen. Vergeet niet dat het inschakelen van een letselschade advocaat u kan helpen bij het claimen van uw schadevergoeding.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online