Als werknemer of werkgever wil je natuurlijk dat jouw werkplek zo veilig mogelijk is. Helaas kunnen bedrijfsongevallen toch gebeuren en is het belangrijk om te weten wat je moet doen als er een bedrijfsongeval voertuig plaatsvindt. In dit artikel bespreken we wat een bedrijfsongeval voertuig is, welke stappen je moet ondernemen en hoe je letselschade kunt claimen.
Wat is een bedrijfsongeval voertuig?
Een bedrijfsongeval voertuig is een ongeval waarbij een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden betrokken raakt bij een verkeersongeval. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een ongeval met een bedrijfsauto, vrachtwagen, heftruck of ander voertuig dat eigendom is van het bedrijf.
Welke stappen moet je ondernemen?
Als er een bedrijfsongeval voertuig heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen:
- Zorg voor veiligheid: Zorg ervoor dat de betrokkenen veilig zijn en schakel indien nodig hulpdiensten in.
- Verzamel informatie: Verzamel gegevens van de betrokkenen, het voertuig en de toedracht van het ongeval.
- Meld het ongeval: Meld het ongeval zo snel mogelijk bij de werkgever en/of de bedrijfsarts.
- Houd documentatie bij: Houd documentatie bij van het ongeval, zoals medische verklaringen, verklaringen van getuigen en eventueel foto’s.
- Claim letselschade: Schakel een letselschade advocaat in om te helpen bij het claimen van letselschade.
Hoe kun je letselschade claimen?
Als je letselschade hebt opgelopen door een bedrijfsongeval voertuig, kun je hiervoor een schadevergoeding claimen bij de werkgever. Het is verstandig om hiervoor een letselschade advocaat in te schakelen. Een advocaat kan je helpen bij het opstellen van een schadeclaim en het verkrijgen van een passende vergoeding voor de geleden schade, zoals medische kosten, inkomensverlies en smartengeld.
Veelgestelde vragen
Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval voertuig?
Bij een bedrijfsongeval voertuig is de werkgever in principe aansprakelijk. Dit geldt ook als de werknemer zelf schuld heeft aan het ongeval. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld als de werknemer opzettelijk roekeloos heeft gehandeld.
Wat als de werkgever geen schadevergoeding wil betalen?
Als de werkgever geen schadevergoeding wil betalen, kan er een juridische procedure gestart worden. Het is in dat geval belangrijk om een letselschade advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in arbeidsrecht en letselschadezaken.
Wat als het bedrijfsongeval plaatsvond tijdens woon-werkverkeer?
Als het bedrijfsongeval plaatsvond tijdens woon-werkverkeer, dan wordt dit niet gezien als een bedrijfsongeval en is de werkgever in principe niet aansprakelijk. Een uitzondering hierop is als er sprake is van een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering die woon-werkverkeer wel dekt.
Kan ik ook letselschade claimen als ik als zzp’er betrokken ben bij een bedrijfsongeval voertuig?
Als zzp’er kun je ook letselschade claimen als je betrokken bent bij een bedrijfsongeval voertuig. Je kunt dan de opdrachtgever aansprakelijk stellen voor de geleden schade.
Conclusie
Een bedrijfsongeval voertuig kan verstrekkende gevolgen hebben voor de betrokken werknemer. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen als er een bedrijfsongeval voertuig plaatsvindt en hoe je letselschade kunt claimen. Schakel hiervoor altijd een letselschade advocaat in die gespecialiseerd is in arbeidsrecht en letselschadezaken.