RN Letselschade - contact RN Letselschade - contact

Aansprakelijkheid Aansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan zomaar gebeuren. Helaas kan een ongeval ook leiden tot letselschade. In zo'n situatie is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is voor de schade die is ontstaan. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de afwikkeling van de letselschade. In dit artikel lees je alles over aansprakelijkheid bij letselschade.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan zomaar gebeuren. Helaas kan een ongeval ook leiden tot letselschade. In zo'n situatie is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is voor de schade die is ontstaan. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de afwikkeling van de letselschade. In dit artikel lees je alles over aansprakelijkheid bij letselschade.

Wat is aansprakelijkheid bij letselschade?

Als er sprake is van letselschade, dan is er vaak iemand aansprakelijk voor de schade die is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld de veroorzaker van het ongeval zijn, maar ook de werkgever of een andere betrokken partij. Aansprakelijkheid letselschade betekent dat degene die verantwoordelijk is voor de schade, ook de kosten hiervan moet vergoeden.

Ons team staat voor jou klaar

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

"There is no elevator to succes, you need to take the stairs."

Bekijk ons team

Hoe wordt de aansprakelijkheid vastgesteld?

Het vaststellen van aansprakelijkheid bij letselschade kan soms ingewikkeld zijn. Het is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval wie er verantwoordelijk is. In het algemeen geldt dat degene die de schade heeft veroorzaakt, aansprakelijk is voor de letselschade. Dit kan bijvoorbeeld een automobilist zijn die een verkeersongeval heeft veroorzaakt, maar ook een werkgever die zijn werknemers niet voldoende heeft beschermd tegen gevaarlijke situaties op de werkvloer.

Verschillende vormen van aansprakelijkheid bij letselschade

Er zijn verschillende vormen van aansprakelijkheid bij letselschade. Hieronder lichten we de belangrijkste vormen toe:

  1. Productaansprakelijkheid: Als een product gebreken vertoont en daardoor letselschade veroorzaakt, dan is de producent aansprakelijk voor de schade. Dit geldt ook als de producent niet de directe veroorzaker van het ongeval is.
  2. Werkgeversaansprakelijkheid: Een werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor zijn werknemers. Als de werkgever hierin tekortschiet en er ontstaat letselschade, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade.
  3. Verkeersaansprakelijkheid: Bij een verkeersongeval is in de meeste gevallen de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk voor de letselschade die hieruit voortvloeit. Dit geldt ook als de veroorzaker zelf letsel heeft opgelopen.
  4. Overheidsaansprakelijkheid: Als de overheid nalatig is geweest en hierdoor letselschade is ontstaan, dan kan de overheid hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er niet tijdig maatregelen zijn genomen om een gevaarlijke verkeerssituatie aan te passen.
  5. Aansprakelijkheid bij sport en spel: Bij sport en spel kunnen ook ongevallen en letselschade ontstaan. In dit geval geldt dat de speler die de schade heeft veroorzaakt, aansprakelijk kan worden gesteld voor de letselschade.

Wat te doen bij letselschade?

Als je letselschade hebt opgelopen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een letselschade advocaat. Deze kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade op de verantwoordelijke partij. Daarnaast kan een letselschade advocaat je ook bijstaan bij het aanvragen van een schadevergoeding en het regelen van medische zorg.

Veelgestelde vragen

Moet ik zelf bewijzen dat ik recht heb op een schadevergoeding bij letselschade?

Nee, als slachtoffer hoef je niet zelf te bewijzen dat je recht hebt op een schadevergoeding bij letselschade. Het is aan de aansprakelijke partij om aan te tonen dat zij niet aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan.

Kan ik ook letselschade claimen als ik zelf deels schuldig ben aan het ongeval?

Ja, ook als je zelf deels schuldig bent aan het ongeval, kun je nog steeds letselschade claimen. De hoogte van de schadevergoeding wordt dan wel verminderd met het percentage eigen schuld.

Wat zijn de kosten van een letselschade advocaat?

Een letselschade advocaat werkt vaak op basis van no cure no pay. Dit betekent dat je alleen betaalt als de advocaat de zaak wint. De kosten worden dan verrekend met de schadevergoeding die je ontvangt.

Conclusie

Als je letselschade hebt opgelopen, is het belangrijk om te weten wie er aansprakelijk is voor de schade. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de afwikkeling van de letselschade en het claimen van een schadevergoeding. Er zijn verschillende vormen van aansprakelijkheid bij letselschade, zoals productaansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid, verkeersaansprakelijkheid, overheidsaansprakelijkheid en aansprakelijkheid bij sport en spel. Een letselschade advocaat kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het claimen van een schadevergoeding.

Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding

Wanneer je contact opneemt met de experts van RN Letselschade, ontvang je gegarandeerd snel en vrijblijvend advies. Binnen 60 minuten spreek je een letselschadespecialist die naar jouw verhaal luistert en jou adviseert over de volgende stappen.

Direct berekenen

Wat zeggen klanten over ons

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online