Whiplash Klachten Letselschade Whiplash Klachten Letselschade

Whiplash Whiplash

Een whiplash is een veel voorkomende blessure die kan ontstaan na een auto-ongeluk, een val of een andere situatie waarbij het hoofd plotseling heen en weer wordt geschud. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van whiplash, maar weten vaak niet precies wat het inhoudt. In dit artikel zullen we alles wat je moet weten over whiplash behandelen, inclusief de oorzaken, symptomen, behandeling en herstel.

Een whiplash is een veel voorkomende blessure die kan ontstaan na een auto-ongeluk, een val of een andere situatie waarbij het hoofd plotseling heen en weer wordt geschud. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van whiplash, maar weten vaak niet precies wat het inhoudt. In dit artikel zullen we alles wat je moet weten over whiplash behandelen, inclusief de oorzaken, symptomen, behandeling en herstel.

Wat is een whiplash

Een whiplash is dus een verzamelnaam van bepaalde klachten. Welke dat zijn bekijken we in de volgende alinea. Een whiplash is in de meeste gevallen het gevolg van een onverwachte slingerende beweging van het hoofd. Het hoofd wordt dan krachtig en snel naar voren bewogen, gevolgd door eenzelfde beweging naar achteren. Dit kan ook andersom gebeuren. De romp beweegt niet of nauwelijks mee. Bij een aanrijding van achteren bijvoorbeeld. Als je voor een stoplicht staat te wachten en je achterligger heeft dit niet op tijd in de gaten, kan een enorme klap het gevolg zijn. Door de klap maakt je hoofd die karakteristieke beweging naar voren en naar achteren. Het mag duidelijk zijn dat zo’n klap de nekspieren enorm belast waardoor schade in deze regio kan ontstaan. Whiplash kan door allerlei verschillende manieren ontstaan.

Ons team staat voor jou klaar

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

"There is no elevator to succes, you need to take the stairs."

Bekijk ons team

Oorzaken

Een onverwachte hevige beweging van de nek kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar het is vaak het gevolg van een kop-staartbotsing. Bijvoorbeeld als je met de auto in de file staat of voor een rood stoplicht wacht. Je achterligger kan niet op tijd remmen waardoor deze je van achteren aanrijdt. Afhankelijk van de snelheid van de achterligger kan er een enorme klap ontstaan waardoor de nek hevig wordt belast. Het hoofd slingert naar voren, naar achteren, weer naar voren en dat met een grote kracht en volledig onverwacht. Het is natuurlijk niet zo gek als daar medische klachten het gevolg van zijn. Hier een greep van voorbeelden waarbij je een whiplash kan oplopen:

  • Auto-ongelukken
  • Fietsongevallen
  • Fysieke mishandeling, zoals slaan
  • Contactsporten zoals voetbal, boksen en karate
  • Paardrijden
  • Val

Wat zeggen klanten over ons

Klachten als gevolg van een whiplash

Het klachtenpatroon van een whiplash kan per persoon sterk verschillen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen typische klachten en minder vaak voorkomende klachten.

Typische klachten van een whiplash

  • Pijn in de nek
  • Uitstralende pijn vanuit de nek naar het achterhoofd
  • Uitstralende pijn vanuit de nek naar de schouders en de armen
  • Een stijve nek
  • Beperking van de beweging van de nek
  • Hoofdpijn
  • Pijn in het achterhoofd en/of het voorhoofd

Minder vaak voorkomende klachten van een whiplash

  • Problemen met de ogen en het zien
  • Problemen met het gehoor
  • Klachten van oorsuizen
  • Duizeligheid en misselijkheid
  • Een doof gevoel in de handen
  • Tintelingen in de handen
  • Klachten over het geheugen
  • Vermoeidheid
  • Problemen met slapen
  • Gevoelens van angst en stress
  • Klachten over autonome functies
  • Concentratiestoornissen
  • Psychologische veranderingen zoals nervositeit, somberheid en emotionele labiliteit

Bij meer dan de helft van de mensen met een whiplash gaan de klachten vanzelf over. Doorgaans binnen 3 tot 6 maanden. Klachten van een whiplash kunnen echter veel langer duren. Bij ongeveer de helft van de slachtoffers duren ze langer dan 6 maanden.

Wat Is Een Whiplash Aanduiding Nek Van Rachella 430x314.jpg
Aanduiding van de nekklachten, ookwel whiplash genoemd.

De gevolgen van een whiplash

De gevolgen van een whiplash kunnen enorm groot zijn. Zeker als de klachten lang aanhouden, soms zelfs dus wel langer dan een half jaar. Het trekt een enorme wissel op je hele leven. Je bent voortdurend moe, hebt pijn, slaapt slecht door de stijve nek, je bent duizelig en daardoor onzeker en je kunt tal van andere klachten hebben. Door de klachten kan je vaak allerlei dingen niet meer. Door de duizeligheid durf je geen auto meer te rijden, door de pijn slaap je slecht en geheugenstoornissen of concentratiestoornissen hebben effect op je werk. Zo je al kunt werken, want met een whiplash is werken vaak niet of nauwelijks mogelijk.

Wat het allemaal extra lastig en vervelend maakt is het feit dat een whiplash niet of nauwelijks is aan te tonen. Op een röntgenfoto of een scan is doorgaans niets te zien. En dit, terwijl je nek een enorme klap te verduren heeft gekregen. Bindweefsel, spieren, bloedvaten en nekwervels zijn aangedaan maar er is niets te zien. De diagnose whiplash wordt gesteld op basis van de anamnese, omdat bij lichamelijk onderzoek en röntgenonderzoek geen afwijkingen worden gevonden. Anamnese betekent overigens ‘het verhaal van de patiënt’.

Letselschade berekenen

Behandeling van whiplash

Als je denkt dat je whiplash hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De behandelingsopties kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de blessure, maar kunnen onder andere bestaan uit:

  • Rust en ijs om de pijn en ontsteking te verminderen
  • Pijnstillers om de pijn te verlichten
  • Fysiotherapie om de nekspieren te versterken en te helpen bij het herstel
  • Chiropractie om de nek en ruggengraat te manipuleren en de pijn te verminderen

Herstel van whiplash

De meeste mensen herstellen binnen enkele weken tot enkele maanden van whiplash, afhankelijk van de ernst van de blessure. Om je herstel te bevorderen, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen, zoals:

  • Rust nemen en niet te veel inspannen
  • Oefeningen doen om de nekspieren te versterken
  • Een goede houding behouden
  • Warmte toepassen om de bloedcirculatie te bevorderen en de pijn te verminderen
  • Een gezond dieet volgen om het lichaam te ondersteunen tijdens het herstel

Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding

Wanneer je contact opneemt met de experts van RN Letselschade, ontvang je gegarandeerd snel en vrijblijvend advies. Binnen 60 minuten spreek je een letselschadespecialist die naar jouw verhaal luistert en jou adviseert over de volgende stappen.

Direct berekenen

Letselschade claimen

Als je door toedoen van iemand anders een whiplash hebt opgelopen, dan wil je natuurlijk alle schade die de whiplash met zich meebrengt vergoed hebben. Die schade kan heel divers zijn er ligt grotendeels aan jouw persoonlijke situatie. Wat er zoal onder letselschade claimen als gevolg van een whiplash valt bekijken we hierna.

Om met succes letselschade te claimen moet je allereerst kunnen aantonen dat het ongeluk de schuld was van iemand anders. Iemand anders kan aansprakelijk worden gesteld voor wat jou is overkomen. Bij een aanrijding van achteren is dat gemakkelijk. Iemand is immers van achteren tegen jou aangereden.

Deze partij moet aansprakelijk worden gesteld via een officiële brief. Vervolgens moet worden onderhandeld over de schadevergoeding. Er moet een uitgebreide kostenberekening worden gemaakt. Dit zijn vaak ingewikkelde berekeningen die je beter kunt overlaten aan een letselschade expert zoals een letselschade advocaat of letselschade jurist.

Onderhandelingen over letselschadevergoeding whiplash zijn vaak ook niet eenvoudig. De aansprakelijke partij doet er vaak van alles aan om te bewijzen dat er geen schade is of veel minder schade dan jij claimt. Het feit dat een whiplash niet goed is aan te tonen maakt dit nog lastiger. De andere partij beweert bijvoorbeeld dat je al last had van allerlei klachten voor het ongeluk. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je toevallig al onder behandeling was voor een stijve nek. Die eerdere klachten hoeven echter totaal niets te maken te hebben met de whiplash. Misschien had je last van spanningsklachten. In dergelijke gevallen vragen wij medische gegevens op om te bewijzen dat je huidige klachten wel degelijk het gevolg zijn van een whiplash.

Whiplash Klachten Letselschade

Welke kosten vallen onder letselschadevergoeding whiplash

In principe komen alle kosten die het gevolg zijn van een ongeluk voor vergoeding in aanmerking. Mits jij kunt bewijzen dat het ongeluk de schuld was van iemand anders. Het hangt volledig van jouw persoonlijke situatie af welke kosten daarmee gemoeid zijn. Enerzijds van de ernst van de klachten en anderzijds van voorbeeld je woon- of werksituatie.

Uitgangspunt is dus dat alle kosten moeten worden vergoed. Om te beginnen de medische kosten die je moet maken. Iedereen in Nederland heeft verplicht minimaal een basisverzekering voor zorg en van daaruit worden de meeste kosten vergoed. Denk aan de bezoekjes aan de huisarts, voorgeschreven medicijnen, een röntgenfoto in het ziekenhuis of een consult bij een medisch specialist. Je krijgt echter vaak ook te maken met medische kosten die niet worden vergoed. Je moet een eigen bijdrage voor de voorgeschreven medicijnen betalen, het eigen risico aanspreken terwijl je dat anders niet zou hebben hoeven doen. Waarschijnlijk moet je bepaalde zaken aanschaffen zoals pijnstillers, een zwachtel of nekkraag of je hebt een nieuw, speciaal hoofdkussen nodig. Je krijgt vaak ook te maken met een eigen bijdrage voor allerlei zorg die je nodig hebt. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of voor hulp in huis.

Dan zijn er ook de vervoerskosten. Je moet regelmatig naar de huisarts, naar een fysiotherapeut of andere zorgverlener. Hiervoor maak je kosten. Dat kan benzine voor je auto zijn maar ook een kaartje voor de bus, tram of trein.

Voorbeelden kosten

  • Medische kosten die niet worden vergoed door jouw ziektekostenverzekering. Denk aan kosten voor fysiotherapie, medicijnen die niet of niet volledig worden vergoed, jouw eigen risico dat je anders niet had hoeven aanspreken;
  • Kosten die je moet maken voor tijdelijke hulp voor jouw persoonlijke verzorging. Hierbij te denken aan douchen, kleding aantrekken etc.;
  • Kosten die voortvloeien uit een opgelopen studievertraging, gemiste promotie of omdat je aanpassingen aan de woning moet laten doen;
  • Misschien heb je regelmatig een taxi nodig omdat je als gevolg van duizeligheid niet zelf kunt rijden, fietsen of lopen naar jouw werk of naar een arts. Deze kosten komen ook voor vergoeding in aanmerking;
  • Wellicht ben je niet in staat om uw huishouden volledig zelf te doen en heb je hulp nodig. Ook deze kosten komen voor vergoeding in aanmerking;
  • Alle andere kosten die verband houden met de opgelopen whiplash. Denk hierbij onder meer aan gederfde inkomsten omdat je een tijd niet of veel minder kunt werken.

Als een whiplash ernstige klachten met zich meebrengt, kan je misschien niet meer alles doen wat je gewoonlijk deed. Je huishouden, naar je werk, op kleinkinderen passen of je kunt je hobby niet meer uitoefenen. In sommige gevallen krijg je ook voor dergelijke kosten en vergoeding. Uiteraard moet het wel aantoonbaar zijn dat je deze kosten moet maken én moeten deze het gevolg zijn van je whiplash.

Veelgestelde vragen over whiplash

Hoe kan ik vergoeding krijgen voor mijn whiplash na een verkeersongeval?

Na een verkeersongeval met whiplash is het cruciaal om de juiste stappen te volgen voor compensatie. Documenteer eerst alle medische behandelingen en houd een dagboek bij van uw klachten en herstel. Vervolgens is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist die ervaring heeft in het begeleiden van slachtoffers bij het claimen van schadevergoeding. Deze professional kan u helpen bij het navigeren door het proces en zorgen dat u de ondersteuning krijgt die u verdient.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van whiplash waarvoor ik ondersteuning kan zoeken?

Whiplash kan een reeks symptomen veroorzaken, waaronder nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, en soms problemen met concentratie en geheugen. Als u last heeft van deze symptomen na een incident, is het belangrijk om medische hulp te zoeken en vervolgens advies in te winnen over hoe u ondersteuning voor uw herstel en eventuele compensatie kunt krijgen.

Hoe lang duurt het om een schadevergoeding te krijgen voor mijn nekletsel?

De tijd die nodig is om een schadevergoeding te ontvangen, kan variëren afhankelijk van de complexiteit van uw zaak, de snelheid van medische evaluaties, en de afhandeling met de betrokken partijen. Het inschakelen van een professional met ervaring in dergelijke zaken kan dit proces aanzienlijk versnellen en zorgen voor een soepelere afhandeling van uw claim.

Kan ik ondersteuning krijgen als mijn whiplashklachten lang aanhouden?

Ja, langdurige klachten na een whiplash vereisen vaak gespecialiseerde ondersteuning. Het is belangrijk om niet alleen te vertrouwen op initiële medische zorg maar ook op langdurige begeleiding en advies over hoe u compensatie voor uw aanhoudende ongemakken kunt verkrijgen. Een professional met ervaring in het veld kan u begeleiden bij het verkrijgen van de nodige documentatie en ondersteuning voor uw specifieke situatie.

Problemen met de werkgever

Je hebt een whiplash opgelopen, maar dit is medisch niet goed te onderbouwen door bijvoorbeeld een röntgenfoto. Een verrekking van een spier in de nek kan voor enorm veel klachten en ongemak zorgen terwijl dit medisch niet kan worden bewezen. Het komt voor dat een werkgever weigert de klachten van het slachtoffer serieus te nemen. Dit kan leiden tot onenigheid en/of een slechte relatie op de werkvloer, ook met collega’s. Dit is natuurlijk bijzonder vervelend. De bedrijfsarts en/of de huisarts kunnen hierin wel een positieve rol spelen. Ook kan het helpen om jouw klachten dagelijks te noteren zodat een duidelijk beeld ontstaat hetgeen tot meer begrip van anderen zal leiden.

Een letselschade expert inschakelen

Heb je een whiplash opgelopen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We staan je vanaf het begin terzijde. Het begint met een onderzoek naar de schuldvraag waarna we de schuldige partij aansprakelijk stellen. Vervolgens brengen wij alle kosten in kaart en maken we een letselschade berekening. Vaak kan op dit moment al een voorschot worden gevraagd om alle kosten die je nog moet gaan maken te kunnen betalen. Wij ondersteunen je gedurende het gehele proces en we komen ook bij je thuis als dat nodig is. Vervolgens voeren we de vaak lastige onderhandelingen met de wederpartij. Meestal is dat een verzekeringsmaatschappij die zelf letselschade-experts in dienst heeft. We vragen als dat nodig is ook medische gegevens op en/of schakelen een medisch expert in. Bijna alle letselschadezaken kunnen worden afgehandeld buiten de rechter om. Wij zorgen ervoor dat je de maximale schadevergoeding krijgt en indien mogelijk ook smartengeld.

Om de maximale schadevergoeding te claimen kan je het beste een letselschade-expert inschakelen. RN Letselschade is een ervaren en zeer betrokken letselschade-expert die je helpt bij het volledige proces. Overigens kost jou dit niets, want wij claimen onze eigen kosten ook bij de schuldige partij.

De whiplash symptomen bestrijding doe je onder begeleiding van RN Letselschade waar jouw letseldossier in handen is van ervaren advocaten en juristen. Echte specialisten in letselschade.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online