RN Letselschade Banner Homepage RNletselschade

Zwakke verkeersdeelnemers en letselschade

Als we het over verkeersdeelnemers hebben, hebben we het over alle personen die deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Hieronder vallen fietsers, voetgangers, automobilisten, motorrijders en meer. Sommige van deze verkeersdeelnemers worden als zwak beschouwd, omdat ze minder bescherming hebben dan anderen en daarom kwetsbaarder zijn bij een ongeval. Dit zijn de zogenaamde ‘zwakke verkeersdeelnemers’. In dit artikel gaan we dieper in op deze groep, hun rechten en wat je kunt doen als je als zwakke verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval.

Artikel 185 WvW

De eerste vraag die wij beantwoorden is de vraag wat zwakke verkeersdeelnemers zijn. Er zijn in het verkeer ‘sterke’ en zwakke deelnemers. De reden daarvoor is dat sommige verkeersdeelnemers meer risico lopen dan andere deelnemers in het verkeer. Bij een ongeval met een fietser en een auto is de kans groter dat de fietser zwaargewond raakt dan dat de automobilist zwaargewond raakt. Een fietser is daarom een zwakkere verkeersdeelnemer, net als een voetganger. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen worden gezien als sterke verkeersdeelnemers.

Fietsers en voetgangers zijn de zwakkere verkeersdeelnemers, omdat ze geen bescherming hebben tegen de klap van een aanrijding. In de Nederlandse Wegenverkeerswet is daarom opgenomen dat de houder van het gemotoriseerde voertuig te maken krijgt met risicoaansprakelijkheid als het gaat om een aanrijding met een zwakkere deelnemer aan het verkeer.

Wat zijn de risico’s van zwakke verkeersdeelnemers?

Zwakke verkeersdeelnemers hebben een verhoogd risico op letsel bij een verkeersongeval. Dit komt doordat zij minder bescherming hebben en vaak minder goed zichtbaar zijn in het verkeer. Voetgangers en fietsers hebben bijvoorbeeld geen kreukelzone of airbags om hen te beschermen bij een aanrijding. Dit kan leiden tot ernstig letsel, zoals botbreuken, hersenletsel of zelfs dodelijke verwondingen.

Bovendien zijn er situaties waarin zwakke verkeersdeelnemers extra kwetsbaar zijn, zoals bij slecht weer of in het donker. Ook kan het zijn dat automobilisten geen rekening houden met fietsers of voetgangers bij het afslaan of invoegen.

Risicoaansprakelijkheid uitgelegd

De risicoaansprakelijkheid houdt in dat de sterke verkeersdeelnemer de aansprakelijkheid van de schade draagt als er een ongeval was met een zwakke verkeersdeelnemer. Ook als het ongeval niet zijn schuld is. Er hoeft geen schuld te worden vastgesteld: omdat er een ongeval was met een zwakkere deelnemer aan het verkeer, is de houder van het gemotoriseerde voertuig verplicht om de schade te vergoeden.

Als het gaat om kinderen en personen vanaf 14 jaar, dan moet de automobilist in ieder geval 50% van de schade vergoeden. Bij kinderen jonger dan 14 jaar is de bestuurder van het voertuig bijna altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt.

Uitzondering hierop is als de bestuurder van het voertuig kon aantonen dat er sprake was van overmacht. In dat geval is hij niet aansprakelijk. Dit gaat om de situatie waarin er sprake was van opzet of roekeloosheid door de zwakke verkeersdeelnemer. Dit is echt een uitzondering!

Hoe kun je als zwakke verkeersdeelnemer veilig deelnemen aan het verkeer?

Als zwakke verkeersdeelnemer kun je zelf ook maatregelen nemen om de kans op een ongeval te verkleinen. Hieronder staan een aantal tips:

Wat kun je doen als je als zwakke verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval?

Als zwakke verkeersdeelnemer heb je recht op een schadevergoeding als je betrokken raakt bij een verkeersongeval en daarbij letselschade oploopt. Het is belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar van de tegenpartij. Ook kun je het beste zo snel mogelijk een letselschade-expert inschakelen, zodat je zeker weet dat je alle kosten vergoed krijgt waar je recht op hebt.

Veelgestelde vragen over zwakke verkeersdeelnemers

Wat is een zwakke verkeersdeelnemer?

Een zwakke verkeersdeelnemer is een persoon die kwetsbaarder is in het verkeer omdat hij of zij minder bescherming heeft dan andere verkeersdeelnemers, zoals automobilisten. Dit zijn voornamelijk voetgangers, fietsers, bromfietsers, scootmobielgebruikers en skaters.

Wat zijn de rechten van een zwakke verkeersdeelnemer?

Een zwakke verkeersdeelnemer heeft dezelfde rechten als andere verkeersdeelnemers. Als je als zwakke verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval en je hebt letselschade opgelopen, dan heb je recht op een schadevergoeding.

Wat kun je doen om als zwakke verkeersdeelnemer veilig deel te nemen aan het verkeer?

Als zwakke verkeersdeelnemer kun je zelf ook maatregelen nemen om de kans op een ongeval te verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je goed zichtbaar bent in het verkeer en je aan de verkeersregels houden.

Zwakke verkeersdeelnemers en eigen schuld

Conclusie

Als zwakke verkeersdeelnemer ben je kwetsbaarder in het verkeer en heb je een verhoogd risico op letsel bij een verkeersongeval. Gelukkig heb je dezelfde rechten als andere verkeersdeelnemers en heb je recht op een schadevergoeding als je letselschade oploopt. Door zelf ook maatregelen te nemen, zoals zorgen voor goede zichtbaarheid en het houden aan verkeersregels, kun je de kans op een ongeval verkleinen.

In sommige gevallen maakt de zwakke verkeersdeelnemer een fout, bijvoorbeeld door een rood stoplicht te negeren met een ongeval met een motorvoertuig als gevolg. In dat geval wordt er een percentage eigen schuld toegerekend aan het slachtoffer. Dit percentage kan oplopen tot 50%.

Het is aan de sterke verkeersdeelnemer om te bewijzen dat er mogelijk sprake was van overmacht of eigen schuld. Zwakke verkeersdeelnemers hoeven niet te bewijzen dat ze geen fout maakten.

Heb je een ongeval meegemaakt en wil je weten waar je recht op hebt? Of heb je vragen over de rechten van zwakke verkeersdeelnemers? RN Letselschade begrijpt dat je snel verder geholpen wil worden. Daarom bieden wij jou een gratis letselschadescan. Neem je met ons contact op hierover, dan word je binnen 60 minuten door een deskundige letselschadespecialist benaderd die je direct advies geeft over jouw letselschadezaak. Deze letselschadescan is kosteloos en geheel vrijblijvend. Dankzij deze gratis letselschadescan weet jij snel waar je staat en waar je aan toe bent. Neem contact op via 085 – 013 1 013.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online