Finale kwijting Finale kwijting

Als je te maken hebt met letselschade, kan het voorkomen dat je in gesprek gaat met de tegenpartij over een schadevergoeding. In zo’n geval kan er sprake zijn van finale kwijting. Maar wat is het precies en wat houdt het in? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit begrip.

Wat is finale kwijting?

Het betekent dat je als slachtoffer afstand doet van verdere aanspraken op de tegenpartij. Dit houdt in dat je geen verdere schadevergoedingen meer kunt eisen van de tegenpartij, ook niet als er later nog meer schade aan het licht komt die te maken heeft met het ongeval. Finale kwijting kan dus gezien worden als een soort definitieve afsluiting van de zaak.

Wanneer wordt finale kwijting afgesproken?

Dit wordt vaak afgesproken bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin de hoogte van de schadevergoeding wordt vastgelegd. In deze overeenkomst wordt dan ook afgesproken dat er sprake is van finale kwijting. Hierdoor kan de zaak definitief worden afgesloten en hoeven er geen verdere onderhandelingen meer plaats te vinden.

Wat zijn de voordelen van finale kwijting?

Er zijn een aantal voordelen van finale kwijting:

Wat zijn de nadelen van finale kwijting?

Er zijn ook een aantal nadelen:

Hoe werkt het in de praktijk?

Finale afronding werkt als volgt in de praktijk:

  1. De hoogte van de schadevergoeding wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
  2. In deze overeenkomst wordt afgesproken dat er sprake is van finale kwijting.
  3. Als slachtoffer ga je akkoord met deze overeenkomst en wordt de zaak afgesloten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over finale afronding:

Is finale afronding verplicht?

Nee, finale kwijting is niet verplicht. Het is wel gebruikelijk om dit af te spreken bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.

Kan ik later nog aanspraak maken op verdere schadevergoedingen als ik akkoord ben gegaan met finale kwijting?

Nee, als je akkoord bent gegaan met finale kwijting, kun je later geen verdere schadevergoedingen meer eisen van de tegenpartij.

Wat zijn de voordelen van een vaststellingsovereenkomst met finale afronding?

Een vaststellingsovereenkomst met finale kwijting biedt duidelijkheid, zekerheid en een snelle afwikkeling van de zaak.

Wat zijn de nadelen van een vaststellingsovereenkomst met finale kwijting?

Een nadeel van een vaststellingsovereenkomst met finale afronding is dat er geen ruimte meer is voor verdere onderhandelingen over de hoogte van de schadevergoeding. Daarnaast loop je het risico dat er later nog meer schade aan het licht komt waar je geen aanspraak meer op kunt maken.

Conclusie

Finale kwijting kan een goede optie zijn als je te maken hebt met letselschade en een schadevergoeding wilt ontvangen van de tegenpartij. Het biedt duidelijkheid, zekerheid en een snelle afwikkeling van de zaak. Het is echter belangrijk om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen voordat je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online