Rn Letselschade - Inkomstenderving Rn Letselschade - Inkomstenderving

Medische kosten Medische kosten

Letselschade kan grote gevolgen hebben voor je leven. Naast lichamelijke en emotionele schade, brengt het vaak ook hoge kosten met zich mee. Een van de grootste kostenposten bij letselschade zijn de medische kosten. In dit artikel lees je wat medische kosten precies zijn, hoe ze berekend worden en wie deze kosten betaalt.

Letselschade kan grote gevolgen hebben voor je leven. Naast lichamelijke en emotionele schade, brengt het vaak ook hoge kosten met zich mee. Een van de grootste kostenposten bij letselschade zijn de medische kosten. In dit artikel lees je wat medische kosten precies zijn, hoe ze berekend worden en wie deze kosten betaalt.

Wat zijn medische kosten?

De kosten zijn kosten die gemaakt worden voor medische behandelingen en hulpmiddelen na een ongeval of bij ziekte. Denk hierbij aan ziekenhuisopnames, medicijnen, fysiotherapie, revalidatie, hulpmiddelen zoals krukken en rolstoelen, en eventuele aanpassingen aan je huis of auto. Bij letselschade kunnen de medische kosten erg hoog oplopen, vooral als er sprake is van blijvende schade en langdurige behandelingen.

10 veelvoorkomende gezondheidskosten bij letselschade

 • Spoedeisende hulp na een ongeval
 • Ambulancevervoer
 • Röntgenfoto’s en andere beeldvormende onderzoeken
 • Gips, spalken of andere tijdelijke hulpmiddelen
 • Fysiotherapie of andere revalidatiebehandelingen
 • Medicijnen en verbandmiddelen
 • Consulten bij specialisten, zoals orthopeden en neurologen
 • Chirurgische ingrepen
 • Aanpassingen aan je woning of auto, zoals een traplift of rolstoeltoegankelijke oprit
 • Hulpmiddelen, zoals krukken, rolstoelen en protheses

Ons team staat voor jou klaar

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

"There is no elevator to succes, you need to take the stairs."

Bekijk ons team

Hoe worden medische kosten berekend?

Deze worden na een ongeval of bij ziekte worden in principe vergoed door je zorgverzekeraar. Bij letselschade is dit echter anders. De kosten die gemaakt worden door het ongeval of de ziekte zijn dan onderdeel van de schade die vergoed moet worden door de aansprakelijke partij. De hoogte van de medische kosten hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De aard en ernst van het letsel of de ziekte
 • De duur van de behandelingen
 • De kosten van de behandelingen en hulpmiddelen

Wie betaalt de medische kosten bij letselschade?

Bij letselschade is de aansprakelijke partij verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade, waaronder dus ook de medische kosten. Dit kan de verzekeraar van de tegenpartij zijn, maar ook bijvoorbeeld je eigen verzekeraar als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Het is wel belangrijk om dit goed uit te zoeken en juridisch advies in te winnen als je hier niet zeker van bent.

Hoe zit het met schadeposten?

Naast medische kosten zijn er nog andere kostenposten die vergoed moeten worden bij letselschade, zoals verlies aan inkomen en smartengeld. Deze kostenposten worden ook wel schadeposten genoemd. Het is belangrijk om alle schadeposten in kaart te brengen en te laten berekenen, zodat je een goede schadevergoeding kunt claimen.

Veelgestelde vragen

Worden alle kosten vergoed bij letselschade?

In principe wel, maar het hangt af van de specifieke situatie. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken en juridisch advies in te winnen.

Wat als de aansprakelijkheid nog niet is vastgesteld?

Als de aansprakelijkheid nog niet is vastgesteld, kun je de kosten voorlopig indienen bij je eigen zorgverzekeraar. Als achteraf blijkt dat de tegenpartij aansprakelijk is, dan kunnen de kosten verhaald worden.

Kan ik zelf de hoogte van de medische kosten bepalen?

Nee, de hoogte van de medische kosten wordt bepaald door de behandelaars en de tarieven die zij hanteren. Het is wel belangrijk om een overzicht te hebben van de gemaakte kosten en deze te bewaren.

Conclusie

Medische kosten zijn een belangrijke schadepost bij letselschade. Het is belangrijk om te weten wat de kosten precies zijn, hoe ze berekend worden en wie deze kosten betaalt. Bij letselschade is de aansprakelijke partij verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade, waaronder dus ook de medische kosten. Het is daarom belangrijk om juridisch advies in te winnen en alle schadeposten in kaart te brengen, zodat je een goede schadevergoeding kunt claimen.

Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding

Wanneer je contact opneemt met de experts van RN Letselschade, ontvang je gegarandeerd snel en vrijblijvend advies. Binnen 60 minuten spreek je een letselschadespecialist die naar jouw verhaal luistert en jou adviseert over de volgende stappen.

Direct berekenen
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online