Mobiliteitsschade Mobiliteitsschade

Een verkeersongeval kan veel gevolgen hebben. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Mobiliteitsschade is de schade die ontstaat door een ongeval met een voertuig. Denk hierbij aan materiële schade aan het voertuig, letselschade of andere kosten die je moet maken als gevolg van het ongeval. In dit artikel gaan we dieper in op mobiliteitsschade. Wat is het precies en hoe kun je deze schade verhalen?

Een verkeersongeval kan veel gevolgen hebben. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Mobiliteitsschade is de schade die ontstaat door een ongeval met een voertuig. Denk hierbij aan materiële schade aan het voertuig, letselschade of andere kosten die je moet maken als gevolg van het ongeval. In dit artikel gaan we dieper in op mobiliteitsschade. Wat is het precies en hoe kun je deze schade verhalen?

Wat is mobiliteitsschade?

Mobiliteitsschade is de schade die ontstaat door een verkeersongeval met een voertuig. Het gaat hierbij niet alleen om de schade aan het voertuig, maar ook om de kosten die je moet maken als gevolg van het ongeval. Denk hierbij aan medische kosten, inkomensverlies, reiskosten en kosten voor huishoudelijke hulp.

Ons team staat voor jou klaar

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

"There is no elevator to succes, you need to take the stairs."

Bekijk ons team

Hoe ontstaat mobiliteitsschade?

Mobiliteitsschade kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een aanrijding met een ander voertuig, een val van de fiets of een aanrijding met een voetganger. Het is belangrijk om de toedracht van het ongeval vast te stellen, zodat je kunt bepalen wie aansprakelijk is voor de schade.

Wie is aansprakelijk voor mobiliteitsschade?

Bij een verkeersongeval is vaak iemand aansprakelijk voor de schade. Dit kan de bestuurder van het voertuig zijn, maar ook een andere partij. Bijvoorbeeld de gemeente, als het ongeval het gevolg is van een slecht wegdek. Om de aansprakelijkheid vast te stellen, moet worden gekeken naar de toedracht van het ongeval en de verkeersregels die van toepassing zijn.

Hoe verhaal je mobiliteitsschade?

Als je mobiliteitsschade hebt opgelopen, is het belangrijk om deze schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Dit kan een ingewikkeld proces zijn, waarbij juridische kennis nodig is. Het is dan ook verstandig om een letselschadespecialist in de arm te nemen. Deze specialist kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade.

Wat kan een letselschadespecialist voor je doen?

Een letselschadespecialist kan je helpen bij het verhalen van de mobiliteitsschade. Hij of zij kan onder meer de volgende zaken voor je regelen:

  • Het vaststellen van de aansprakelijkheid
  • Het in kaart brengen van de schade
  • Het onderhandelen met de verzekeraar van de aansprakelijke partij
  • Het starten van een juridische procedure

Welke kosten kunnen te maken hebben met mobiliteitsschade?

Mobiliteitsschade kan verschillende kosten met zich meebrengen. Hieronder vind je een overzicht van kosten die te maken hebben met mobiliteitsschade:

Schade aan het voertuig

Als gevolg van een verkeersongeval kan er schade ontstaan aan het voertuig. Dit kan variëren van lichte schade, zoals een deuk of kras, tot zware schade, waarbij het voertuig total loss is. De kosten voor de ritten van en naar de garage vallen onder mobiliteitsschade.

Medische kosten

Bij een verkeersongeval kan het voorkomen dat je letsel oploopt. Hierbij kun je denken aan een whiplash, botbreuken of andere lichamelijke klachten. De kosten het vervoer naar de medische behandelingen, zoals fysiotherapie, operaties en medicijnen, vallen onder mobiliteitsschade.

Inkomensverlies

Als gevolg van een verkeersongeval kun je tijdelijk of permanent niet meer werken. Het kan ook zijn dat je nog wel kunt werken, maar gebracht moet worden. De kosten die je hierdoor maakt, vallen onder mobiliteitsschade.

Reiskosten

Als gevolg van het verkeersongeval kun je extra reiskosten maken. Bijvoorbeeld voor bezoeken aan het ziekenhuis of reizen met het openbaar vervoer omdat je tijdelijk niet kunt autorijden. Deze kosten vallen onder mobiliteitsschade.

Kosten voor huishoudelijke hulp

Als gevolg van het letsel kun je tijdelijk of permanent niet meer in staat zijn om huishoudelijke taken uit te voeren. Hierdoor kun je extra kosten maken voor huishoudelijke hulp.

Kosten voor hulp bij revalidatie

Als gevolg van het letsel kun je tijdelijk of permanent hulp nodig hebben bij revalidatie. Hierdoor kun je extra kosten maken door het revalidatiecentrum vaker te bezoeken.

Veelgestelde vragen over mobiliteitsschade

Wat is het verschil tussen materiële en immateriële schade?

Materiële schade is de schade die je kunt berekenen in geld. Hierbij kun je denken aan de kosten voor het herstellen van schade aan het voertuig, medische kosten of inkomensverlies. Immateriële schade is de schade die niet in geld is uit te drukken, zoals pijn en verdriet.

Moet ik een letselschadespecialist inschakelen als ik mobiliteitsschade heb opgelopen?

Het is verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen als je mobiliteitsschade hebt opgelopen. Het verhalen van mobiliteitsschade kan een ingewikkeld proces zijn, waarbij juridische kennis nodig is. Een letselschadespecialist kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade.

Hoeveel tijd heb ik om mobiliteitsschade te verhalen?

Je hebt in Nederland vijf jaar de tijd om mobiliteitsschade te verhalen. Na deze vijf jaar verjaart de schade en kun je deze niet meer verhalen.

Moet ik zelf de kosten voorschieten bij mobiliteitsschade?

Het kan voorkomen dat je zelf kosten moet voorschieten als gevolg van mobiliteitsschade. Deze kosten kun je later verhalen op de aansprakelijke partij. Het is daarom belangrijk om alle bonnen en facturen goed te bewaren.

Conclusie

Mobiliteitsschade kan grote gevolgen hebben. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Het is daarom belangrijk om te weten wat mobiliteitsschade is en hoe je deze schade kunt verhalen. Bij een verkeersongeval is vaak iemand aansprakelijk voor de schade. Een letselschadespecialist kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade. De kosten die onder mobiliteitsschade kunnen vallen zijn onder andere schade aan het voertuig, medische kosten, inkomensverlies, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp, kosten voor hulp bij revalidatie en smartengeld. Het is verstandig om alle bonnen en facturen goed te bewaren, zodat je deze later kunt verhalen op de aansprakelijke partij.

Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding

Wanneer je contact opneemt met de experts van RN Letselschade, ontvang je gegarandeerd snel en vrijblijvend advies. Binnen 60 minuten spreek je een letselschadespecialist die naar jouw verhaal luistert en jou adviseert over de volgende stappen.

Direct berekenen
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online