RN Letselschade - collega aan het werk RN Letselschade - collega aan het werk

WA-verzekering WA-verzekering

Als eigenaar van een voertuig in Nederland ben je verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Maar wat houdt deze verzekering precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we alles uit over de WA-verzekering.

Als eigenaar van een voertuig in Nederland ben je verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Maar wat houdt deze verzekering precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we alles uit over de WA-verzekering.

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is een voertuigverzekering die verplicht is voor iedereen die een voertuig bezit en in Nederland op de openbare weg wil rijden. De verzekering dekt de schade die je met je voertuig veroorzaakt aan anderen. Dit kan zowel materiële schade als letselschade zijn. Deze verzekering is een minimale verzekering die je als voertuigbezitter moet hebben. Het is echter altijd mogelijk om je verzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen.

Voorbeelden van voertuigen die verplicht deze verzekering moeten afsluiten:

Kortom, alle gemotoriseerde voertuigen dienen te zijn verzekerd.

RN, schadevergoeding verhalen op inventieve wijze >

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

"There is no elevator to succes, you need to take the stairs."

Bekijk ons team

Wat dekt een WA-verzekering?

Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met je voertuig veroorzaakt aan anderen. Dit betekent dat als je een ongeval veroorzaakt, de schade aan jouw eigen voertuig niet wordt vergoed door de verzekering. Je kunt je hier wel voor verzekeren met een aanvullende verzekering, zoals een beperkt casco- of een allriskverzekering.

Veelgestelde vragen over WA verzekering

Wat is het verschil tussen een WA-verzekering en een allriskverzekering?

Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met je voertuig veroorzaakt aan anderen, terwijl een allriskverzekering ook schade aan je eigen voertuig vergoedt. Een allriskverzekering is duurder dan een WA-verzekering, maar biedt ook meer dekking.

Kan ik mijn WA-verzekering uitbreiden?

Ja, het is altijd mogelijk om je WA-verzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een beperkt casco- of een allriskverzekering.

Hoe weet ik welke dekking het beste bij mij past?

Het beste is om te kijken naar je persoonlijke situatie en de waarde van je voertuig. Heb je een nieuwe en waardevolle voertuig, dan is een uitgebreidere verzekering wellicht verstandig. Heb je een oude voertuig met weinig waarde, dan kun je misschien beter kiezen voor een beperkte dekking.

Hoe kan ik mijn WA-verzekering opzeggen?

Je kunt je WA-verzekering opzeggen door een opzegbrief te sturen naar je verzekeraar. De opzegtermijn is meestal één maand. Houd er wel rekening mee dat je altijd verplicht bent om een voertuigverzekering te hebben als je in Nederland op de openbare weg wilt rijden.

Kies voor financiële zekerheid

Een WA-verzekering is verplicht in Nederland en biedt financiële zekerheid bij schade aan anderen. Het is belangrijk om voldoende verzekerd te zijn om hoge kosten te voorkomen. Vergelijk verschillende verzekeraars en kies de verzekering die het beste bij jou past.

Wat gebeurt er als je geen WA-verzekering hebt?

Als je geen WA-verzekering hebt en toch de weg op gaat, ben je strafbaar. Dit kan leiden tot hoge boetes en zelfs strafrechtelijke vervolging. Daarnaast kan het veroorzaken van een ongeval zonder verzekering grote financiële gevolgen hebben. Je bent dan namelijk zelf verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade die je hebt veroorzaakt.

Wanneer keert een WA-verzekering uit?

Een WA-verzekering keert alleen uit als je aansprakelijk bent voor het ongeval. Dit betekent dat als een ander jou aansprakelijk stelt voor de schade die hij heeft geleden, de verzekeraar de schade zal vergoeden. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de dekking van je verzekering en de hoogte van de schade.

Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding

Wanneer je contact opneemt met de experts van RN Letselschade, ontvang je gegarandeerd snel en vrijblijvend advies. Binnen 60 minuten spreek je een letselschadespecialist die naar jouw verhaal luistert en jou adviseert over de volgende stappen.

Direct berekenen

Hoeveel kost een WA-verzekering?

De premie voor een deze verzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de bestuurder, het type voertuig en het aantal schadevrije jaren. Gemiddeld kost een WA-verzekering tussen de €15,- en €30,- per maand. Het is altijd verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Wat zeggen klanten over ons

Conclusie

Een WA-verzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die een voertuig bezit en in Nederland op de openbare weg wil rijden. De verzekering dekt de schade die je met je voertuig veroorzaakt aan anderen. Zorg dat je altijd voldoende verzekerd bent om financiële problemen te voorkomen.

Letselschade berekenen

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online