Een ongeval kan voor veel ellende zorgen. Naast lichamelijk letsel, kan er ook sprake zijn van financiële schade. Denk hierbij aan medische kosten, reiskosten en verlies van inkomsten. Als u slachtoffer bent van een ongeval en u heeft letselschade opgelopen, is het belangrijk om te weten dat u recht heeft op schadevergoeding. Een letselschade advocaat kan u helpen om deze schadevergoeding te krijgen. In dit artikel leest u meer over de voordelen van het inschakelen van een letselschadeadvocaat.

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

“If you can dream it, you can do it.”

Snel navigeren

 1. Wat doet een Letselschade Advocaat?
 2. Het Verschil tussen een Letselschade Advocaat en een Jurist
 3. Wanneer Schakel je een Advocaat in?
 4. Hoe Kies je de Juiste Letselschade Jurist
 5. Samenwerken met een Letselschade Advocaat of Jurist
 6. Afronding

Wat doet een Letselschade Advocaat?

Een letselschade advocaat is een juridische professional gespecialiseerd in het behandelen van zaken rondom letselschade. Het is hun taak om te vechten voor de rechten van slachtoffers die letsel hebben opgelopen door het toedoen van een ander. Zij helpen bij het claimen van een passende vergoeding voor de geleden schade, zowel materieel als immaterieel.

Het Verschil tussen een Letselschade Advocaat en een Jurist

Hoewel de termen ‘letselschade advocaat’ en ‘letselschade jurist’ vaak door elkaar worden gebruikt, bestaat er wel degelijk een verschil. Beiden zijn experts op het gebied van letselschade, maar er zijn enkele belangrijke onderscheidende punten.

Een letselschade advocaat is een juridische professional die de bevoegdheid heeft om op te treden in rechtszaken en procedures. Zij zijn lid van de Orde van Advocaten en moeten voldoen aan bepaalde regels en opleidingseisen.

Een letselschade jurist, zoals de experts van RN Letselschade, daarentegen, heeft dezelfde juridische kennis en expertise, maar mag niet optreden in rechtszaken boven een belang van €25.000. Echter, in de praktijk komt het zelden voor dat een letselschade zaak voor de rechter komt. Hierdoor is het in veel gevallen geen nadeel om met een jurist te werken in plaats van met een advocaat.

In dat soort gevallen heeft RN Letselschade huisadvocaten die worden ingeschakeld om namens het slachtoffer te procederen. Zodra de rechter een uitspraak heeft gedaan, wordt het dossier verder behandeld door de jurist van RN Letselschade.

Wanneer Schakel je een Advocaat in?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een letselschade advocaat in te schakelen. Een letselschade jurist heeft de expertise en ervaring om de meeste letselschade zaken te behandelen.

Echter, in sommige complexe gevallen kan het nuttig zijn om een letselschade advocaat in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij onoplosbare discussies of conflicten met de tegenpartij. Bij RN Letselschade zorgen we ervoor dat als het nodig is, we een advocaat inschakelen namens de cliënt.

Stappen in een letselschadeprocedure

 • De wederpartij aansprakelijk stellen;
 • Het letsel en de verwondingen inventariseren;
 • Opvragen van de medische informatie over het letsel;
 • Het opstellen van een schadeberekening;
 • Aanvragen van een voorschot op de schadevergoeding;
 • Voeren van gesprekken met de wederpartij over de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding;
 • Indien nodig wordt de hulp van een arbeidsdeskundige of een medisch adviseur ingeschakeld;
 • Afhandelen van het letselschadetraject.

De schuldvraag: jouw letselschade advocaat beoordeelt

In veel gevallen is het duidelijk wie de schuldige partij is als het gaat om een ongeval. Soms heb je, zelfs als je zelf (ook) schuld draagt aan het ongeval, recht op schadevergoeding. Als voetganger of fietser profiteer je bijvoorbeeld van extra bescherming. Voetgangers en fietsers hebben namelijk altijd recht op een schadevergoeding, ook als het ongeluk hun eigen schuld was. Zij hebben altijd, ongeacht de schuldvraag, recht op 50% letselschadevergoeding. Dit kan oplopen tot 100%. Alleen als sprake is van opzet geldt deze regel niet.

Onderhandelingen

Een letselschadeadvocaat kan ook namens u onderhandelen met de tegenpartij. Hierdoor hoeft u zelf niet in gesprek te gaan met de verzekeraar of de tegenpartij. Dit kan voor u een grote opluchting zijn, omdat u zich dan kunt richten op uw herstel.

Wanneer een letselschadejurist inschakelen?

Het letselschade bestaat uit twee delen: ‘letsel’ en ‘schade’. Allereerst moet er dus sprake zijn van letsel, een verwonding aan het lichaam (of de geest). Het tweede deel van het woord is schade. Hier gaat het om de financiële schade die een gevolg is van het letsel, de verwonding. Er is materiële en immateriële letselschade. Materiële letselschade heeft betrekking op alle kosten als gevolg van het ongeval. Immateriële letselschade wordt ook wel smartengeld genoemd en heeft betrekking op gevoelens als verdriet, pijn en angst.

Wat kost een letselschade advocaat?

Bij RN Letselschade kun je jouw letselschadezaak op basis van no cure no pay laten behartigen. Wij kijken voor aanvang wat de kansen zijn van jouw zaak. De kosten van hulp en bijstand door een letselschade advocaat worden meegenomen bij de bepaling van de hoogte van de schadevergoeding waarop jij recht hebt. De rechter zal deze kosten aan de wederpartij toerekenen in het vonnis. Je hoeft dus zelf niets te betalen. RN brengt nooit kosten in rekening aan haar eigen cliënten, ook als achteraf toch blijkt dat er geen aansprakelijke partij is.

Beste letselschade advocaat bij RN Letselschade

Als je op zoek bent naar een letselschadejurist, kun je terecht bij een letselschade kantoor van RN Letselschade. Wil je de hulp inroepen van RN Letselschade dan is het goed om te weten dat wij ook bij jou thuis kunnen komen. Wij hebben kantoren in Amsterdam (hoofdkantoor), Utrecht en Rotterdam. Daarnaast bieden wij ook een landelijke dekking, zodat er altijd een letselschadejurist bij jou in de buurt is:

Vanuit onze vestigingen bezoeken wij jou op locatie om jouw zaak te bespreken. Op onze kantoren werken gespecialiseerde letselschade advocaten met veel ervaring. Wij benaderen jouw zaak persoonlijk want het is belangrijk dat jij je goed voelt bij jouw jurist. Immers, het gaat om vertrouwelijke informatie.

Onderhandelingen

Een letselschadeadvocaat kan ook namens u onderhandelen met de tegenpartij. Hierdoor hoeft u zelf niet in gesprek te gaan met de verzekeraar of de tegenpartij. Dit kan voor u een grote opluchting zijn, omdat u zich dan kunt richten op uw herstel.

Conclusie

Als u slachtoffer bent van een ongeval en u heeft letselschade opgelopen, heeft u recht op schadevergoeding. Een letselschadeadvocaat kan u hierbij helpen. Hij of zij kan u deskundig advies geven, namens u onderhandelen met de tegenpartij, bewijsmateriaal verzamelen en de hoogte van de schadevergoeding berekenen. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat is in de meeste gevallen het makkelijks en het beste om te doen.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online