RN Letselschade - contact RN Letselschade - contact

Letselschade berekenen Letselschade berekenen

Letselschade berekenen is niet eenvoudig. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder het letsel, hoe lastiger het wordt om letselschade te berekenen. Dat klinkt logisch, maar is het niet. Een eenvoudige verwonding vraagt om een paar dagen herstel, hooguit om enkele weken. Dit zal op zich niet zo heel veel kosten met zich meebrengen. Bij schadevergoeding berekenen is ook een belangrijke factor of je weer volledig zult herstellen van het letsel. Kun je bijvoorbeeld in de toekomst maar gedeeltelijk weer aan het werk? Dan brengt dit hoge kosten met zich mee.
Direct berekenen

Letselschade berekenen is niet eenvoudig. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder het letsel, hoe lastiger het wordt om letselschade te berekenen. Dat klinkt logisch, maar is het niet. Een eenvoudige verwonding vraagt om een paar dagen herstel, hooguit om enkele weken. Dit zal op zich niet zo heel veel kosten met zich meebrengen. Bij schadevergoeding berekenen is ook een belangrijke factor of je weer volledig zult herstellen van het letsel. Kun je bijvoorbeeld in de toekomst maar gedeeltelijk weer aan het werk? Dan brengt dit hoge kosten met zich mee.
Direct berekenen

Hoe wordt letselschade berekend?

Het berekenen van letselschade is onder andere afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je een been breekt, dan kun je misschien jouw kantoorwerk vrij snel weer oppakken. Breek je echter een vinger en heb je een kantoorbaan? Dan kunnen de gevolgen van dit ‘relatief eenvoudig’ letsel toch groot zijn.

Is er sprake van eenvoudige letsel? Dan bestaat de berekening van de letselschade doorgaans uit de directe kosten. Te denken aan medische kosten en schade aan je kleding. Is je bril beschadigd en heb je schrammen op je gezicht? Laat je letselschade berekenen. Daarnaast heb je misschien kosten voor een taxi gemaakt of heb je tijdelijk minder inkomsten. Je komt zelfs in aanmerking voor een vergoeding voor het uitlaten van je hond!

Je hebt recht op een schadevergoeding bijvoorbeeld als je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en letsel hebt opgelopen. Zelfs al bij een blauwe plek of een tijdelijk ongemak! Een voorwaarde daarvoor is dat de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor jouw schade. Soms heb je ook recht op schadevergoeding als het ongeval je eigen schuld was. Als fietser of voetganger heb je altijd recht op minimaal 50% letselschadevergoeding, ongeacht de schuldvraag.

Letselschade berekenen online

Door middel van onderstaande tool kun je zelf online letselschade berekenen. Binnen 3 minuten heb je een inschatting van de mogelijke vergoeding.

Gradaties van letselschade

Om de schadevergoeding te bereken, dient er gekeken te worden naar de ernst van het letsel. In onderstaande tabel staat er een overzicht van de verschillende gradaties van letselschade en wat de gemiddelde schadevergoeding kan zijn. Houd er rekening mee dat het bedrag een indicatie is en kan afwijken per situatie.

Gradatie letselGering letselLicht letselMatig letselErnstig letselZwaar letsel
Gemiddelde schadevergoeding€1.500,00 tot €3.500,00€2.000,00 tot €15.000,00€4.500,00 tot €15.000,00€50.000,00 tot €150.000,00€75.000,00 tot €1.000.000,00

Gering letsel

Wij hebben duizenden letselschade cliënten geholpen bij hun schadeclaim en kunnen op basis van deze gegevens een gemiddelde schadevergoeding afgeven. Wat is geringe letselschade dan eigenlijk? Wij spreken van geringe letselschade bij de volgende voorbeelden:

Bovenstaande voorbeelden geven een indruk van geringe letselschade, hoewel ander letsel ook onder geringe letselschade kan vallen. Gering letselschade belemmert (deels) jouw dagelijks functioneren. Dat je door je hoofdpijn niet kan slapen, kan een groot effect hebben op je werk, een training of examen.

Licht letsel

Hoewel er vaak wordt gesproken over lichte letselschade, kunnen de klachten een paar weken tot maanden aanhouden. We spreken van licht letsel wanneer het letsel tijdelijk van aard is, maar vervelende blijvende gevolgen kan hebben, zoals littekens of licht traumatische ervaringen. Bij licht letsel kun je denken aan de volgende voorbeelden:

 • Je hebt een licht trauma overgehouden aan het voorval, zoals angst op herhaling in het verkeer
 • Je hebt littekens opgelopen die slecht zichtbaar zijn of op een niet-zichtbare plek zitten
 • (Gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid
 • Hinder en beperking in de dagelijkse routines

Je bent niet meer in staat om volledig zelfstandig te functioneren en hebt door de klachten een beperkende factor in je leven. Je doet rustiger aan bij het huishouden en tilt de boodschappen bijvoorbeeld met jouw partner samen.

Matig letsel

De term ‘matig letsel’ wordt weinig gebruikt en zul je niet veel teruglezen. De term ‘matig’ nuanceert namelijk de geleden pijn, terwijl het een directe impact kan hebben op de kwaliteit van het leven. Onder matig letsel valt:

 • Een kleine (chirurgische) ingreep
 • Een langere periode van lichamelijke beperking (tot 12 maanden)
 • Een korte ziekenhuisopname
 • Blijvende beperkte rotatie van de nek

Ernstig letsel

Heb je na een ongeval een (lichte) beperking overgehouden? Heb je mentaal een flinke dip of kunt je je werk (deels) niet meer uitoefenen? Dan heb je mogelijk ernstig letsel opgelopen. Er is een grote kans op ernstig letsel, als:

 • Er sprake is van een lange ziekenhuisopname
 • Je een lange periode afhankelijk bent van de hulp van anderen
 • Er een tijdelijke verstoring is in jouw geestelijke welzijn
 • Je bent minimaal 8 tot 12 maanden onder medische behandeling (geweest)
 • Er geen uitzicht is op algeheel herstel

Zwaar letsel

Een uitzonderlijke letselschade situatie is er een van meerdere zware letsels. Er is bijvoorbeeld sprake van uitzonderlijk zwaar letsel bij blijvende en ernstige misvormingen, opname in een psychiatrische inrichting of rolstoelafhankelijkheid. Bij zware en zeer zware letselschadezaken dient er een persoonlijke berekening te worden gemaakt van jouw situatie.

Schadevergoeding berekenen

Het berekenen van letselschade is ingewikkeld en vraagt om hulp van een wiskunde letselschade expert. Neem contact op met een letselschade expert van RN Letselschade voor persoonlijke en professionele hulp.

Neem contact op
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online