Het komt vrij vaak voor: gebitsletsel na een ongeluk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan natuurlijk uw eigen schuld zijn maar er kan ook een andere schuldige partij zijn. Jouw werkgever bijvoorbeeld bij een arbeidsongeval of de chauffeur van een auto die jou heeft aangereden. Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeluk en dus voor jouw gebitsletsel, dan heb je recht op volledige vergoeding van alle schade. Naast een vergoeding van de directe kosten kom je vaak ook in aanmerking voor een vergoeding smartengeld. Dit is een vergoeding voor al het leed dat je hebt moeten doorstaan in verband met het letsel.
Wat valt er onder de gebitsletsel
Gebitsletsel is er in allerlei variaties. Bedenk dat gebitsletsel bij een kind anders is dan bij een volwassene. In het laatste geval is het letsel altijd permanent. Immers, een volwassene heeft een blijvend gebit. De schade van gebitsletsel is bij volwassenen doorgaans dan ook groter dan bij kinderen. Voorbeelden van gebitsletsel zijn:
- Een tand uit de mond
- Een losstaande tand
- Een afgebroken tand
- Schade aan kiezen
- Kapot tandvlees
- Een kaakfractuur.
Heb je letsel aan het gebit opgelopen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de tandarts gaat. Is er een deel van een tand of een hele tand uit het gebit, dan dien je de tand of het deel daarvan in speeksel te bewaren. Eventueel volstaat ook volle melk. Lukt het je binnen 3 uur bij een tandarts te zijn, dan is de overlevingskans van (het deel van) de tand 100%.
Gebitsletsel kan afgezien van pijn nog andere klachten met zich meebrengen. Zo kun je moeite hebben met eten, kun je last hebben van overvloedig speeksel of je ervaart spraakproblemen. Ook hoofdpijn komt veel voor als gevolg van gebitsletsel.
Gevolgen letselschade aan het gebit
Helaas is een uitgeslagen tand of beschadigde kies niet altijd meer te redden. Je zult dan naar de tandarts moeten voor een brug of kroon of grotere ingrepen om jouw gebit er weer netjes te laten uitzien en van de pijnklachten af te komen. Ingrijpende behandelingen kunnen weken, maanden of zelfs jaren duren. Soms is een kunstgebit de enige optie. Gebitsletsel kan leiden tot veel psychische schade. Naast pijn lijden moet je ook behandelingen ondergaan die je misschien als zeer onaangenaam ervaart en/of jouw uiterlijk veranderen. Je kunt je zorgen maken over de toekomst en zeker als je nog jong bent kan dit een grote psychische belasting zijn.
Kun je iemand anders aansprakelijk stellen voor het ongeluk waarbij je gebitsletsel hebt opgelopen, dan krijg je alle kosten vergoed. Alle kosten voor het herstel van jouw gebit maar ook mogelijke kosten voor opgelopen studievertraging, gederfde inkomsten, noodzakelijk vervoer en andere kosten. Neem contact op met RN Letselschade als u meer wilt weten over een letselschade vergoeding bij gebitsletsel. Wij bezoeken vanuit onze kantoren in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht iedereen in heel Nederland voor advies en hulp op het gebied van letselschade. Omdat wij onze kosten meenemen in de letselschadevergoeding kost het je niets.