De aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval: hoe zit dat? Wij leggen uit wat jouw rechten en plichten zijn in deze situatie. Heb je er vragen over, neem dan contact met ons op. RN Letselschade is de letselschadespecialist die je vrijblijvend helpt en adviseert. Binnen 60 minuten neemt één van onze experts vrijblijvend contact met je op.
Het kan iedere automobilist overeenkomen: een eenzijdig ongeval met de auto. Door omstandigheden als slecht weer raakt de auto van de weg en bots je ergens tegenaan. Gaat het om een eenzijdig ongeval, dan is er slechts één verkeersdeelnemer betrokken. Wel kunnen andere inzittende van de auto slachtoffer zijn geworden van het verkeersongeval.
Na het ongeval vraag je je wellicht af hoe de aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval is geregeld en of je de (letsel)schade toch kan verhalen.
Wat is een eenzijdig ongeval?
Een eenzijdig ongeval is een ongeval waarbij slechts één voertuig of één persoon betrokken is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat iemand tegen een obstakel aanrijdt, zoals een paal of een muur, of doordat iemand ten val komt op een fiets of tijdens het sporten. Het is belangrijk om te weten dat u ook bij een eenzijdig ongeval recht heeft op een vergoeding van de schade die u heeft geleden. Dit kan bijvoorbeeld een vergoeding zijn voor de kosten van medische behandelingen of voor inkomstenderving als u niet kunt werken als gevolg van het ongeval.
Wat te doen bij een eenzijdig ongeval?
Als u betrokken raakt bij een eenzijdig ongeval, is het belangrijk om de volgende stappen te nemen:
- Zorg eerst voor uw eigen veiligheid. Schakel de hulpdiensten in als dat nodig is.
- Maak foto’s van de plek van het ongeval en noteer de gegevens van eventuele getuigen.
- Neem contact op met uw verzekeraar en meld het ongeval.
- Schakel indien nodig een letselschade advocaat in om u bij te staan bij de afwikkeling van de schade.
Aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval: zo zit dat!
De schuldvraag van een ongeluk is belangrijk als er sprake is van een verkeersongeval met meerdere verkeersdeelnemers. Een botsing tussen twee voertuigen, of tussen een vrachtwagen en een fietser bijvoorbeeld. Gaat het om een eenzijdig verkeersongeval, dan speelt de schuldvraag niet. Dat komt omdat je de enige verkeersdeelnemer bent en daarom ben je in bijna alle gevallen schuldig. Veroorzaak je een eenzijdig verkeersongeval, dan ben je aansprakelijk voor de eigen schade en de schade van de eventuele passagiers. Je zou dan nog wel een Allrisk dekking kunnen hebben waarbij jouw voertuigschade wordt gedekt.
Letselschade en nu?
Als u letselschade oploopt bij een eenzijdig ongeval, heeft u recht op een vergoeding van de geleden schade. Deze schade kan bestaan uit de volgende kosten:
- Medische kosten, zoals de kosten van ziekenhuisopname, medicijnen en fysiotherapie.
- Inkomstenderving, als u niet kunt werken als gevolg van het ongeval.
- Smartengeld, een vergoeding voor de geleden pijn en het verdriet.
Schakel een letselschade advocaat in
Als u letselschade heeft opgelopen bij een eenzijdig ongeval, kan het verstandig zijn om een letselschade advocaat in te schakelen. Een letselschade advocaat kan u bijstaan bij de afwikkeling van de schade en ervoor zorgen dat u de maximale vergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Daarnaast kan een letselschade advocaat u adviseren over uw rechten en plichten bij letselschade.
Hoeveel letselschadevergoeding kunt u krijgen bij een eenzijdig ongeval?
De hoogte van de letselschadevergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van het letsel, de duur van het herstel en de gevolgen voor uw werk en privéleven. Het is daarom moeilijk om een exact bedrag te noemen. Het is echter wel mogelijk om een schatting te maken van de hoogte van de letselschadevergoeding. Een letselschade advocaat kan u hierbij helpen.
Verzekering
De aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval ligt in bijna alle gevallen bij de bestuurder van het voertuig. Of de schade gedekt wordt door de WAM-verzekering hangt van de schade af.
Heb je een Schade Verzekering Inzittenden (SVI) dan kan je de verzekeraar aansprakelijk stellen voor jouw schade en voor de schade van eventuele passagiers. Heb je een Ongevallen Verzekering Inzittenden (OVI), dan wordt er een vast bedrag uitgekeerd als er sprake is van blijvende invaliditeit of het overlijden van de inzittenden.
Dien je een schadeclaim in bij de verzekeraar, dan wordt de verzekeraar jouw wederpartij. Wij raden daarom aan om eerst advies in te winnen over jouw situatie bij een van onze letselschade experts. Op die manier weet je waar je aan toe bent! Neem daarvoor contact op via 085 – 013 1 013.
En gebeurde het ongeval onder werktijd? Dan kan je mogelijk je werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever is namelijk verplicht om verzekerd te zijn.
Passagier bij een eenzijdig ongeval en de aansprakelijkheid
Ben je betrokken bij een eenzijdig ongeval en was je passagier? Ook dan zit je waarschijnlijk met vragen over de aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval.
Je kan een aantal stappen zetten om de schade vergoed te krijgen. Je kan de WAM-verzekering (beter bekend als de WA-verzekering) van de eigenaar van het voertuig aanspreken. Deze verzekering is verplicht voor bezitters van een auto of motorrijtuig. Je krijgt de schade altijd vergoed die is ontstaan vanwege het verkeersongeval.
Uitzonderingen aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval
In sommige situaties krijg je niet alle schade vergoed. Bijvoorbeeld als de bestuurder van het voertuig te veel gedronken heeft en je was daarvan op de hoogte. Of je droeg geen gordel. In deze situaties kan je een percentage eigen schuld toegekend krijgen.
Veelgestelde vragen over eenzijdig ongeval en letselschade
Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen:
- Heeft u recht op een vergoeding als u betrokken raakt bij een eenzijdig ongeval en letselschade oploopt?
Ja, ook bij een eenzijdig ongeval heeft u recht op een vergoeding als u letselschade oploopt. U kunt deze vergoeding claimen bij uw verzekeraar.
- Moet ik een letselschade advocaat inschakelen?
Het is niet verplicht om een letselschade advocaat in te schakelen, maar het kan wel verstandig zijn. Een letselschade advocaat kan u helpen om de maximale vergoeding te krijgen waar u recht op heeft.
- Hoelang duurt het voordat de letselschadevergoeding wordt uitgekeerd?
De duur van de afwikkeling van de letselschadezaak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak en de duur van het herstel. Het kan enkele maanden tot enkele jaren duren voordat de letselschadevergoeding wordt uitgekeerd.
[sp_template_part id=”700″]
Conclusie
Een eenzijdig ongeval kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid en financiën, met name als u letselschade oploopt. Het is belangrijk om te weten dat u ook bij een eenzijdig ongeval recht heeft op een vergoeding van de schade die u heeft geleden. Als u letselschade heeft opgelopen bij een eenzijdig ongeval, is het verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar en eventueel een letselschade advocaat in te schakelen om u bij te staan bij de afwikkeling van de schade.
De aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval hangt af van de omstandigheden. Neem contact op met een van onze letselschade experts voor een gratis letselschadescan. Wij nemen binnen 60 minuten contact met jou op om je gratis en vrijblijvend te adviseren over jouw letselschadezaak. Bel ons nu via 085 – 013 1 013 om jouw situatie te bespreken. Wij zijn werkzaam door heel Nederland en kunnen ook bij jou op locatie een afspraak maken. Tevens is er veel digitaal mogelijk: je bent dus nooit gebonden aan onze kantoren in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.