Beide medische specialisten behandelen aandoeningen van het bewegingsapparaat, maar het verschil tussen een orthopeed en een traumatoloog is dat een traumatoloog zich meer richt op acute verwondingen zoals botbreuken en spierscheuringen, terwijl een orthopeed zich meer richt op chronische aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis.
Wat doet een orthopeed?
Eén op de drie Nederlanders krijgt te maken met klachten aan spieren of gewrichten. Orthopedie richt zich op het ‘bewegingsapparaat’, dat alles omvat van botten tot gewrichten. Een orthopeed kan je helpen bij een breed scala aan klachten, van een schouder uit de kom tot pijn in je achillespees.
De taak van een orthopeed
Een orthopedisch chirurg, of kortweg orthopeed, richt zich op het verminderen van jouw pijn en helpt je gemakkelijker te bewegen. Dit kan door middel van advies, fysiotherapie, medicijnen en/of een operatie. De orthopeed werkt soms samen met andere specialisten, zoals fysiotherapeuten of reumatologen, om een behandelplan op te stellen dat bij jou past.
Met welke klachten ga je naar een orthopeed?
Als je pijn hebt aan je spieren, botten of pezen, ga je eerst naar de huisarts of fysiotherapeut. Zij kunnen je doorverwijzen naar een orthopeed voor klachten zoals artrose, pijn van je meniscus, spierscheurtjes, botbreuken of rugpijn.
Behandelingen door een orthopeed
Een orthopeed behandelt klachten die ontstaan door ongevallen, ziekte, slijtage of sporten. Na een gesprek en lichamelijk onderzoek kan de orthopeed aanvullend onderzoek doen, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans. Afhankelijk van jouw klacht kan de behandeling variëren van pijnstilling en fysiotherapie tot operaties.
Conservatieve en operatieve behandelingen
- Conservatief
Bijvoorbeeld fysiotherapie of pijnstilling bij een blessure. - Operatief
Zoals het plaatsen van een heupprothese of het herstellen van een enkel.
Resultaten van orthopedische behandelingen
Het behandelplan van een orthopeed richt zich op pijnvermindering en het verbeteren of herstellen van mobiliteit. Samenwerking met andere specialisten, zoals sportartsen en fysiotherapeuten, is vaak onderdeel van het herstelproces. Helaas kunnen sommige klachten, zoals bepaalde soorten rugpijn, niet volledig verdwijnen. In dat geval bekijkt de orthopeed samen met jou welke andere behandelingen mogelijk zijn.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een orthopeed en een traumatoloog?
Is orthopedie alleen voor ouderen?
Nee, orthopedie is voor mensen van alle leeftijden. Hoewel het waar is dat ouderen meer kans hebben op aandoeningen zoals artrose en osteoporose, kunnen jongere mensen ook last hebben van blessures en aandoeningen van het bewegingsapparaat als gevolg van sport, ongelukken of aangeboren afwijkingen.
Kan ik sporten na een orthopedische ingreep?
Dat hangt af van het type ingreep dat je hebt gehad en hoe ver je bent gevorderd in jouw herstelproces. Jouw orthopeed zal je adviseren over de juiste manier om jouw lichaam te bewegen tijdens het herstelproces en wanneer je weer kunt beginnen met sporten.
Moet ik me zorgen maken over complicaties bij een orthopedische ingreep?
Elke chirurgische ingreep brengt risico’s met zich mee, maar jouw orthopeed zal alles doen wat mogelijk is om de risico’s te minimaliseren. Dit kan onder meer omvatten het gebruik van moderne technieken en materialen, het optimaliseren van jouw gezondheid vóór de ingreep en het nauwlettend volgen van jouw herstelproces om eventuele complicaties snel op te sporen en te behandelen.
Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding
Wanneer je contact opneemt met de experts van RN Letselschade, ontvang je gegarandeerd snel en vrijblijvend advies. Binnen 60 minuten spreek je een letselschadespecialist die naar jouw verhaal luistert en jou adviseert over de volgende stappen.
Direct berekenen