Voor letselschade door eigen schuld is het slachtoffer in principe zelf aansprakelijk. U bent gestruikeld, van de trap gevallen, met de fiets ergens tegenaan gereden of u heeft een ander eenzijdig ongeluk.
Anders wordt het als er een derde bij het ongeval is betrokken. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Het kan dus best zijn dat u (mede) zelf een ongeluk heeft veroorzaakt maar toch recht heeft op een letselschadevergoeding.

Wanneer is sprake van eigen schuld?

Bij letselschade door eigen schuld heeft u het letsel of de schade zelf (mede) veroorzaakt of verergerd. U heeft zich onvoorzichtig gedragen of heeft niet goed opgelet. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Het niet dragen van een autogordel
 • Tegen een boom aangereden
 • Met teveel alcohol op deelnemen aan het verkeer
 • Op de motor stappen zonder een helm te dragen
 • Niet goed opletten tijdens het oversteken
 • Zonder deugdelijke verlichting rijden

Het hangt helemaal van de situatie af of u volledig, gedeeltelijk of helemaal niet aansprakelijk bent voor de letselschade die het gevolg is van uw eigen gedrag. Misschien heeft u niet erg goed opgelet tijdens het oversteken maar reed de auto die u heeft aangereden wel ver boven de maximum toegestane snelheid.

Toch letselschadevergoeding bij eigen schuld

Kinderen tot 14 jaar zijn nooit aansprakelijk voor letselschade opgelopen in het verkeer. Ondanks letselschade door eigen schuld valt hen niets te verwijten. Bij hoge uitzondering kan de bestuurder van een motorvoertuig een beroep doen op overmacht. Kinderen zijn nu eenmaal speels en gedragen zich onvoorspelbaar. Andere verkeersdeelnemers moeten hierop alert zijn en hier rekening mee houden. In casu betekent dit dat zij hun snelheid zodanig moeten aanpassen dat er altijd tijdig kan worden geremd voor een onverwacht overstekend kind.

 • Meeste mensen hebben een aanvullende dekking bij een autoverzekering (SVI)
 • Voetgangers en fietsers zijn beschermd bij de wet
 • Organisaties welke het openbaar vervoer uitvoeren hebben een zorgplicht.

Fietsers en voetgangers behoren net als kinderen tot de groep zwakkere verkeersdeelnemer. Zij zijn extra beschermd door de wetgever en krijgen altijd minimaal 50% van hun letselschade vergoed. Ook al is sprake van letselschade eigen schuld.

In alle situaties moet worden gekeken wat de bijdrage aan het ongeval van elk van partijen is geweest. Droeg u geen autogordel en heeft dit uw letsel verergerd? Dan krijgt u minder letselschade vergoeding. Het kan ook zo zijn dat het feit dat u geen autogordel droeg niet van invloed is geweest op het letsel en u toch 100% letselschade vergoeding krijgt.

Is er sprake van een bedrijfsongeval? Het slachtoffer heeft altijd recht op een volledige letselschadevergoeding, ook wanneer de letselschade door eigen schuld is ontstaan. Dit is zo in de wet geregeld.

Hulp letselschade specialist

Een letselschadespecialist kan samen met u nagaan of u recht heeft op een letselschade vergoeding. Twijfelt u of u wel recht heeft op een vergoeding omdat u zelf (ook) schuld heeft aan het ongeluk? Neem contact op met RN Letselschade. Wij hebben veel ervaring met letselschade door eigen schuld en kunnen u adviseren. Wij bezoeken iedereen in Nederland vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Omdat onze kosten worden meegenomen in de letselschade vergoeding hoeft u zelf niets te betalen.

Letselschade melden

Letselschade melden

 • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online