Zwakke verkeersdeelnemers en letselschade: hoe zit dat? Wanneer ben je een zwakke verkeersdeelnemer en heb je na een ongeval recht op letselschade? Wij leggen de belangrijkste informatie aan jou uit. Heb je een ongeval meegemaakt en veroorzaakte de andere partij het ongeval of was jij een zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer? Neem dan contact op met RN Letselschade. Wij zijn de letselschadespecialist die je vrijblijvend helpt en adviseert. Binnen 60 minuten na jouw aanvraag neemt één van onze experts vrijblijvend contact met je op.

Zwakke verkeersdeelnemers

De eerste vraag die wij beantwoorden is de vraag wat zwakke verkeersdeelnemers zijn. Er zijn in het verkeer ‘sterke’ en zwakke deelnemers. De reden daarvoor is dat sommige verkeersdeelnemers meer risico lopen dan andere deelnemers in het verkeer. Bij een ongeval met een fietser en een auto is de kans groter dat de fietser zwaargewond raakt dan dat de automobilist zwaargewond raakt. Een fietser is daarom een zwakkere verkeersdeelnemer, net als een voetganger. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen worden gezien als sterke verkeersdeelnemers.

Fietsers en voetgangers zijn de zwakkere verkeersdeelnemers, omdat ze geen bescherming hebben tegen de klap van een aanrijding. In de Nederlandse Wegenverkeerswet is daarom opgenomen dat de houder van het gemotoriseerde voertuig te maken krijgt met risicoaansprakelijkheid als het gaat om een aanrijding met een zwakkere deelnemer aan het verkeer.

Risicoaansprakelijkheid uitgelegd

De risicoaansprakelijkheid houdt in dat de sterke verkeersdeelnemer de aansprakelijkheid van de schade draagt als er een ongeval was met een zwakke verkeersdeelnemer. Ook als het ongeval niet zijn schuld is. Er hoeft geen schuld te worden vastgesteld: omdat er een ongeval was met een zwakkere deelnemer aan het verkeer, is de houder van het gemotoriseerde voertuig verplicht om de schade te vergoeden.

Als het gaat om kinderen en personen vanaf 14 jaar, dan moet de automobilist in ieder geval 50% van de schade vergoeden. Bij kinderen jonger dan 14 jaar is de bestuurder van het voertuig bijna altijd aansprakelijk voor alle schade die het kind oploopt.

Uitzondering hierop is als de bestuurder van het voertuig kon aantonen dat er sprake was van overmacht. In dat geval is hij niet aansprakelijk. Dit gaat om de situatie waarin er sprake was van opzet of roekeloosheid door de zwakke verkeersdeelnemer. Dit is echt een uitzondering!

Zwakke verkeersdeelnemers en eigen schuld

In sommige gevallen maakt de zwakke verkeersdeelnemer een fout, bijvoorbeeld door een rood stoplicht te negeren met een ongeval met een motorvoertuig als gevolg. In dat geval wordt er een percentage eigen schuld toegerekend aan het slachtoffer. Dit percentage kan oplopen tot 50%.

Het is aan de sterke verkeersdeelnemer om te bewijzen dat er mogelijk sprake was van overmacht of eigen schuld. Zwakke verkeersdeelnemers hoeven niet te bewijzen dat ze geen fout maakten.

Heb je een ongeval meegemaakt en wil je weten waar je recht op hebt? Of heb je vragen over de rechten van zwakke verkeersdeelnemers? RN Letselschade begrijpt dat je snel verder geholpen wil worden. Daarom bieden wij jou een gratis letselschadescan. Neem je met ons contact op hierover, dan word je binnen 60 minuten door een deskundige letselschadespecialist benaderd die je direct advies geeft over jouw letselschadezaak. Deze letselschadescan is kosteloos en geheel vrijblijvend. Dankzij deze gratis letselschadescan weet jij snel waar je staat en waar je aan toe bent. Neem contact op via 085 – 013 1 013.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online