De aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval: hoe zit dat? Wij leggen uit wat jouw rechten en plichten zijn in deze situatie. Heb je er vragen over, neem dan contact met ons op. RN Letselschade is de letselschadespecialist die je vrijblijvend helpt en adviseert. Binnen 60 minuten neemt één van onze experts vrijblijvend contact met je op.

Het kan iedere automobilist overeenkomen: een eenzijdig ongeval met de auto. Door omstandigheden als slecht weer raakt de auto van de weg en bots je ergens tegenaan. Gaat het om een eenzijdig ongeval, dan is er slechts één verkeersdeelnemer betrokken. Wel kunnen andere inzittende van de auto slachtoffer zijn geworden van het verkeersongeval.

Na het ongeval vraag je je wellicht af hoe de aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval is geregeld en of je de (letsel)schade toch kan verhalen.

Aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval: zo zit dat!

De schuldvraag van een ongeluk is belangrijk als er sprake is van een verkeersongeval met meerdere verkeersdeelnemers. Een botsing tussen twee voertuigen, of tussen een vrachtwagen en een fietser bijvoorbeeld. Gaat het om een eenzijdig verkeersongeval, dan speelt de schuldvraag niet. Dat komt omdat je de enige verkeersdeelnemer bent en daarom ben je in bijna alle gevallen schuldig. Veroorzaak je een eenzijdig verkeersongeval, dan ben je aansprakelijk voor de eigen schade en de schade van de eventuele passagiers. Je zou dan nog wel een Allrisk dekking kunnen hebben waarbij jouw voertuigschade wordt gedekt.

Verzekering

De aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval ligt in bijna alle gevallen bij de bestuurder van het voertuig. Of de schade gedekt wordt door de WAM-verzekering hangt van de schade af.

Heb je een Schade Verzekering Inzittenden (SVI) dan kan je de verzekeraar aansprakelijk stellen voor jouw schade en voor de schade van eventuele passagiers. Heb je een Ongevallen Verzekering Inzittenden (OVI), dan wordt er een vast bedrag uitgekeerd als er sprake is van blijvende invaliditeit of het overlijden van de inzittenden.

Dien je een schadeclaim in bij de verzekeraar, dan wordt de verzekeraar jouw wederpartij. Wij raden daarom aan om eerst advies in te winnen over jouw situatie bij een van onze letselschade experts. Op die manier weet je waar je aan toe bent! Neem daarvoor contact op via 085 – 013 1 013.

En gebeurde het ongeval onder werktijd? Dan kan je mogelijk je werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever is namelijk verplicht om verzekerd te zijn.

Passagier bij een eenzijdig ongeval en de aansprakelijkheid

Ben je betrokken bij een eenzijdig ongeval en was je passagier? Ook dan zit je waarschijnlijk met vragen over de aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval.

Je kan een aantal stappen zetten om de schade vergoed te krijgen. Je kan de WAM-verzekering (beter bekend als de WA-verzekering) van de eigenaar van het voertuig aanspreken. Deze verzekering is verplicht voor bezitters van een auto of motorrijtuig. Je krijgt de schade altijd vergoed die is ontstaan vanwege het verkeersongeval.

Uitzonderingen aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval

In sommige situaties krijg je niet alle schade vergoed. Bijvoorbeeld als de bestuurder van het voertuig te veel gedronken heeft en je was daarvan op de hoogte. Of je droeg geen gordel. In deze situaties kan je een percentage eigen schuld toegekend krijgen.

De aansprakelijkheid bij een eenzijdig verkeersongeval hangt af van de omstandigheden. Neem contact op met een van onze letselschade experts voor een gratis letselschadescan. Wij nemen binnen 60 minuten contact met jou op om je gratis en vrijblijvend te adviseren over jouw letselschadezaak. Bel ons nu via 085 – 013 1 013 om jouw situatie te bespreken. Wij zijn werkzaam door heel Nederland en kunnen ook bij jou op locatie een afspraak maken. Tevens is er veel digitaal mogelijk: je bent dus nooit gebonden aan onze kantoren in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online