Letselschade auto ongeluk opgelopen? Zorg dat je alle kosten voorgoed krijgt. Als het auto ongeluk de schuld is van iemand anders, dan heb jij recht op volledige letselschadevergoeding. Alleen als je een aanrijding hebt gehad door de schuld van een beschermde verkeersdeelnemer (fietser, voetganger, kind)  kan dit anders zijn. We vertellen je in dit artikel wanneer je recht hebt op letselschadevergoeding, wat smartengeld is en hoe je letselschade auto ongeluk kunt claimen. Wil je direct hulp bij letselschade auto claimen neem dan contact op met RN Letselschade. Wij werken door heel Nederland.

Wanneer recht op letselschadevergoeding auto

Bij een auto ongeluk geldt, net zoals bij alle ongevallen, dat de schuldige partij moet betalen voor de kosten. Tenzij de aanrijding plaatsvond met een beschermde verkeersdeelnemer. Hierover later meer. Heb je echter een aanrijding met een ander gemotoriseerd voertuig (auto, motor, scooter en dergelijke), dan is de schuldvraag uitgangspunt. Misschien ben je aangereden terwijl je voor een rood stoplicht stond te wachten. In dat geval gaat het om een kop-staartbotsing. Of iemand heeft jou geen voorrang verleend, reed veel te hard of lette niet goed op. Als je kunt aantonen dat het ongeval de schuld was van iemand anders, dan moet deze schuldige partij al jouw kosten letselschade auto ongeluk vergoeden. Die kosten zijn zeer divers en variëren van de reparatie van je auto tot het vergoeden van medische kosten, vervoerskosten, hulp in huis en eventuele andere kosten. Daarnaast kan ook recht op smartengeld bestaan.

Aansprakelijkheid

Als je een auto-ongeluk hebt meegemaakt, dan wordt er voor de vergoeding van de (letsel)schade gekeken naar de aansprakelijkheid. Gaat het om een botsing tussen twee motorvoertuigen, bijvoorbeeld een auto en een vrachtwagen, dan is degene die de verkeersregels niet heeft gevolgd meestal aansprakelijk voor de schade. De verzekeraar van deze bestuurder vergoedt de schade.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Een uitzondering op de regel zijn aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers. Steekt een voetganger of fietser volkomen onverwacht de weg over waardoor jij een aanrijding niet meer kon vermijden? De schuld ligt bij de voetganger of fietser maar deze is extra beschermd door de wet. Als gemotoriseerd voertuig ben je dan toch voor minimaal 50% aansprakelijk voor de schade. Het is dus belangrijk goed rekening te houden met deze kwetsbare verkeersdeelnemers. Het claimen van letselschade is altijd al ingewikkeld maar zeker als er kwetsbare verkeersdeelnemers bij zijn betrokken. Schakel daarom altijd een expert in als je letselschade auto wilt claimen. RN Letselschade is hierin zeer ervaren.

Wat valt onder letselschade

Onder letselschade vallen alle kosten die verband houden met het auto ongeluk. De schuldige partij moet al deze kosten betalen. Het gaat natuurlijk om het vergoeden van kosten van reparatie aan de auto en andere spullen. Maar ook om vergoeding van kosten van het letsel. Denk aan medische kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering, eigen bijdragen voor hulp in huis, verzorging voor kinderen of het uitlaten van de hond en allerlei andere mogelijke kostenposten. Zo krijg je vaak te maken met extra vervoerskosten om naar de dokter, het ziekenhuis of naar de fysiotherapeut te gaan. Een heel ingewikkelde kostenpost is de inkomstenderving. Het berekenen van letselschade auto ongeluk is moeilijk en kun je het beste overlaten aan een expert.

Smartengeld

De vergoeding smartengeld staat los van de vergoeding letselschade auto. De letselschade wordt ook wel de materiële schade gemoed en heeft betrekking op alle daadwerkelijke schadeposten. Smartengeld is een immateriële letselschade vergoeding en heeft betrekking op het psychisch leed. Een auto ongeluk brengt allerlei gevoelens met zich mee zoals angst, pijn, verdriet en zorgen. Hiervoor kan ook een vergoeding worden toegekend, het zogenaamde smartengeld.

Schadeposten

Schadevergoeding claimen na auto-ongeluk kan alleen als er schadeposten zijn. Je moet kunnen aantonen welke schade je hebt opgelopen. Er zijn diverse schadeposten waar je rekening mee kan houden. In principe komen alle kosten die je maakt vanwege het auto-ongeluk in aanmerking voor de schadevergoeding.

In de meeste gevallen is er na een auto-ongeluk sprake van materiële schade en van immateriële schade. Materiële schade is schade die makkelijk is uit te drukken in geld. De reparatiekosten van de auto, de doktersrekening en het verlies aan inkomsten vanwege het ongeval.

Bij immateriële schade gaat het om de emotionele schade die je hebt opgelopen vanwege het ongeluk. De pijn, het verdriet, niet kunnen slapen ’s nachts. Deze schade is niet zo gemakkelijk uit te drukken in geld, maar het kan wel verhaald worden bij de tegenpartij.

Kosteloze rechtshulp

Bij RN letselschade is hulp voor slachtoffers kosteloos. De reden hiervoor is dat de schuldige partij alle kosten moet betalen, waaronder ook de kosten van juridische hulp die jij nodig hebt. Maak gerust een verblijvende afspraak voor een intakegesprek over jouw letselschade auto ongeluk. Wij hebben kantoren in Rotterdam en Amsterdam, maar komen ook bij jou thuis om alles te bespreken. Wij zijn zeer betrokken en ervaren en beschikken over alle benodigde expertise om de maximale letselschadevergoeding voor jou te claimen.

De verzekeraar biedt vaak zo min mogelijk schadevergoeding. Schakel een van onze letselschadejuristen in om de schadevergoeding te ontvangen waar je recht op hebt. Onze diensten zijn voor jou geheel kosteloos. We verhalen de kosten altijd op de verzekeraar van de tegenpartij. Onze letselschadespecialist kan al jouw vragen beantwoorden en geeft geheel vrijblijvend advies. Jouw schade wordt meteen beoordeeld en je hoort ook direct hoe groot de kans is op een letselschadevergoeding voor de letselschade na het auto-ongeluk. Neem direct contact met ons op om jouw situatie rondom letselschade na een auto-ongeluk te bespreken.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online