Wat Is Een Whiplash Aanduiding Nek Van Rachella 430x314.jpg

Wat is een whiplash? Aanduiding in het rood.

De vraag “wat is een whiplash?” kan eenvoudig worden beantwoord met “een letsel aan de nek”. Helaas is het bewijzen van een whiplash vaak niet eenvoudig. Het lastige met een whiplash is namelijk dat schade aan de nek niet altijd goed is aan te tonen door een röntgenfoto. Er kan dan discussie ontstaan over de letselschade vergoeding als u een whiplash heeft opgelopen na een ongeval. Een whiplash ontstaat vaak door een kop-staartbotsing. U wordt van achteren aangereden terwijl u staat te wachten voor het rode stoplicht. Het is een veel voorkomend ongeluk én veelvoorkomend letsel en een whiplash kan grote gevolgen hebben voor uw leven. Naast pijn en andere klachten in de nek zijn er vaak problemen in verband met het werk met alle financiële gevolgen van dien.

Schakel een letselschade advocaat in als u een whiplash heeft als gevolg van een ongeluk. Deze kan helpen bij het succesvol claimen van een letselschade vergoeding. Daarnaast heeft u soms ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de immateriële schade: pijn, verdriet en eventuele restverschijnselen van het letsel.

Meer informatie

Zoals hiervoor al gezegd ontstaat een whiplash vaak bij een auto-ongeluk. Als u van achteren wordt aangereden krijgt uw nek en grote klap te verwerken. De nekwervels moeten deze klap opvangen en kunnen daardoor beschadigd raken. Het mag duidelijk zijn dat beschadigde nekwervels tot allerlei klachten kunnen leiden. Een breed scala aan lichamelijke klachten kan het gevolg zijn van een whiplash en vaak is sprake van meerdere klachten:

 • Nekklachten
 • Pijn in de schouders
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Tintelingen in armen en handen
 • Rugpijn.

Een andere veel gehoorde klacht bij een whiplash is vermoeidheid. Daarnaast kunnen ook nog psychische klachten een grote rol spelen. Uw nekletsel is wellicht niet aantoonbaar met een röntgenfoto maar u heeft wel alle klachten van een whiplash. Dit kan tot onzekerheid en frustratie leiden. Het is natuurlijk bijzonder vervelend als bijvoorbeeld uw werkgever uw klachten niet serieus neemt en u daardoor problemen krijgt op het werk. Als daaruit ook nog een financiële gevolgen vloeien, dan is dit natuurlijk nog eens extra vervelend.

Letselschade whiplash claimen

Wilt u succesvol letselschade als gevolg van een whiplash claimen, dan spelen hierbij een aantal zaken een belangrijke rol. Allereerst moet onomstotelijk komen vast te staan dat uw klachten het gevolg zijn van het ongeluk. Had u daarvoor al nekklachten, dan zal het lastig zijn de whiplash toe te rekenen aan het ongeluk. Als duidelijk is geworden dat u de klachten voor het ongeval niet had en daarna wel, dan kan worden vastgesteld dat de whiplash voortvloeit uit het ongeluk. In dat geval komt u in aanmerking voor een schadevergoeding en een smartengeld vergoeding. Ook als het letsel niet aantoonbaar is op een röntgenfoto.

Ook moet worden aangetoond dat het ongeluk de schuld is van iemand anders en deze aansprakelijk kan worden gesteld voor uw schade.

Laat u bijstaan door een letselschade advocaat die ervaring heeft met het claimen van letselschade als gevolg van een whiplash zodat u krijgt waarop u recht heeft.

Welke schade wordt bij een whiplash vergoed?

Is vast komen te staan dat de whiplash die u heeft opgelopen daadwerkelijk te wijten is aan het ongeluk, dan komt u in aanmerking voor een letselschadevergoeding. Daarnaast moet dus ook vast komen te staan dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval en daarmee voor uw kosten. Bent u van achteren aangereden, dan is dat altijd het geval.

Kosten die voor vergoeding in aanmerking komen:

 • De directe kosten zoals reparatie aan onder meer uw kleding, de auto en spullen die zich in de auto bevonden en zijn stuk gegaan
 • De medische kosten die u moet maken maar niet worden vergoed door de zorgverzekering
 • Kosten van vervoer naar het ziekenhuis en of de huisarts
 • Kosten die u moet maken voor tijdelijke hulp in de huishouding of voor persoonlijke verzorging
 • Gederfde inkomsten omdat u een tijd niet of minder kon werken
 • Kosten die voortvloeien uit een opgelopen studievertraging, gemiste promotie of omdat u aanpassingen aan de woning moet laten doen
 • Eventuele andere kosten.

Het berekenen van letselschade als gevolg van een whiplash is niet eenvoudig. U kunt op de website van RN Letselschade zelf al een eerste proefberekening van uw letselschade maken. U weet dan ongeveer waar u aan toe bent. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden van het claimen van letselschade bij een whiplash.

Whiplash smartengeld

Bent u door toedoen van iemand anders gewond geraakt en heeft u bijvoorbeeld een whiplash opgelopen, dan kunt u naast de vergoeding voor alle kosten ook een vergoeding smartengeld krijgen. De hoogte van de vergoeding smartengeld is afhankelijk van meerdere factoren. Belangrijk is de vraag hoe ernstig uw letsel is en of en zo ja hoe snel u daarvan zult herstellen. Hoe groter de impact op uw leven, hoe hoger de vergoeding smartengeld voor een whiplash zal bedragen. Smartengeld, ook wel immateriële schade genoemd, krijgt u voor de pijn en het verdriet dat u heeft moeten lijden en voor eventuele toekomstige gevolgen. Misschien zijn de gevolgen van de whiplash dusdanig dat u daar lange tijd of misschien zelfs de rest van uw leven last van zult houden. In dat geval kunt u uiteraard een hogere vergoeding smartengeld tegemoet zien.

RN Letselschade is gespecialiseerd in het claimen van letselschade na verkeersongelukken. Ook als het om een whiplash gaat. Wij weten hoe wij voor u de maximale letselschadevergoeding kunnen claimen, alsmede een vergoeding smartengeld. Kijk op onze website voor uitgebreide informatie. U kunt via de website zelf een scan doen en vervolgens en letselschade berekening maken. Ook kunt u via onze website zelf een dossier aanmaken. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvende informatie om. Wij komen vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ook bij thuis om hulp persoonlijke situatie te bespreken. Door heel Nederland.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online