De kop-staart botsing is een van de meest voorkomende ongelukken in het verkeer. Het wordt ook wel een aanrijding van achteren genoemd. Kop-staart botsingen komen vooral voor in files en bij stoplichten. Je staat rustig te wachten voor een rood stoplicht en volkomen onverwacht botst de auto die achter je reed tegen je aan. Bij een dergelijke botsing is bijna altijd de bestuurder die op zijn voorligger botst de schuldige partij. Dit is duidelijk in de wet geregeld: automobilisten moeten voldoende afstand houden en wel zodanig dat op tijd kan worden geremd zonder tegen een voorligger te botsen. Hieruit vloeit voort dat jij in geval van een kop-staart botsing altijd recht heeft op een volledige letselschade vergoeding. Het gaat dan niet alleen om de kosten van reparatie van de auto, maar ook om allerlei andere kosten waarmee je te maken kunt krijgen.

Een bekend soort letsel als gevolg van een aanrijding van achteren is de whiplash. Dit is nekletsel. Heeft je een aanrijding in de file gehad of terwijl je voor een rood stoplicht stond te wachten en ben je van achteren aangereden? Vraag een letselschade-expert om advies. Voor de slachtoffers van kop-staart botsingen zijn de kosten van juridische bijstand ook voor rekening van de schuldige partij. Hulp en bijstand van een expert kost je dus niets.

Welke schade kunt u claimen bij kop-staart botsing

Kortgezegd heb je recht op een vergoeding van alle schade die voortvloeit uit de kop-staart botsing. Deze vergoeding moet worden betaald door de schuldige partij, de achterligger die tegen je op botste. Naast een vergoeding voor alle kosten waarmee je te maken krijgt, heb je in veel gevallen ook nog recht op een vergoeding smartengeld. We onderscheiden deze twee ook wel in materiële en immateriële schade. Immateriële schade, smartengeld dus, is niet eenvoudig te berekenen en bij ernstig letsel is ook het berekenen van de materiële schade vaak heel ingewikkeld. We bekijken hierna punt voor punt voor welke kosten je allemaal een vergoeding kunt krijgen.

Kostenposten letselschadevergoeding (materiële schade)

Het hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie voor welke kostenpost je allemaal een schadevergoeding kunt krijgen. Elk ongeluk is anders en ook de gevolgen daarvan zijn steeds anders. Hierna een opsomming van mogelijke kostenposten, maar deze is niet compleet omdat jouw situatie net weer anders kan zijn.

Schade aan spullen

Elk ongeluk brengt wel schade aan spullen met zich mee. Bij een kop-staart botsing zal de auto aan de achterzijde zijn beschadigd en dit moet worden hersteld met alle kosten van dien. In de auto zelf kunnen spullen kapot zijn gedaan waaronder onderdelen en het interieur van de auto, maar bijvoorbeeld ook spullen die je in de auto had liggen. Een dure camera, een laptop, boodschappen die je had gehaald en andere al dan niet waardevolle spullen. Alle kosten aan spullen dienen te worden vergoed.

Medische kosten

Als je letselschade oploopt als gevolg van een kop-staart botsing moeten alle medische kosten worden vergoed. Hoewel je verplicht een ziektekostenverzekering hebt, worden lang niet alle medische kosten daadwerkelijk vergoed. Je hebt zo bijvoorbeeld medicijnen nodig waarvoor je geen volledige vergoeding krijgt. Eenvoudige pijnstillers, pleisters en verband dien je zelf aan te schaffen en vaak ben je een eigen bijdrage verschuldigd voor therapieën. Heb je door de kop-staart botsing een whiplash opgelopen dan zul je vaak een fysiotherapeut in de arm moeten nemen en veel mensen hebben hiervoor geen aanvullende ziektekostenverzekering. Alle medische kosten die je niet krijgt vergoed door jouw ziektekostenverzekering dienen door de schuldige partij te worden vergoed. Denk hierbij ook aan het verplichte eigen risico. Dit eigen risico had je zonder het ongeluk wellicht helemaal niet hoeven aanspreken. Ook deze kostenpost kan worden meegenomen in de berekening van de letselschadevergoeding.

Inkomstenderving

Een kop-staart botsing kan flink letsel veroorzaken waardoor je een tijd niet in staat bent om te werken. Dit kan betekenen dat je minder inkomen hebt en daarvoor dien je te worden gecompenseerd door de schuldige partij. Heb je een eigen bedrijf, dan kan dit allerlei problemen met zich meebrengen. Je moet extra personeel inhuren of kunt jouw klanten niet of onvoldoende bedienen. Ook is het mogelijk dat je net was voorgedragen voor promotie die nu niet kan doorgaan of wellicht loop je studievertraging op. Alle inkomstenderving als gevolg van het ongeluk dient te worden vergoed. Het kan lastig zijn om inkomstenderving te berekenen en daarom is de hulp van een letselschade-expert hard nodig.

Andere kosten

Zoals gezegd is elke situatie anders en kunnen bij een kop-staart botsing steeds weer andere kostenposten een rol spelen. Misschien heb je kleine kinderen en kun je door het ongeluk deze niet zelf verzorgen of naar school brengen. Je moet hiervoor dan extra hulp inschakelen. Ben je ernstig gewond geraakt, dan heb je misschien hulp nodig bij jouw persoonlijke verzorging of er is iemand nodig om de tuin te doen of andere werkzaamheden voor je uit te voeren die je nu niet zelf kunt doen. Gevolgschade kan zeer divers zijn en hangt helemaal af van de situatie van het slachtoffer. In de meest ernstige gevallen kan het slachtoffer niet in zijn of haar eigen omgeving blijven tenzij deze wordt verbouwd. Soms is dus een verbouwing aan de woning nodig of zelfs een verhuizing. De kosten hiervan dienen te worden betaald door de schuldige partij.

Zorg voor goede documentatie

Als je letselschade kosten wil claimen bij de schuldige partij dan dien je deze kosten wel goed te documenteren. De kosten die je maakt moeten nodig zijn en je moet kunnen bewijzen dat je deze kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt. Dit betekent dat je vanaf het begin bonnetjes en facturen moet bewaren. Samen met jouw letselschade advocaat kun je vervolgens een kostenberekening maken en een schadeclaim indienen bij de schuldige partij.

Whiplash

Een whiplash is nekletsel dat vaak het gevolg is van een kop-staart botsing. Het is een lastig soort letsel omdat het vaak niet te zien is op röntgenfoto’s. Door de harde klap van de auto op jouw auto heeft de nek een onverwachte heftige beweging gemaakt. Naar voren, naar achteren en weer naar voren. De nek kan hierdoor beschadigd raken en allerlei klachten veroorzaken. Pijn in de nek en in het hoofd, een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid maar ook concentratiestoornissen.

Deze klachten kunnen lang aanhouden. Een en ander kan leiden tot onbegrip van uw omgeving, vooral ook omdat het letsel door artsen vaak niet kan worden aangetoond. Je hebt te maken met dagelijkse pijnen en ander ongemak, maar krijgt niet de steun die je nodig hebt. Het kan leiden tot problemen met jouw partner, werkgever en vrienden. Heb je een whiplash opgelopen als gevolg van een kop-staart botsing, zorg dan voor goede juridische bijstand. Zo weet je zeker dat je alle steun krijgt die je nodig hebt en de maximale letselschade vergoeding krijgt.

Een letselschade advocaat inschakelen

Letselschade claimen na een kop-staart botsing is niet eenvoudig. Hoewel de schuldvraag redelijk eenvoudig is vast te stellen, immers degene die op je heeft ingereden is de schuldige partij. Het berekenen van de letselschade is echter minder eenvoudig. Het beste kun je een expert inschakelen zodat je zeker weet dat je de maximale letselschadevergoeding krijgt. RN Letselschade is zo’n expert en is zeer ervaren en beschikt over alle benodigde juridische kennis. Op de website kun u al een proefberekening maken en zelf een dossier aanmaken. Wij komen vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam bij je thuis, in heel Nederland, om jouw situatie te bespreken en je te adviseren. Het kost je niets want de kosten van juridische bijstand moeten worden vergoed door de schuldige partij. Deze kosten nemen wij direct mee in de berekening van de schadeclaim.

Smartengeld (immateriële schade)

Naast een vergoeding van alle kosten die uit het ongeluk voortvloeien heb je los daarvan ook nog recht op een vergoeding smartengeld. Dit is een vergoeding voor het verdriet dat je hebt moeten doorstaan of nog zal moeten doorstaan. De vergoeding voor verdriet en pijn is natuurlijk niet eenvoudig te berekenen, maar hiervoor kan worden gebruik gemaakt van de smartengeldgids. Rechters, maar ook letselschade advocaten kunnen in deze gids nagaan voor welke letsels welke smartengeld vergoedingen worden toegekend. Zo krijgt je al een indruk van de vergoeding waarop je ongeveer kunt rekenen.

Natuurlijk zal geld jouw smart niet verlichten, maar het geeft je wel een gevoel van rechtvaardigheid als je voor pijn en verdriet ook een vergoeding krijgt. Voor gering en licht letsel krijg je een vergoeding van circa €2500 en dit bedrag loopt op naarmate jouw letsel ernstiger is. Als sprake is van blijvende invaliditeit kan het om veel geld gaan. Een en ander hangt ook af van jouw persoonlijke situatie en de impact op de rest van je leven. Bijvoorbeeld door blijvende littekens in jouw gezicht of het verlies van een lichaamsdeel of van je zicht of gehoor.

Neem contact op met RN Letselschade als je meer wilt weten over smartengeld en letselschadevergoeding en hulp wil bij het claimen van letselschade als gevolg van een kop-staart botsing.

Letselschade melden

Letselschade melden

  • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online