Bedrijfsarts Bedrijfsarts

Een gezonde werkomgeving is essentieel voor zowel werkgevers als werknemers. Het is belangrijk om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen en te verbeteren. Een bedrijfsarts is een medisch specialist die zich richt op de gezondheid van werknemers en helpt om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren. In dit artikel zullen we meer vertellen over wat een bedrijfsarts doet en waarom het belangrijk is om een bedrijfsarts in te schakelen.

Wat doet een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts houdt zich bezig met de gezondheid en veiligheid van werknemers op de werkvloer. Deze heeft een aantal taken, waaronder:

 1. Het beoordelen van de gezondheid van werknemers
 2. Het adviseren van werkgevers over de gezondheid van werknemers en de arbeidsomstandigheden
 3. Het behandelen en begeleiden van werknemers met gezondheidsproblemen
 4. Het bevorderen van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer

Waarom is het belangrijk om een bedrijfsarts in te schakelen?

Het inschakelen van een arts heeft verschillende voordelen voor zowel werkgevers als werknemers:

 1. Het voorkomen van ziekteverzuim: een arts kan tijdig ingrijpen en advies geven om ziekteverzuim te voorkomen.
 2. Het verbeteren van de arbeidsomstandigheden: een bedrijfsarts kan advies geven om de werkomstandigheden te verbeteren en zo de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen.
 3. Het bevorderen van de gezondheid van werknemers: een arts kan werknemers adviseren over een gezonde levensstijl en zo de gezondheid van werknemers bevorderen.
 4. Het behandelen en begeleiden van werknemers met gezondheidsproblemen: deze kan werknemers behandelen en begeleiden bij gezondheidsproblemen, waardoor de werknemer sneller kan herstellen en weer aan het werk kan gaan.

Hoe gaat een consult bij de bedrijfsarts in zijn werk?

Een consult bij de bedrijfsarts begint meestal met een gesprek waarin de werknemer zijn of haar gezondheidsproblemen bespreekt. Deze zal vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de werknemer zo nodig doorverwijzen naar een specialist. Deze zal ook advies geven aan de werkgever over eventuele aanpassingen in de werkomstandigheden.

Veelgestelde vragen

 1. Moet ik als werkgever verplicht een bedrijfsarts inschakelen?

Als werkgever bent u verplicht om een arts in te schakelen. Dit staat beschreven in de Arbowet. Een bedrijfsarts kan u adviseren over de gezondheid en veiligheid van uw werknemers en kan helpen om ziekteverzuim te voorkomen.

 1. Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en een huisarts?

Een bedrijfsarts is een medisch specialist die zich richt op de gezondheid van werknemers op de werkvloer. Een huisarts is een medisch specialist die zich richt op de gezondheid van individuele patiënten. Het werkgebied van een deze arts is dus anders dan dat van een huisarts.

 1. Kan ik als werknemer zelf een bedrijfsarts inschakelen?

Als werknemer kunt u niet zelf een bedrijfsarts inschakelen. Dit kan alleen via uw werkgever. Mocht u gezondheidsproblemen hebben die gerelateerd zijn aan uw werk, dan kunt u dit bespreken met uw werkgever en samen met hem of haar een afspraak maken.

Conclusie

Een bedrijfsarts is een medisch specialist die zich richt op de gezondheid en veiligheid van werknemers op de werkvloer. Het is belangrijk om als werkgever een bedrijfsarts in te schakelen om zo de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen en ziekteverzuim te voorkomen. Een bedrijfsarts kan werknemers adviseren over gezondheid en veiligheid op de werkvloer, behandelen en begeleiden bij gezondheidsproblemen en adviseren over aanpassingen in de werkomstandigheden. Een consult bij de deskundige begint meestal met een gesprek en lichamelijk onderzoek. Als werknemer kunt u meestal niet de arts inschakelen, dit moet via uw werkgever gebeuren.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online