Een whiplash is een veelvoorkomend letsel als het gaat om letselschade claimen. Als je het woord whiplash vanuit het Engels naar het Nederlands vertaalt dan krijg je het woord zweepslag. Een whiplash is dan ook een onverwachte beweging van de nek waardoor nekletsel ontstaat. Het lastige van een whiplash is dat het niet met een röntgenfoto of bijvoorbeeld een scan is aan te tonen. Een whiplash wordt dan ook nogal eens ontkend of gebagatelliseerd tijdens de procedure van letselschade claimen.

Oorzaak whiplash

Een onverwachte hevige beweging van de nek kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben maar het is vaak het gevolg van een kop-staartbotsing. Bijvoorbeeld als je met de auto in de file staat of voor een rood stoplicht wacht. Je achterligger kan niet op tijd remmen waardoor deze je van achteren aanrijdt. Afhankelijk van de snelheid van de achterligger kan er een enorme klap ontstaan waardoor de nek hevig wordt belast. Het hoofd slingert naar voren, naar achteren, weer naar voren en dat met een grote kracht en volledig onverwacht. Het is natuurlijk niet zo gek als daar medische klachten het gevolg van zijn.

Klachten whiplash

Een onverwachte hevige beweging van de nek kan allerlei klachten veroorzaken. Spieren, pezen, de nekwervels en alle andere omliggende weefsels en lichaamsdelen waaronder aderen en zenuwen worden kort maar hevig en zwaar belast. Een of meer van deze lichaamsdelen kunnen beschadigd raken, ook als je dat op een foto of scan niet ziet. De klachten kunnen zeer divers zijn en sterk uiteenlopen, ook qua hevigheid en gevolgen voor de patiënt.

Veelvoorkomende klachten whiplash zijn:

  • klachten van de nek zelf waaronder pijn, stijfheid of beperkingen in de beweging van de nek
  • Uitstralende pijn naar het achterhoofd, de schouders en/of de armen
  • Hoofdpijn, zowel in het achterhoofd als in het voorhoofd

Er zijn nog allerlei andere klachten die het gevolg kunnen zijn van een whiplash:

  • Oogproblemen
  • gehoorproblemen waaronder oorsuizen
  • misselijkheid en duizeligheid
  • geheugenklachten
  • vermoeidheid
  • tintelingen of een doof gevoel In de handen

Daarnaast kan iemand met een whiplash last hebben van concentratieproblemen en psychologische problemen waaronder angstgevoelens, stressgevoelens of somberheid.

Het vervelende van een whiplash is ook nog dat de klachten zo lang kunnen aanhouden, soms wel langer dan 6 maanden. Dit heeft natuurlijk een grote impact op je leven.

Grote impact op je leven

Behalve dat pijn in de nek en alle andere ongemakken behoorlijk vervelend zijn, heeft een whiplash vaak nog andere gevolgen. Omdat het letsel niet met een röntgenfoto of scan is aan te tonen neemt niet iedereen een whiplash altijd even serieus. Dit kan voor problemen zorgen binnen je familie- en vriendenkring maar ook op je werk. Gevoelens van stress en angst, geheugenstoornissen of een beperking in beweging van je nek kunnen ertoe leiden dat je bepaalde dingen niet meer kunt of durft. Autorijden bijvoorbeeld.

Letselschade whiplash

Ben je van achteren aangereden of heb je een ander ongeluk gehad waarbij je nek is betrokken? Bezoek zo snel mogelijk een arts om je klachten te bespreken. De diagnose whiplash wordt aan de hand van jouw verhaal en klachten gesteld. Door direct na een ongeluk naar een arts te gaan kun je laten vaststellen dat je klachten daadwerkelijk het gevolg zijn van het ongeval. Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeluk dan moeten alle kosten die het gevolg zijn van de whiplash worden vergoed.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online