Utrecht is een centraal gelegen stad met een oude geschiedenis. Een heerlijke stad om te winkelen of bezienswaardigheden te bezoeken. Zoals in elke stad kan helaas ook daar een verkeersongeval, bedrijfsongeval of ander ongeluk plaatsvinden. Als je iemand aansprakelijk kunt stellen voor het ongeluk, dan heb je recht op een volledige letselschade vergoeding. Het is het beste om een letselschade expert Utrecht in te schakelen om je te helpen bij het claimen van alle schade én het claimen van een vergoeding smartengeld. RN Letselschade helpt iedereen in heel Nederland bij het claimen van letselschade na een ongeluk. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Wat is letselschade

Bij de term letselschade denk je waarschijnlijk meteen aan verwondingen. Grotendeels klopt dit maar letselschade is veel meer dan alleen het letsel zelf. Loop je letsel op bij een ongeluk dan krijg je te maken met allerlei kosten en al die kosten komen voor vergoeding in aanmerking. Mits je natuurlijk iemand aansprakelijk kunt stellen voor het ongeluk. Welke schadeposten er allemaal zijn bekijken we hierna. In sommige gevallen is er niet direct sprake van letsel maar van psychische schade, wat natuurlijk ook een vorm van letsel is. Ook dan heb je recht op een vergoeding. Bijvoorbeeld als je getuige bent geweest van een ernstig ongeluk en een trauma hebt opgelopen.

Aansprakelijkheid en schuld

Meestal zal degene die aansprakelijk is voor een ongeluk ook schuld hebben aan dat ongeluk. Een automobilist die een voetganger op het zebrapad aanrijdt is de schuldige partij. Een automobilist die een kind aanrijdt dat volkomen onverwacht de weg op rent heeft misschien niet direct schuld aan het ongeluk. Toch is de automobilist aansprakelijk of in ieder geval mede aansprakelijk voor de kosten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een verkeersongeval van een werknemer tijdens werktijd. Hoewel de werkgever bij het ongeval in het geheel niet betrokken is, is deze vaak toch aansprakelijk voor de kosten. Je letselschade expert in Utrecht kan je precies vertellen wie in jouw geval aansprakelijk is voor de kosten.

Meer over beschermde verkeersdeelnemers

In de wet is geregeld dat bepaalde verkeersdeelnemers extra bescherming genieten. Dit zijn de zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen, voetgangers en fietsers. Zij zijn ook daadwerkelijk kwetsbaarder in het verkeer. Ze genieten niet de bescherming van het metaal van een auto, de helm van een motorrijder of bromfietser. Kinderen gedragen zich vaak onvoorspelbaar en alle verkeersdeelnemers moeten daarmee extra rekening houden. Deze groep beschermde verkeersdeelnemers heeft altijd recht op minimaal 50% vergoeding van letselschade. Dit percentage kan oplopen tot 100%. Denk als kwetsbare verkeersdeelnemer dus niet te snel dat je nergens recht op hebt maar schakel een letselschade expert in Utrecht of andere plaats in om je te adviseren bij het claimen van letselschade.

Letselschade vergoeding

Bij het berekenen van de letselschade vergoeding waarop het slachtoffer recht heeft worden alle kostenposten in aanmerking genomen. Dit zijn kostenposten die voortvloeien uit het ongeluk. Het kan om allerlei verschillende soorten kosten te gaan. Welke dit precies zijn is afhankelijk van het letsel, de omstandigheden, de persoonlijke situatie en de gevolgen. Geen enkel ongeluk en letsel is hetzelfde en daarbij verschillen ook de gevolgen per persoon. Een gebroken pols bijvoorbeeld kan voor de ene persoon betekenen dat hij of zij gewoon kan doorwerken, voor een ander is werken langere tijd onmogelijk. Een gebroken been heeft op iemand die een benedenwoning heeft een ander impact dan iemand die drie hoog woont zonder lift. Blijvende littekens kunnen in het ene geval geen enkele klacht opleveren en in een ander geval leiden tot veel pijn en/of psychische klachten.

Veelvoorkomende kostenposten

Welke kostenposten in een specifiek geval een rol spelen bij de berekening van de letselschade vergoeding verschilt dus. Het beste vraag je een letselschade jurist of andere expert om advies bij het berekenen van de letselschade. Het is namelijk een ingewikkeld proces en ook het onderhandelen met de aansprakelijke partij is niet eenvoudig. Beter geef je dit uit handen.

Reparatie en vervanging van spullen

Hoewel de kostenposten dus flink kunnen verschillen zijn er toch kosten die in vrijwel elke letselschadezaak terugkomen. Om te beginnen is dat de reparatie of de vervanging van spullen. Een fiets die stuk is gegaan, een auto die total loss is of gescheurde kleding.

Medische kosten

Het leeuwendeel van de medische kosten als gevolg van een ongeluk zal worden vergoed door je zorgverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht tot het afsluiten van een basisverzekering. Het slachtoffer krijgt echter toch vaak te maken met medische kosten die niet worden vergoed. Het kan gaan om een eigen bijdrage voor een therapie of medicijn maar ook om grotere kostenposten. Bijvoorbeeld fysiotherapie, dat zit niet in de basisverzekering. Heb je hiervoor geen aanvullende verzekering, dan moet je die kosten dus zelf betalen. Alle medische kosten die niet worden vergoed door je zorgverzekering moeten worden betaald door de aansprakelijke partij.

Vervoerskosten

Ook extra vervoerskosten is een veel geziene kostenpost in letselschadezaken. Het slachtoffer moet immers vaker naar de dokter, het ziekenhuis of een andere zorgverlener. Hiervoor moeten extra reiskosten worden gemaakt. Het kan gaan om taxikosten maar ook om extra openbaar vervoerskosten of benzine voor je auto.

Kosten voor hulp

Mensen die letsel hebben opgelopen hebben vaak hulp nodig. Niet iedereen heeft thuis iemand die de huishouding kan doen, op de kinderen kan passen, de hond kan uitlaten of jouw persoonlijke verzorging op zich kan nemen. Als je iemand moet inhuren voor dit soort werkzaamheden, dan heb je recht op een vergoeding. Het kan gaan om een uurtarief maar ook om de eigen bijdrage die je moet betalen voor de hulp die je nodig hebt.

Andere kostenposten

Je kunt ook nog met allerlei andere kosten worden geconfronteerd. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld niet meer of veel minder werken. In dat geval kan er sprake zijn van gederfde inkomsten. Minder inkomen omdat je minder of niet kunt werken. Misschien loop je een promotie mis, een 13e maand of een bonus. Als je studievertraging oploopt moeten de kosten die daarmee gemoeid zijn ook worden vergoed. Tenslotte kunnen zaken als een verbouwing aan de woning of een verhuizing een rol spelen in jouw letselschadezaak. Vraag je letselschade advocaat om hulp zodat je zeker weet dat alle letselschade kostenposten worden meegenomen bij de berekening. Woon je in Utrecht of heb je een ongeluk gehad in Utrecht neem dan contact op met RN Letselschade. Wij werken door heel Nederland.

RN Letselschade

RN Letselschade heeft verdeeld over het hele land kantoren, met hoofdlocaties in Amsterdam en Rotterdam. Natuurlijk kun je een afspraak maken bij ons op kantoor maar wij bezoeken mensen ook thuis. Zoek je een letselschade advocaat Utrecht dan zit je bij ons dus goed. Onze letselschade experts zijn zeer ervaren en daarbij ook zeer betrokken bij hun cliënten. Wij werken op no cure no pay basis en dat betekent dat je voor onze diensten niet hoeft te betalen. Wij nemen in de berekening van de letselschade vergoeding onze kosten ook mee. Dit betekent dat onze kosten moeten worden betaald door de aansprakelijke partij. Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wilt. Wij komen naar je toe in Utrecht om alles te bespreken en je alles uit handen te nemen zodat jij je kunt focussen op je herstel.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online