RN Letselschade Banner Homepage RNletselschade

Letselschade en e-bike Letselschade en e-bike

De e-bike neemt binnen de letselschade zaken een speciale plaats in. Er zijn veel verschillende soorten e-bikes, ook wel elektrische fietsen genoemd. Omdat fietsers door de Nederlandse wetgever extra worden beschermd, denkt u wellicht dat deze extra bescherming ook voor bestuurders van elektrische fietsers geldt. Dit is inderdaad het geval maar alleen voor bepaalde e-bikes. Alleen de e-bike met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur valt onder de elektrische fietsen die de extra bescherming genieten. Zij worden aangemerkt als gewone fiets. De bestuurders van dit soort e-bikes worden dan ook aangemerkt als zwakke verkeersdeelnemer. Zij genieten net als de bestuurders van gewone fietsen zonder elektrische aandrijving, de voordelen van de beschermde verkeersdeelnemers.

Risico’s van een e-bike

Een e-bike brengt een aantal risico’s met zich mee:

Hogere snelheid

Een e-bike kan tot 25 kilometer per uur ondersteuning bieden. Dit zorgt ervoor dat de snelheid van een e-bike hoger ligt dan bij een gewone fiets. Hierdoor is de kans op een ongeval groter.

Gewicht van een e-bike

Een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets. Het gewicht kan variëren van 25 tot 40 kilogram. Hierdoor is de remweg langer dan bij een gewone fiets en is de stabiliteit minder.

Andere verkeersdeelnemers

Andere verkeersdeelnemers zijn niet altijd gewend aan de hogere snelheid van e-bikes. Hierdoor kan er gevaarlijke situaties ontstaan.

Andere elektrische fietsen

Alle e-bikes die niet voldoen aan de voorwaarden “trapondersteuning tot 25 kilometer per uur” vallen óf onder de snorfiets categorie óf onder de bromfiets categorie. Dit betekent dat deze verkeersdeelnemers in feite wel kwetsbare bestuurders zijn maar niet worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Zij vallen onder de categorie sterke verkeersdeelnemers. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid.

Bestuurders van een elektrische fiets die in de snorfiets categorie valt moeten in het bezit zijn van een bromfiets rijbewijs en een WA verzekering. Verder moet de elektrische fiets zijn voorzien van een blauw kenteken. Bestuurders van elektrische fietsen die in de bromfiets categorie vallen moeten eveneens in het bezit zijn van een bromfiets rijbewijs en een WA verzekering. Ook moeten zij verplicht een helm dragen. Dit soort elektrische fietsen moet zijn voorzien van een geel kenteken.

Aansprakelijkheid e-bike

Uit het bovenstaande heeft u kunnen opmaken dat het nogal wat uitmaakt op wat voor soort e-bike u rijdt als u een ongeluk krijgt. Afhankelijk van het soort e-bike en de situatie van het ongeval kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Soms heeft u recht op 100% vergoeding van uw schade, soms op een gedeeltelijke vergoeding. Dat kan bijvoorbeeld 50% zijn maar ook 75% of een ander percentage. Alle kosten die u moet maken in verband met het opgelopen letsel komen voor vergoeding in aanmerking.

Welke schade wordt vergoed?

Bij de berekening van de letselschade vergoeding worden allerlei posten meegenomen:

• Schade aan de e-bike
• Schade aan andere bezittingen
• Vergoeding van medische hulp
• Declaratie voor externe hulp in de huishouding
• Gederfde inkomsten en financiële gevolgen
• Kosten voor een noodzakelijke verbouwing aan de woning of een verhuizing

Er zijn nog veel meer mogelijke schadeposten en het verschilt per geval welke posten kunnen worden meegenomen. Ook de kosten van rechtsbijstand door een letselschade specialist worden meegenomen in de berekening. Die kosten hoeft u dus niet zelf te betalen of slechts voor een deel.

Letselschade door een e-bike ongeval

Bij een ongeval met een e-bike kan er letselschade ontstaan. Hieronder volgen de meest voorkomende letselschades:

Hoofdletsel

Bij een val of botsing kan er hoofdletsel ontstaan. Dit kan variëren van licht tot zwaar letsel. Het dragen van een goede helm kan hoofdletsel voorkomen of verminderen.

Botbreuken

Bij een val of botsing kan er een botbreuk ontstaan. Dit kan variëren van een lichte botbreuk tot een gecompliceerde botbreuk. Een botbreuk kan langdurige klachten veroorzaken.

Schaafwonden en blauwe plekken

Bij een valpartij kunnen er schaafwonden en blauwe plekken ontstaan. Hoewel deze letsels vaak minder ernstig zijn, kunnen ze wel veel pijn veroorzaken.

Letselschade verhalen: letselschade en e-bike

Letselschade en e-bike ongevallen is soms ingewikkelde materie. Het beste schakelt u de hulp van een expert in zodat u krijgt waar u recht op heeft. RN Letselschade is zo’n expert; altijd op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving, ook als het om e-bikes gaat. Wij komen bij u thuis om over het ongeval te praten en u te adviseren. Soms heeft u ook recht op smartengeld. Wij zorgen er voor dat u de maximale letselschade vergoeding krijgt, daar heeft u immers recht op.

Tips om een e-bike ongeval te voorkomen

Met de volgende tips kunt u een ongeval voorkomen:

Uiteraard is het belangrijk om bij het gebruik van een e-bike altijd de verkeersregels en veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Zo is het dragen van een helm bijvoorbeeld niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de remmen en banden van de fiets en deze regelmatig te onderhouden om ongelukken te voorkomen.

Ondanks de veiligheidsrisico’s blijft de populariteit van de e-bike groeien. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische fiets, zowel voor recreatief gebruik als voor woon-werkverkeer. Ook voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking kan de e-bike een uitkomst zijn.

Conclusie

De e-bike is de laatste jaren enorm populair geworden en biedt vele voordelen ten opzichte van een gewone fiets. Het gemak en de snelheid zijn aantrekkelijk, zeker voor mensen die graag langere afstanden afleggen. Maar het gebruik van een e-bike brengt ook risico’s met zich mee, zoals een grotere kans op ongelukken en letsel. Het is daarom belangrijk om altijd veiligheid voorop te stellen en bewust te zijn van de potentiële gevaren.

Kortom, de e-bike biedt vele voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om altijd veiligheid voorop te stellen en bewust te zijn van de potentiële gevaren.

Letselschade melden?

Letselschade formulier

  • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online