RN Letselschade Banner Homepage

Letselschade als koerier

Als koerier zit u een groot deel van de dag op de weg. Als pizzabezorger of bijvoorbeeld als koerier voor een postbedrijf. Online aankopen doen wordt steeds populairder waardoor we ook steeds meer koeriers zien. Dagelijks vele uren op de weg zitten betekent dat u ook een groter risico loopt ooit bij een verkeersongeval betrokken te raken. Als u als koerier betrokken raakt bij een verkeersongeval gaat het tegelijkertijd ook om een bedrijfsongeval. Mits u op dat moment aan het werk was voor een werkgever en op een brommer of in een auto reed die eigendom is van die werkgever. Het kan gaan om een ongeval tussen twee of meer verkeersdeelnemers maar ook om een eenzijdig ongeval. Het kan uw eigen schuld zijn, het kan gedeeltelijk uw schuld zijn of het kan de schuld zijn van een derde. In alle gevallen heeft u recht op volledige letselschade vergoeding. Hierna leggen wij uit waarom u altijd recht heeft op een letselschadevergoeding en in veel gevallen ook op smartengeld en welke kosten allemaal voor vergoeding in aanmerking komen.

Aanrijdingen tijdens werktijd

Als u wordt aangereden tijdens werktijd en u bent koerier dan kunt u twee partijen aansprakelijk stellen voor de schade die u daarbij heeft opgelopen:

1. Degene die u heeft aangereden

2. Uw werkgever.

Is de andere weggebruiker verantwoordelijk voor het ongeluk dan kunt u alle schade op hem of haar verhalen. Al uw letselschade kosten moeten worden vergoed. Blijft er een deel over dat niet wordt vergoed dan kunt u vervolgens uw werkgever voor dit deel aansprakelijk stellen. Uiteraard alleen indien het ongeluk tijdens werktijd heeft plaatsgevonden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u als fietser bent aangereden door een automobilist. Fietsers zijn zwakke verkeersdeelnemers en hebben extra rechten. Wordt u als fietser aangereden terwijl u als koerier aan het werk bent dan heeft u altijd recht op minimaal 50% van uw letselschade. Dit kan oplopen tot 100%. Alleen als u het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt vervallen deze rechten. Krijgt u in bovenstaand geval slechts 50% van uw kosten vergoed dan moet de werkgever de andere 50% vergoeden. Dit geldt ook voor de ongevallen met een e-bike, echter alleen voor elektrische fietsen met trapondersteuning. Geheel elektrische fietsen vallen onder een andere categorie, namelijk onder de categorie bromfiets.

Bent u aangereden door een ander motorvoertuig terwijl u op uw brommer zat of in een bestelbus reed, dan kunt u ook twee partijen aansprakelijk stellen: de bestuurder van het motorvoertuig of de werkgever op grond van goed werkgeverschap. Het kan soms lastig zijn vast te stellen wie nou precies aansprakelijk is voor welk deel van de letselschade kosten. U doet er daarom verstandig aan direct een letselschade advocaat in te schakelen welke u kan helpen bij het claimen van letselschade als koerier.

U veroorzaakt als koerier een eenzijdig ongeval

Ook als u een eenzijdig ongeval veroorzaakt terwijl u als koerier aan het werk bent heeft u recht op een volledige letselschade vergoeding. Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht en dienen zich als een goed werkgever te gedragen. Werkgevers dienen dan ook toereikende schade inzittendenverzekering af te sluiten of een schade opzittende verzekering. Bent u als koerier tegen een paal aangereden of uit de bocht gevlogen, dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen letselschade. Voel u niet bezwaard want werkgevers zijn hier in veruit de meeste gevallen goed voor verzekerd. Het is wel verstandig u te laten bijstaan door een ervaren letselschadespecialist.

Koerier als zzp’er

Werkt u als zzp’er voor een bezorgdienst om bijvoorbeeld post en pakketjes of maaltijden te bezorgen? U krijgt dan vaak een jas en helm of een koeltas van de werkgever. Vaak gebruikt u wel uw eigen fiets of rijdt u in de eigen auto. U bent zzp’er maar werkt voor een bezorgdienst. Veroorzaakt u of overkomt u een ongeval tijdens werktijd dan heeft u doorgaans ook recht op letselschadevergoeding. Bezorgdiensten die zzp’ers inhuren dienen ook een toereikende schadeverzekering af te sluiten voor deze zzp’ers. Ook voor werknemers die een 0-uren contract hebben of via een uitzendbureau voor hen werken. Neem bij twijfel altijd contact op met een letselschade advocaat zodat u krijgt waar u recht op heeft.

Welke schade wordt vergoed?

Als u als koerier letselschade oploopt en in aanmerking komt voor een letselschade vergoeding, dan heeft u recht op vergoeding van alle kosten. Het kan gaan om medische kosten die vanuit uw ziektekostenverzekering niet worden vergoed, om gederfde inkomsten, om de eigen bijdrage voor persoonlijke zorg of voor een oppas of voor vervoer. Omdat elk geval anders is zullen ook steeds andere kostenposten in aanmerking komen voor vergoeding. Houd vanaf het begin uw kosten goed bij en documenteer met bonnetjes en facturen. In veel gevallen bestaat ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de psychische schade die u heeft geleden zoals pijn en verdriet, angst en onzekerheid. Uw letselschade advocaat kan u hierover meer vertellen.

Letselschade als koerier opgelopen? Neem contact op met RN Letselschade. Wij zijn gespecialiseerd in verkeersongevallen en bedrijfsongevallen en werken door heel Nederland vanuit onze kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Wij beschikken over alle benodigde juridische kennis en op onze website kunt u al veel informatie vinden, een proefberekening maken en een dossier aanmaken.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online