Heeft u letselschade als bezorger opgelopen, dan zijn er voor wat betreft het claimen van de schade verschillende mogelijkheden. Voorop staat dat u in vrijwel alle gevallen recht heeft op een volledige letselschade vergoeding. Ongeacht de schuldvraag. Als bezorger bent u veel op pad. Te voet om de krant rond te brengen, per fiets om de post te bezorgen of als pizzabezorger op de brommer of u rijdt met een auto of bestelbus om pakketjes af te leveren. Wordt u aangereden als voetganger of fietser dan gelden andere regels dan wanneer u wordt aangereden op een brommer of terwijl u autorijdt. Dan zijn er ook nog eenzijdige ongelukken: ongelukken waarbij geen derde is betrokken. Wie betaalt dan de letselschade? Het bijzondere van letselschadezaken als bezorger is dat u doorgaans in dienst van iemand anders aan het werk bent. Dit kan ook het geval zijn als u als zzp’er bent ingehuurd om pakketjes, post of maaltijden te bezorgen. Bij een ongeval als bezorger kunt u doorgaans twee partijen aanspreken: de werkgever en uiteraard degene die schuld draagt aan het ongeluk.
Een derde is aansprakelijk voor uw ongeval
U wordt aangereden terwijl u als bezorger aan het werk bent. Een brommer of fietser rijdt u aan terwijl u te voet een krant of de post bezorgt of u wordt van de fiets gereden door een automobilist. Bent u pakketjes aan het bezorgen met de bestelbus, dan kunt u uiteraard ook worden aangereden door een andere automobilist. In deze gevallen moet worden nagegaan wie de schuldige partij is. De schuldige partij dient de kosten van het slachtoffer te vergoeden. Is de andere partij aansprakelijk dan krijgt u alle kosten vergoed. Welke kosten dat allemaal kunnen zijn bespreken we verderop.
Wordt u als voetganger of fietser aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan gelden speciale regels, ook als u als bezorger aan het werk bent. Fietsers en voetgangers zijn zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemers en zij hebben altijd recht op een letselschade vergoeding. Het maakt niet uit wiens schuld het is, de fietser en de voetganger hebben altijd recht op minimaal 50% van hun letselschade. Ook als zij zelf schuldig zijn aan het ongeval. Is dat laatste het geval, dan krijgen zij dus 50% van de kosten vergoed door degene die hen heeft aangereden en de andere 50% moet door de werkgever worden vergoed. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de voetganger of fietser totaal geen schuld heeft en de schuldige partij alle kosten moet vergoeden. 100% dus. In dit scenario komt de werkgever er verder niet aan te pas.
Eenzijdig ongeval
U bent als bezorger veel op de weg en er kan altijd een eenzijdig ongeval ontstaan. U valt met de fiets, u rijdt met de bestelbus tegen een paal die u over het hoofd heeft gezien of u vliegt met de brommer uit de bocht. Hier is geen derde partij bij betrokken waarbij u de letselschade kunt claimen. U wilt echter wel uw schade vergoed hebben. In dat geval kunt u de werkgever aanspreken, mits u het ongeluk in werkelijkheid heeft gekregen. Werkgevers zijn hiertegen goed verzekerd en u hoeft zich dus ook niet bezwaard te voelen om letselschade bij uw werkgever te claimen.
Letselschade posten
Alle letselschade kosten die u als bezorger heeft opgelopen moeten worden vergoed. Deze posten kunnen variëren en zijn afhankelijk van de situatie. Kapotte kleding, een kapotte bril, maar ook medische kosten die uw ziektekostenverzekering niet vergoed. Verplichte eigen bijdragen voor medicatie of therapieën en andere kosten waarmee u wordt geconfronteerd. U kunt natuurlijk ook ernstig gewond raken waardoor u lange tijd niet kunt werken en te maken krijgt met inkomstenderving. Ook deze kosten moeten worden vergoed. Bent u als pizzakoerier gewond geraakt en moet u daardoor uw studie onderbreken dan moeten de kosten van deze studievertraging ook worden vergoed. Het verschilt per geval welke kosten allemaal voor vergoeding in aanmerking komen. In de meest ernstige gevallen kunt u nooit meer werken, heeft u langdurig of blijvend verpleging nodig.
Letselschade vergoeding claimen
Het is belangrijk dat u zich laat bijstaan door een gespecialiseerde letselschade advocaat als u wordt geconfronteerd met letselschade. Heeft u een ongeluk gehad tijdens werktijd dan kan het ingewikkeld zijn om de letselschade te claimen bij de juiste partij. De schuldige derde of uw werkgever. Of een combinatie van beide. RN Letselschade is gespecialiseerd in zowel bedrijfsongevallen als verkeersongevallen en kan u van gedegen advies voorzien. Daarbij is het goed om te weten dat onze kosten worden meegenomen in de letselschadeberekening. Onze diensten kosten u dus niets. Naast een letselschade vergoeding voor alle kosten heeft u vaak ook nog recht op een vergoeding smartengeld. Een vergoeding voor doorstaan pijn en leed, ook wel affectieschade of immateriële schade genoemd. Deze vergoeding staat helemaal los van de vergoeding van alle kosten waarop u recht heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak bij u thuis. Wij bezoeken iedereen in Nederland vanuit onze kantoren in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.