De hoogte van de schadevergoeding van letselschadevergoeding berekenen is lastiger en ingewikkelder dan je denkt. Er is geen speciale formule om het perfecte bedrag te berekenen. Iedere zaak is immers uniek en het berekenen van de letselschadevergoeding wordt daarom ook per situatie gedaan. Er wordt niet alleen gekeken naar de ernst van het letsel, maar ook zaken als herstelduur, lichamelijke beperkingen en inkomstenderving worden meegenomen. Wij voorzien jou van gratis en vrijblijvend advies bij het verhalen van een passende vergoeding. Neem hiervoor contact op met een van de juristen van RN Letselschade.

Letselschadevergoeding berekenen in iedere unieke situatie

Elke schadeclaim is anders, wat letselschadevergoeding berekenen lastig maakt. Uw schikking hangt af van de unieke omstandigheden die leiden tot uw schade. Het is belangrijk om te weten over de waardering van uw medische kosten, verloren loon en emotioneel leed.

Voor ernstige verwondingen heb je een letselschadespecialist nodig om de verzekeringsmaatschappij een redelijk bedrag te laten betalen voor jouw pijn en lijden.

Wat is mijn letselschade waard?

Het maakt niet uit hoe je gewond bent geraakt, je zult een soort van verlies lijden. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken de term “schade” om verliezen te beschrijven. Deze schade wordt opgedeeld in twee categorieën, namelijk materiële schade en immateriële schade. Aangezien de materiële schade eenvoudig vast te stellen is, wordt deze als eerste berekend. Dit zijn meetbare geldbedragen die je verliest naar aanleiding van de schade. Denk hierbij aan medische kosten en verlies aan inkomsten. Immateriële schade omvat schade als pijn en emotionele trauma’s. Dit kan zeer ingrijpend zijn; vaak zelfs ingrijpender dan materiële schade. Het gaat hier over alle zaken die de levensvreugde kunnen verminderen.

Letselschadevergoeding berekenen voor immateriële schade

Je pijn en lijden kan nooit hetzelfde zijn als dat van een ander. Twee mensen kunnen precies hetzelfde letsel oplopen, maar de ene persoon kan meer pijn ondervinden dan de andere. De een kan een depressie ontwikkelen en de ander niet.

 • Emotioneel leed
 • Fysieke pijnen
 • Angst en depressie
 • Leeftijd
 • Slaapverlies
 • Duur van herstel

Naar aanleiding van bovenstaande punten worden schadeposten vastgesteld. Allereerst wordt gekeken in welke mate de onderdelen voor jou van belang zijn. Daarna wordt aan ieder onderdeel een schadebedrag toegekend. Als we bijvoorbeeld kijken naar de medische kosten, dan is dit bedrag eenvoudig vast te stellen. Dit gaat om de dekking van alle medische behandelingen die je ondergaat. Bij emotioneel leed is dit bijvoorbeeld een stuk lastiger. Een letselschadespecialist of -advocaat is gespecialiseerd in het vaststellen van deze schade en dit ook te onderbouwen.

Wat is letselschade?

“Letselschade” is de juridische term voor letsel of dat is veroorzaakt door de nalatigheid van iemand anders. In deze omstandigheden kan het mogelijk zijn om schadevergoeding te eisen van de verantwoordelijken.

Letselschade kan worden veroorzaakt in een aantal situaties, waaronder:

 • Medische nalatigheid
 • Verkeersongeval
 • Bedrijfsongeval
 • Misbruik
 • Blootstelling aan schadelijke stoffen

Ik ben gewond. Kan ik een schadeclaim indienen?

Niet noodzakelijkerwijs. Er is een groot verschil tussen letsel veroorzaakt door een ongeval dat niet vermeden had kunnen worden, en een letsel dat wél vermeden had kunnen worden. Gewonde mensen hebben alleen recht op schadevergoeding als ze door nalatigheid gewond zijn geraakt. Je ‘wint’ overigens nooit een schadevergoeding. Niemand die lijdt door nalatigheid van iemand anders zou zichzelf als ‘een winnaar’ beschouwen.

Wat is nodig voor een succesvolle claim?

Om een claim in te kunnen dienen moet allereerst worden vastgesteld wie verantwoordelijk kan worden gesteld voor het veroorzaken van jouw letsel en dat diegene nalatig is geweest. Dit is het vaststellen van de ‘aansprakelijkheid’ van het letsel.

In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid moeilijk te bewijzen zijn. Een deel van de taak van jouw advocaat is om te bewijzen dat de persoon of personen die het letsel hebben veroorzaakt, nalatig waren en ook dat zij wettelijk aansprakelijk zijn voor dit letsel.

Zodra de aansprakelijkheid en het oorzakelijk verband zijn vastgesteld, wordt het bedrag van de schadevergoeding berekend.

Wie betaalt de kosten van de specialisten?

Volgens de Nederlandse wet is de aansprakelijke partij verplicht om de kosten van de vaststelling van de schade aan het slachtoffer te vergoeden. Dit gaat niet alleen om de kosten om de letselschade te dekken, maar ook de kosten voor een advocaat, notaris en een medisch adviseur voor zover deze redelijk zijn en in verhouding staan tot de schade, moeten dus door de aansprakelijke partij worden vergoed. Hieronder vallen dus ook de kosten van een letselschadespecialist.

Wat als er geen claim ingediend kan worden?

In het onwaarschijnlijke geval dat er geen schikking kan worden bereikt door middel van onderhandelingen, dan zal een rechtbank een beslissing moeten nemen over de claim. Je hebt dan een advocaat nodig die jou in de rechtbank vertegenwoordigt en die jou specialistische juridische kennis ter beschikking stelt.

Laat jouw letselschadevergoeding berekenen door een specialist

Heb je letselschade opgelopen? Neem dan contact op met RN Letselschade. Dankzij onze gratis letselschadescan ontvang jij binnen 60 minuten advies van één van onze ervaren letselschadespecialisten. Hierdoor weet jij direct waar je aan toe bent. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we jouw zaak, waarna wij direct aan de slag gaan met het letselschadeproces. Zodra wij een duidelijk beeld hebben van de gebeurtenissen, stellen wij de tegenpartij aansprakelijk.

Wij zijn actief in heel Nederland. Onze letselschade-experts staan dus ook altijd voor jou klaar. Neem contact op en onze specialist gaat voor jou de vergoeding van jouw letselschadevergoeding berekenen.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online