Je hebt een ongeluk gehad en stelt jezelf de vraag “heb ik recht op letselschade vergoeding?”
Die vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden omdat elke situatie anders is. Om in aanmerking te komen voor een letselschade vergoeding is er altijd de voorwaarde dat je iemand anders aansprakelijk moet kunnen stellen.

Dat is niet het geval als je bijvoorbeeld thuis over een losliggend kleedje struikelt. Struikelt je echter op kantoor over een losliggend stuk tapijt, dan kunt je jouw werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die daaruit voortvloeit. Struikel je buiten over een losliggende stoeptegel, dan kun je daar meestal de gemeente voor aansprakelijk stellen.

Het antwoord op de vraag of iemand recht heeft op letselschade vergoeding begint dan ook met het beantwoorden van de vraag of iemand anders verantwoordelijk is voor het letsel.

Geheel of gedeeltelijk aansprakelijk

Is vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor jouw letselschade, dan volgt de vraag of deze partij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is. Het is mogelijk dat beide partijen hebben bijgedragen aan het ongeval en beide partijen gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor de gevolgen. Bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen twee auto’s. De ene automobilist lette niet goed op bij het oversteken van een kruising, de andere automobilist reed veel harder dan was toegestaan. In een dergelijk geval kan het zo zijn dat beide partijen aansprakelijk zijn voor het ongeluk. Vervolgens worden de kosten van het ongeval verdeeld tussen partijen. Dat kan 50/50 zijn maar bijvoorbeeld ook 25/75. Dit moet per geval worden bekeken. Recht op letselschade. RN Letselschade helpt u bij de claim.

Beschermde verkeersdeelnemers

De wetgever heeft bepaalde groepen extra bescherming geboden in de wet. Zo hebben fietsers en voetgangers altijd recht op een minimale letselschadevergoeding van 50%. Ongeacht de vraag of zij geheel, gedeeltelijk of helemaal niet aansprakelijk zijn voor het voorval. Het gaat hier dan om ongelukken waarbij een gemotoriseerd voertuig is betrokken. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de bestuurder van een auto of motor een beroep doen op overmacht. Ook kinderen genieten extra bescherming. Kinderen tot 14 jaar kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld. Zij hebben altijd recht op een letselschade vergoeding. Ongeacht de schuldvraag.

Welke schade wordt vergoed?

Heb je de vraag “heb ik recht op letselschade vergoeding “met ja kunnen beantwoorden, dan kun je beginnen met het berekenen van de hoogte van de vergoeding. Alle kosten die voortvloeien uit het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Directe kosten zoals de reparatie van een fiets, auto of bril, maar ook kosten als gevolg van gederfde inkomsten, noodzakelijke verbouwingen aan de woning en kosten van medische aard die niet worden vergoed door de ziektekostenverzekering. Ook zaken als kosten van een hulp in huis of voor het uitlaten van de hond of kosten van studievertraging komen voor vergoeding in aanmerking. Het verschilt per situatie hoe hoog de letselschade vergoeding zal zijn.

Naast een letselschadevergoeding kun je ook een vergoeding voor psychische schade krijgen. Dit heet ook wel smartengeld of immateriële schade.

Jouw letselschade advocaat helpt je graag bij het claimen van een letselschadevergoeding en smartengeld. Op de website van RN Letselschade kun je zelf al een eerste berekening maken van jouw letselschadevergoeding en een dossier aanmelden.

Letselschade melden

Letselschade melden

  • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online