Littekens letselschade kan betrekking hebben op het medische aspect en de kosten daarvan maar ook op de psychische schade. Voor beide heb je recht op een vergoeding als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeluk waarbij je littekens hebt opgelopen. Letselschade vergoeding bestaat uit twee onderdelen: een vergoeding voor alle kosten (de materiële schade) en een vergoeding voor de psychische schade. Dit wordt smartengeld genoemd. Vooral voor littekens is het belangrijk dit te weten. Littekens kunnen namelijk grote impact hebben op je (psychisch) welzijn en leven.

Wat verstaan we onder littekens

Bij het oplopen van letsel is vaak sprake van littekens letselschade. Het gaat om strepen, vlekken of afdrukken die zichtbaar blijven op de huid, ook nadat het letsel is genezen. Die littekens kunnen na verloop van tijd vervagen maar ook erg zichtbaar blijven. Dit hangt af van jouw huidstructuur, de tijd die het heeft gekost om te genezen en de ernst van het letsel.

Je kunt litteken overhouden aan allerlei soorten letsel en op elk deel van je lichaam. Als het om ontsierende, zichtbare littekens gaat, vooral in je gezicht of op je onderarmen, kan dit veel verdriet met zich meebrengen.

De klachten van littekens

Het is algemeen bekend dat littekens, vooral op zichtbare delen van het lichaam, psychische klachten met zich kunnen meebrengen. Ze kunnen echter ook voor pijn en fysiek ongemak zorgen. Zo kan de huid van en rondom het litteken erg gevoelig blijven, opzwellen, vervormen of het litteken kan verharden. Een litteken op een gewricht kan ertoe leiden dat je het gewricht minder goed kunt gebruiken, of niet zonder pijn. Dit kan problemen geven bij het werk, het doen van de huishouding en andere activiteiten.

Kunnen littekens herstellen

Het ontstaan van littekens letselschade heeft veel te maken met de duur van het genezingsproces van de wond. Over het algemeen geldt dat hoe langer het genezingsproces stuurt, hoe groter de kans is dat een litteken zal achterblijven. Onze huid heeft het vermogen zichzelf te herstellen maar bij diepe wonden kost dit meer tijd waardoor er meer kans is op een litteken nadat de huid is genezen. Het is belangrijk te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt. Immers, dan duurt het nog langer voordat de wond is genezen. Als de wond is gesloten en de eventuele hechtingen eruit zijn kan je speciale siliconengel op de littekens aanbrengen. De zichtbaarheid zal dan verminderen en de beschadigde huid wordt zachter. Je kunt er ook voor kiezen om littekens operatief te laten verwijderen door een plastisch chirurg. Deze behandeling is echter pijnlijk, moet meestal meerdere keren worden uitgevoerd en is een grote belasting voor de patiënt. Kies je daar toch voor dan kan je vaak een vergoeding krijgen van de aansprakelijke partij.

Littekens letselschade claimen

Als je een ongeluk hebt gehad door toedoen van iemand anders, dan heb je recht op een volledige letselschade vergoeding. Inclusief littekens letselschade. Om deze letselschade te claimen kan je het beste een letselschade expert inschakelen. RN Letselschade helpt iedereen in Nederland letselschade te claimen, ook littekens letselschade. Naast de vergoeding voor alle kosten die je moet maken in verband met je letsel en littekens, heb je ook recht op smartengeld. Het berekenen van letselschade is niet eenvoudig, maar wij kunnen je alles uit handen nemen. Inclusief het onderhandelen met de wederpartij.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online