Wat is smartengeld en hoe claim ik dit? Dit is een van de meest voorkomende vragen na een ongeval met letselschade. Wij leggen uit wat smartengeld is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Heb je een ongeval meegemaakt waar een ander aansprakelijk voor is? RN Letselschade helpt jou het smartengeld te claimen nadat je letselschade hebt opgelopen. Dit is voor jou geheel kosteloos. Alle kosten verhalen wij bij de veroorzaker van het ongeval. Neem contact met ons op via 085 – 013 1 013.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is de vergoeding die het slachtoffer krijgt voor de zogenaamde ‘onherstelbare’ schade na een ongeval. Het is immateriële schade die niet direct in geld is uit te drukken. Dat is anders bij materiële schade, die wel makkelijk in geld uit te drukken is. Bijvoorbeeld de doktersrekening en reparatiekosten van het voertuig. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

 • Pijn
 • Littekens
 • Depressie
 • Verdriet
 • Angst en paniek vanwege het ongeval
 • Verminderde levenslust als gevolg van de verminderde levenskwaliteit vanwege het ongeval

Smartengeld na welk ongeval?

Wat is smartengeld en wanneer heb je er recht op? Als je slachtoffer bent geworden van een ongeval en je hebt te maken met pijn en verdriet na het ongeval, dan heb je recht op smartengeld. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een verkeersongeval, arbeidsongeval, een ongeval met een dier of een ongeval in een pretpark.

Wil je weten of jij recht hebt op smartengeld? RN Letselschade begrijpt dat je snel geholpen wil worden. Daarom bieden wij jou een gratis letselschadescan. Dat houdt in dat wanneer jij contact met ons opneemt, je binnen 60 minuten door een deskundige letselschadespecialist wordt benaderd die je direct advies geeft over jouw letselschadezaak. Deze letselschadescan is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Wat is smartengeld: de hoogte

Wat is smartengeld en op hoeveel smartengeld heb ik recht? We schreven het eerder in dit artikel al: het smartengeld is niet gemakkelijk in geld uit te drukken. Het werkt helaas niet zo simpel als de kostenposten bij elkaar optellen om op het totaalbedrag van het smartengeld uit te komen.

Bij de berekening van de hoogte van het smartengeld wordt er naar allerlei factoren gekeken. Daaronder vallen onder andere:

 • Het ongeval: de aard en de ernst.
 • De letselschade die je opliep.
 • Jouw leeftijd.
 • De impact van het ongeval op jouw leven: hoeveel pijn ervaar je en in welke mate is jouw leven veranderd.
 • Het herstelproces.
 • De invloed en de zichtbaarheid van de littekens.

We kunnen daarom enkel vooraf een indicatie maken van de hoogte van het smartengeld. Er wordt daarbij gekeken naar vergelijkbare letselschadezaken en de hoogte van het smartengeld in die zaken.

Wat is smartengeld: het is de vergoeding die je krijgt voor de zogenaamde ‘onherstelbare’ schade na een ongeval. Heb je een ongeval meegemaakt en heb je vragen over de schadevergoeding of het smartengeld? Neem dan contact op met RN Letselschade. Onze letselschadespecialist kan al jouw vragen beantwoorden en geeft geheel vrijblijvend advies. Jouw schade wordt meteen beoordeeld en je hoort ook direct hoe groot de kans is op een letselschadevergoeding. Niet alleen onze letselschadescan is gratis – als je onze hulp inschakelt voor het gehele letselschadeproces, blijft het gehele traject kosteloos.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online