Rugklachten komen heel veel voor, ook bij letselschade. Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven weleens te maken met rugklachten. Ze kunnen variëren van hinderlijk tot zeer ernstig. Of u in aanmerking komt voor een letselschade vergoeding in verband met rugklachten hangt af van de vraag of iemand anders verantwoordelijk is voor uw letsel. U kunt rugletsel oplopen door een ongeluk, bijvoorbeeld een auto-ongeluk maar ook op het werk. Kunt u iemand anders aansprakelijk stellen voor uw rugpijn dan heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Is sommige gevallen heeft u daarnaast ook nog recht op smartengeld.

Soorten rugklachten

Rugklachten kunnen uw leven behoorlijk bederven. ’s Morgens opstaan met rugpijn die pas in de loop van de dag verdwijnt. Andersom kan ook: ’s morgens voelt u zich goed maar in de loop van de dag spelen de rugklachten op. De rug is een belangrijk onderdeel van het lichaam en wordt gebruikt bij allerlei bewegingen maar ook bij zitten en staan. Zelfs bij liggen kunnen rugklachten een grote impact hebben op uw gevoel van welzijn. De rug bestaat uit verschillende onderdelen: de ruggenwervels, het kraakbeen, het ruggenmerg dat door de rug heen loopt, de aanhechtingen van spieren aan de rug en zenuwen en bloedvaten die door of in de buurt van de rug lopen. Aan al deze onderdelen kan letsel ontstaan met verschillende gevolgen.

Het meest ernstig letsel van de rug is de zogenaamde dwarslaesie. Dit letsel aan de rug zorgt ervoor dat u verlamd raakt. Hoe hoger in de rug de dwarslaesie zich bevindt, hoe groter de gevolgen. Bij een hoge dwarslaesie raakt u de macht kwijt over armen en benen maar ook over spieren zoals de sluitspier waardoor u incontinent wordt. Een dwarslaesie heeft dan ook een enorme invloed op uw leven. Vaak kunt u niet meer thuis blijven wonen maar moet u worden opgenomen in een verpleeghuis. U kunt zich immers niet meer zelf verzorgen en verplaatsen.

Bij een dwarslaesie lager in de rug verliest u wellicht alleen het gevoel in de benen maar ook dit heeft natuurlijk een enorme impact op het leven. U bent aan een rolstoel gekluisterd.

Letselschadevergoeding

Heeft u een ongeluk gehad waarbij u rugklachten heeft opgelopen en is iemand anders verantwoordelijk voor dit ongeval? U heeft dan recht op een volledige letselschade vergoeding. Deze vergoeding heeft betrekking op alle directe kosten: kosten van medische hulp die niet worden vergoed door de ziektekostenverzekering, kosten van vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of de huisarts, noodzakelijke verbouwingen aan de woning of kosten van een hulp in de huishouding. De hoogte van een letselschadevergoeding loopt snel op als u ook niet meer kunt werken of maar gedeeltelijk kunt werken. Andere mogelijke kosten die krijgt vergoed: kosten van het oplopen van studievertraging of het mislopen van een promotie, het inhuren van een honden uitlaatservice en alle andere kosten waarmee u wordt geconfronteerd.

Vergoeding smartengeld bij rugklachten

Naast vergoeding van alle directe kosten heeft u soms ook recht op een vergoeding smartengeld. Het meemaken van een ongeluk waarbij u letsel oploopt zorgt voor pijn en verdriet. Misschien kunt u uw werk niet meer doen, moet u worden omgeschoold, of moet u de rest van u leven deze rugklachten voor lief nemen. Voor dit verdriet en deze pijn kunt u een aparte vergoeding krijgen, naast een vergoeding voor alle kosten die rugletsel met zich meebrengt. Dit is het zogenaamde smartengeld, ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Neem contact op met RN Letselschade als u meer wilt weten over letselschade vergoeding bij rugklachten.

Letselschade melden

Letselschade melden

  • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online