Een hersenschudding is meestal het gevolg van een ongeluk. Iedereen stoot wel eens zijn hoofd. Dat kan behoorlijk veel pijn doen maar meestal is er niet veel aan de hand. Gaat het echter om een echt harde klap dan kan het hersenweefsel beschadigd raken. Er ontstaat dan schade aan de hersenen, soms met ernstige gevolgen. Een hersenschudding is één van de meest lichte vormen van hersenletsel, doorgaans zonder blijvende schade. Het kan echter wel langere tijd duren voordat je helemaal bent hersteld van een hersenschudding. Dat kan weken tot maanden duren. Als je een ongeluk hebt gehad waarbij je een hersenschudding hebt opgelopen kan je voor onverwachte kosten komen te staan. Is iemand anders aansprakelijk voor het ongeluk, dan moet deze alle kosten die daarvan het gevolg zijn aan jou vergoeden.

De symptomen van een hersenschudding

Een hersenschudding brengt bepaalde symptomen met zich mee:

 • Bewusteloosheid (meestal kortdurend)
 • Stil zijn (kinderen huilen meestal niet)
 • Geheugenverlies en/of verward zijn
 • Misselijkheid en/of braken
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Onvast lopen
 • Verwardheid
 • Sufheid
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen

Heb jij last van deze symptomen of zie je die bij iemand anders, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts. De oorzaak van een hersenschudding is vaak een ongeluk. Dat kan gaan om een ongeluk thuis zoals een val van de trap maar ook buiten in het verkeer, in de speeltuin of tijdens het sporten.

Behandeling hersenschudding

Het belangrijkste bij de behandeling van een hersenschudding is het nemen van rust. Het is niet verstandig om langere tijd in bed te gaan liggen maar wel om het heel rustig aan te doen. Voldoende slapen is belangrijk maar liever niet te veel overdag. Probeer een dag- en nachtritme aan te houden.

Ook kan je beter, zeker de eerste tijd, geen drugs gebruiken en geen alcohol drinken. Zorg voor korte en wisselende activiteiten zoals wandelen, licht huishoudelijke taken of lezen. Het is verstandig om niet teveel te lezen en ook niet teveel televisie te kijken of achter de computer te zitten. Voorkom in ieder geval zoveel mogelijk dat je over je grenzen gaat.

Wat is een wekadvies

Bij een hersenschudding wordt door de dokter vaak een wekadvies gegeven. Meestal bij kinderen jonger dan 6 jaar die een hersenschudding hebben maar ook wel bij oudere kinderen of bij volwassenen. Je krijgt van de arts het advies het slachtoffer de eerste 24 uur na het ongeluk regelmatig wakker te maken. De eerste 6 uur na het ongeluk elk uur, daarna elke twee uur. Je controleert dan of het goed gaat met de zieke. Is het slachtoffer niet goed wakker te maken, reageert het erg suf, heeft het erg veel hoofdpijn of blijft het slachtoffer overgeven neem dan opnieuw contact op met een arts.

Letselschade hersenschudding claimen

Heeft iemand een hersenschudding opgelopen door de schuld van iemand anders, dan heeft het slachtoffer recht op een volledige schadevergoeding. Uiteraard moet kunnen worden bewezen dat het ongeluk de schuld is van iemand anders. Alle kosten komen voor vergoeding in aanmerking: medische kosten die niet worden vergoed door de ziektekostenverzekering, gederfde inkomsten omdat men enige tijd niet kan werken en alle andere kosten waarmee het slachtoffer wordt geconfronteerd. RN Letselschade kan jou helpen bij het claimen van letselschadevergoeding bij een hersenschudding. Ben je bijvoorbeeld betrokken bij een aanrijding en heb je een hersenschudding opgelopen? Wij claimen jouw kosten bij de schuldige partij. De kosten van onze werkzaamheden vallen onder de schadevergoeding dus je hoeft zelf geen kosten te maken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Je kunt via de website zelf al een eerste letselschade berekening maken zodat je een indruk krijgt van de vergoeding waarop je recht hebt. Wij komen bij je thuis om een en ander te bespreken, in heel Nederland.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online