RN Letselschade - Rolstoel RN Letselschade - Rolstoel

Dwarslaesie Dwarslaesie

Een dwarslaesie is een zeer ernstig letsel met grote gevolgen voor de patiënt. In de meeste gevallen is een dwarslaesie definitief en dat betekent dat de patiënt gedeeltelijk verlamd is. Welke lichaamsdelen precies verlamd zijn is afhankelijk van de plek van de dwarslaesie. Feitelijk is een dwarslaesie een onderbreking van het ruggenberg. Door deze onderbreking kunnen zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgekneld zijn waardoor bepaalde lichaamsdelen verlamd raken. Deze lichaamsdelen kunnen dan niet meer worden gebruikt en zijn gevoelloos.

Een dwarslaesie is een zeer ernstig letsel met grote gevolgen voor de patiënt. In de meeste gevallen is een dwarslaesie definitief en dat betekent dat de patiënt gedeeltelijk verlamd is. Welke lichaamsdelen precies verlamd zijn is afhankelijk van de plek van de dwarslaesie. Feitelijk is een dwarslaesie een onderbreking van het ruggenberg. Door deze onderbreking kunnen zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgekneld zijn waardoor bepaalde lichaamsdelen verlamd raken. Deze lichaamsdelen kunnen dan niet meer worden gebruikt en zijn gevoelloos.

Oorzaken dwarslaesie

Een dwarslaesie is meestal het gevolg van een ongeluk. Vaak gaat het om een sportongeluk, een verkeersongeluk of een val. Een dwarslaesie kan ook het gevolg zijn van een ziekte zoals een tumor, een ontsteking of een hernia.

Is het gevolg van een ongeluk waarvoor iemand anders aansprakelijk kan worden gesteld, dan moet alle schade worden vergoed. Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke letselschadevergoeding hoog kan zijn. Dwarslaesies leiden tot de meest hoge letselschadevergoedingen en ook tot hoge uitkeringen smartengeld.

Ons team staat voor jou klaar >

mw. mr. S. Gholamalian

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

mw. mr. S. Gholamalian

Teammanager

“Als je de richting van de wind niet kunt veranderen, verander dan de stand van je zeilen.”

dhr. E. Gormez

dhr. E. Gormez

Directie

dhr. E. Gormez

Directie

NIVRE Register-Expert

"Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op"

mw. mr. H.A. de Jongh

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

mw. mr. H.A. de Jongh

Letselschadejurist

“If you can dream it, you can do it.”

Bekijk ons team

Symptomen van een dwarslaesie

Door de beschadiging van het ruggenmerg kunnen signalen vanuit de hersenen niet meer alle delen van het lichaam bereiken. Een symptoom kan zijn dat je je benen niet meer voelt en niet meer kunt bewegen. Afhankelijk van de plek van de dwarslaesie kunnen verschillende symptomen ontstaan. Ook de grootte van de beschadiging speelt een rol. Zo is er de totale dwarslaesie en dat betekent dat het ruggenmerg volledig is onderbroken. Bij een partiële dwarslaesie is het ruggenberg voor een deel onderbroken. Is een dwarslaesie geconstateerd dan is het zaak om snel te handelen zodat de schade kan worden beperkt bijvoorbeeld door een operatie. Bij een totale dwarslaesie zijn de vooruitzichten somber; herstel is meestal niet mogelijk.

Uitvalsverschijnselen

Hoe hoger In de rug te dwarslaesie zich bevindt hoe meer uitvalsverschijnselen er zijn. Een lagere dwarslaesie kan alleen de benen betreffen, een dwarslaesie hoog in de rug kan ook leiden tot verlamming van de armen. Omdat de patiënt niet meer kan lopen of zelfs zitten kunnen er doorligplekken ontstaan. Ook een longontsteking kan het gevolg zijn van een dwarslaesie omdat de patiënt oppervlakkiger ademt en minder krachtig kan hoesten.

Letselschade berekenen

Behandelingen voor Dwarslaesie

Er is momenteel geen genezing voor een dwarslaesie. De behandeling is gericht op het maximaliseren van de functie van het getroffen gebied en het voorkomen van verdere schade aan het ruggenmerg. Hieronder zijn enkele veelvoorkomende behandelingen:

  • Medicatie: Pijnstillers en medicatie om de spasticiteit te verminderen, kunnen worden voorgeschreven.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het bewegingsbereik in het getroffen gebied.
  • Chirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie worden uitgevoerd om druk op het ruggenmerg te verlichten.
  • Hulpmiddelen: Hulpmiddelen zoals rolstoelen, braces en krukken kunnen worden gebruikt om de mobiliteit te verbeteren.

Contact met RN Letselschade voor een letselschadevergoeding

RN Letselschade heeft veel ervaring met het berekenen en claimen van letselschade en is expert in het onderhandelen met de wederpartij. Wij helpen iedereen in heel Nederland en komen naar je toe om alles te bespreken. Wij nemen je de gehele letselschade procedure van A tot Z uit handen en zorgen dat je de maximale letselschadevergoeding en smartengeld krijgt.

Contact opnemen

Schadevergoeding bij dwarslaesie

Alle kosten die voortvloeien uit de dwarslaesie komen voor vergoeding in aanmerking. Het kan gaan om grote bedragen want de gevolgen daarvan zijn bijzonder groot. Je kunt vaak niet meer thuis blijven wonen maar moet worden opgenomen in een verpleeghuis want je hebt dagelijks meerdere malen hulp nodig bij alles wat je doet. Denk aan wassen en aankleden, naar het toilet gaan of incontinentiemateriaal verwisselen. Vaak moet langdurig worden gerevalideerd en dit brengt ook hoge kosten met zich mee. Met een dwarslaesie kun je meestal niet meer werken zodat er sprake is van gederfde inkomsten. Je maakt veel meer kosten voor vervoer, hulp in en rond het huis of je moet verhuizen of de woning laten verbouwen.

Emotionele pijngeld-vergoeding

Als je wordt geconfronteerd met een dwarslaesie dan staat jouw leven volledig op zijn kop. Dit brengt ook veel psychische schade met zich mee. Je heeft enorm veel verdriet, bent je zelfstandigheid kwijt, je kunt niet zelf met de fiets of auto ergens heen en zelfs lopen gaat niet. Je moet afscheid nemen van geliefde hobby’s en andere zaken waaraan je nu plezier ontleende. Bij een dwarslaesie volgt dan doorgaans ook een hoge smartengeld vergoeding.

Veelgestelde vragen

Kan een dwarslaesie worden genezen?

Helaas is er momenteel geen genezing voor een dwarslaesie. Behandelingen zijn gericht op het maximaliseren van de functie van het getroffen gebied en het voorkomen van verdere schade aan het ruggenmerg.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een dwarslaesie?

De meest voorkomende oorzaken van een dwarslaesie zijn traumatisch letsel als gevolg van een auto-ongeluk, sportblessures of een val. Niet-traumatisch letsel, zoals een infectie, tumor of beroerte, kan ook een dwarslaesie veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een dwarslaesie?

De symptomen van een dwarslaesie kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de blessure en de locatie van het ruggenmerg. Veelvoorkomende symptomen zijn verlamming of verlies van gevoel in de ledematen, problemen met de blaas- en darmfunctie, ademhalingsproblemen, problemen met de seksuele functie en pijn of gevoeligheid in het getroffen gebied.

Letselschade dwarslaesie claimen

Het claimen van letselschade is vaak ingewikkeld en tijdrovend. Bij een dwarslaesie is dat vaak uiterst ingewikkeld. De patiënt zal waarschijnlijk heel lang of nooit meer normaal kunnen functioneren. Dit brengt allerlei kosten met zich mee. Het slachtoffer kan waarschijnlijk niet meer werken en heeft gedeeltelijke of volledige verzorging nodig. Soms voor de rest van zijn of haar leven. Het spreekt voor zich dat er ingewikkelde berekeningen mee gemoeid zijn om de hoogte van de letselschade vast te stellen.

Contact opnemen

Wat zeggen klanten over ons

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online