Het zal je maar gebeuren: aangereden worden als voetganger. Je bent aan het wandelen op de stoep of op een zebrapad en totaal onverwacht word je aangereden. Je hebt dan altijd recht op letselschadevergoeding. Ook als jij als voetganger schuld hebt aan het ongeluk. Het gaat dan om een ongeluk tussen een gemotoriseerd voertuig (auto, motor, bromfiets en dergelijke) en een voetganger. Voetgangers en ook fietsers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers, ook wel kwetsbare verkeersdeelnemers. Zij hebben altijd recht op letselschadevergoeding, minimaal op 50% van hun schade.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Fietsers en voetgangers worden extra beschermd voor de wet (artikel 185 Wegenverkeerswet). Zij lopen meer risico op letsel omdat ze niet zijn beschermd door de massa van een motorrijtuig. Bestuurders van motorrijtuigen moeten daarom extra rekening houden met deze zwakkere verkeersdeelnemers. De wet bepaalt dat de bestuurder van een motorvoertuig altijd aansprakelijk is. Dit kan geheel of gedeeltelijk zijn maar de aansprakelijkheid bedraagt minimaal 50%. Alleen als de bestuurder van het motorrijtuig overmacht kan bewijzen kan dit anders zijn.

Een voorbeeld

Een automobilist rijdt door een woonwijk en overschrijdt de maximale snelheid daarbij niet. Volledig onverwacht komt er een jonge vrouw tussen twee auto’s de straat op lopen. De automobilist kan de voetganger niet ontwijken en rijdt haar aan. De vrouw is vrij ernstig gewond. Hoewel de automobilist de vrouw niet kon zien aankomen en de aanrijding ook niet kon voorkomen, wordt deze toch aansprakelijk gesteld. De verdeling van de schuldvraag is 70% schuld voetganger en 30% schuld automobilist. Echter, bij wet is bepaald dat de voetganger minimaal recht heeft op 50% van de letselschade. De voetganger krijgt dus 50% van alle letselschade vergoed.

Welke schade voetganger wordt vergoed

Bij de berekening van de letselschade worden alle letselschadeposten meegenomen. Welke kostenposten er precies zijn hangt af van het ongeval, het letsel en de persoonlijke situatie van het slachtoffer. We nemen het voorbeeld hiervoor als uitgangspunt; een jonge vrouw die is aangereden door een auto en daarbij vrij ernstig gewond is geraakt. Zij heeft een gebroken been, hoofdletsel, haar arm is uit de kom en zij heeft snijwonden van gebroken glaswerk. De vrouw was namelijk op weg naar haar overbuurvrouw met een grote schaal bowl voor een feestje dat die avond zou worden gehouden.

Medische kosten

Hoewel het slachtoffer verzekerd is voor zorgkosten, krijgt zij toch te maken met allerlei extra uitgaven. Zij heeft verband en pleisters nodig, moet krukken huren, pijnstillers kopen en een eigen bijdrage betalen voor een aantal medische behandelingen. Het hoofdletsel bleek niet al te ernstig maar zij moet toch een aantal weken rust houden. Het gebroken been gaat in het gips waardoor zij een aantal weken niet kan autorijden. Ook haar arm moet een aantal weken rusten in een mitella. De glasscherven zijn verwijderd maar de wonden moeten helen en er zullen ook een aantal littekens achterblijven.

Vervoerskosten

Omdat de vrouw langere tijd niet kan autorijden moet zij veel meer vervoerskosten maken. In het begin heeft zij regelmatig een taxi nodig om naar de dokter te gaan, en later moet zij regelmatig naar de fysiotherapeut met de bus.

Hulp in huis

De aangereden voetganger bleek een ongetrouwde vrouw met twee kinderen te zijn. Omdat zij zowel een arm als een been langere tijd niet kon gebruiken, had wat zij hulp nodig bij de verzorging van de kinderen en de huishouding. Deze kosten moeten worden vergoed.

Juridische hulp

Om de letselschade van een voetganger met succes te claimen bij de wederpartij, is de hulp van een letselschade expert nodig. Het maken van de berekeningen én het onderhandelen met de wederpartij vraagt om speciale expertise. Kies voor en letselschade expert van RN Letselschade als je de maximale letselschadevergoeding wilt claimen. Wij werken door heel Nederland en onze help is kosteloos. Onze kosten moeten namelijk worden betaald door de aansprakelijke partij.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online