Raak jij gewond tijdens een ritje met het openbaar vervoer? Dan heb je letselschade openbaar vervoer opgelopen en heb je in vrijwel alle gevallen recht op een letselschadevergoeding. Het vervoersbedrijf heeft namelijk de plicht om jou veilig naar je bestemming te brengen. Of het nou met de bus, de tram, metro of de trein is. Een ongeluk in het ov is vaak het gevolg van onverwacht hard remmen. In de auto heb je een gordel om maar in het openbaar vervoer niet. Door onverwacht hard remmen kan je daarom vallen of je flink stoten. Bij een noodstop of verkeersongeluk kun je ernstig gewond raken met allerlei kosten tot gevolg. Schakel de kosteloze hulp in van een letselschade expert van RN Letselschade. We werken door heel Nederland.

Voorbeeld letselschade openbaar vervoer

Om in kaart te brengen welke kosten er zoal kunnen zijn als je te maken krijgt met letselschade openbaar vervoer, geven we hierna een voorbeeld. Joost gaat elke ochtend met de bus naar zijn werk. Meestal moet hij tijdens de rit staan. Op een ochtend slaat het noodlot toe. De buschauffeur moet uitwijken en heel hard remmen voor een plotseling overstekend kind. Gevolg is dat Joost valt en daarbij zijn hoofd stoot tegen een ijzeren stang van de stoel voor hem. Hij heeft behoorlijk letsel opgelopen: zijn kaak is gebroken en zijn arm is uit de kom. Hij kan alle kosten van letselschade openbaar vervoer claimen bij de vervoerder.

Welke schade wordt vergoed?

Uitgangspunt is dat alle letselschade openbaar vervoer moet worden vergoed. Deze schade is onder te verdelen in materiële schade en immateriële schade. De materiële schade gaat over alle kosten die het gevolg zijn van het ongeluk. De immateriële schade gaat over de psychische schade: pijn angst, verdriet en zorgen. Dit heet smartengeld.

De materiële schade

Het berekenen van de materiële schade kan ingewikkeld zijn. Zo krijgt Joost de meeste medische kosten als gevolg van zijn letsel wel vergoed vanuit zijn zorgverzekering. Maar er zijn ook kosten die niet worden vergoed. Zo moet hij onder meer een eigen bijdrage betalen voor medicijnen en voor de fysiotherapeut. Joost heeft ook te maken met andere kostenposten. Zo maakt hij veel extra vervoerskosten omdat hij maandenlang elke week tweemaal naar de fysiotherapeut moet voor zijn kaak. Hij heeft dan een taxi nodig.

Ook heeft Joost minder inkomsten gehad dan verwacht. Hij was net aangesteld als interim manager en die baan kon hij niet vervullen. Hij liep daardoor een flinke promotie mis.

Als alleenstaande man had Joost ook langere tijd hulp in huis nodig. In het begin persoonlijke zorg en later alleen nog huishoudelijke hulp. Hiervoor moest hij een eigen bijdrage betalen. Al deze kosten moeten door de aansprakelijke partij, in dit geval het vervoersbedrijf, worden vergoed.

Letselschade expert inschakelen

Voor het claimen van letselschade bij de aansprakelijke partij is het altijd belangrijk een expert in te schakelen. Een letselschade jurist van RN Letselschade is zeer betrokken, ervaren en helpt jou op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat je niet zelf hoeft te betalen. De kosten van juridische bijstand vallen namelijk ook onder de letselschadevergoeding. Het aansprakelijk stellen van de wederpartij, berekenen van de letselschadeclaim en het onderhandelen met het vervoersbedrijf is niet eenvoudig. Wij werken door heel Nederland, hebben kantoren in Amsterdam en Rotterdam en komen ook bij je thuis om het ongeval te bespreken.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online