Als jij als fietser deelneemt aan het verkeer, dan krijg je extra bescherming. Je bent dan namelijk een zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemer waar naast fietsers ook voetgangers en kinderen onder vallen. Zij hebben vrijwel altijd recht op letselschadevergoeding. Er is recht op 100% letselschadevergoeding als het ongeluk de schuld is van iemand anders. Je hebt, ook als het ongeluk (deels) je eigen schuld is, recht op letselschadevergoeding. Minimaal op 50% van al je kosten. 

Meestal is de schuldige partij een andere verkeersdeelnemer maar het kan bijvoorbeeld ook de gemeente zijn die aansprakelijk is. Bijvoorbeeld omdat de weg niet goed is onderhouden waardoor jij bent gevallen. Als fietser heb je vaak meer rechten dan je denkt. Neem daarom na een ongeval contact op met RN Letselschade, wij helpen je de maximale letselschadevergoeding te claimen.

Welke letselschade als fietser wordt vergoed

Heb je als fietser een ongeluk gehad? En is dat ongeluk de schuld van iemand anders? In dat geval heb je recht op vergoeding van alle kosten die voortvloeien uit het fietsongeval. Om te beginnen heb je recht op vergoeding van alle schade aan kleding, je fiets of spullen die je bij je had. Maar ook de kosten die samenhangen met het letsel zelf moeten worden vergoed. Kosten van vervoer naar het ziekenhuis, vervoer naar de huisarts of de fysiotherapeut bijvoorbeeld. Ben je ernstiger gewond, dan heb je misschien ook hulp thuis nodig. Die hulp moet ook worden vergoed. Dit kan gaan om huishoudelijke hulp, hulp bij persoonlijke verzorging maar ook hulp voor het uitlaten van de hond of voor kinderopvang.

Wist jij dat ook alle juridische hulp moet worden vergoed? Je kunt dus met een gerust hart een afspraak met een letselschade expert van RN Letselschade. Onze kosten moeten namelijk ook door de aansprakelijke partij worden betaald. Voor jou is onze hulp altijd kosteloos.

Wat als de fietser zelf schuld heeft?

Ook als een fietser zelf schuld heeft aan een verkeersongeval, heeft hij of zij recht op een (gedeeltelijke) letselschadevergoeding. Hier komt het begrip beschermde verkeersdeelnemer om de hoek kijken. Fietsers hebben namelijk, ongeacht de schuldvraag, altijd recht op minimaal 50% vergoeding van hun letselschade. Alleen als sprake is van opzet of grove roekeloosheid, kan dit anders zijn. Denk dus niet te snel dat je nergens recht op hebt, want dat heb je namelijk wel.

Meer over kwetsbare verkeersdeelnemers

Bij wet is bepaald dat sommige verkeersdeelnemers extra bescherming genieten. Ook fietsers vallen onder deze bescherming. De gedachte hierbij is dat zij meer gevaar lopen in het verkeer en sneller ernstig gewond kunnen raken. Immers, auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen kunnen ernstige schade toebrengen aan fietsers en voetgangers. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen moeten dan ook extra rekening houden met deze kwetsbare verkeersdeelnemers. Om die reden krijgen onder andere fietsers sneller en meer letselschadevergoeding.

Letselschade fietser claimen

Het claimen van letselschade is meestal niet eenvoudig. De wederpartij wordt doorgaans vertegenwoordigd door een letselschade expert van een verzekeringsmaatschappij. De wederpartij moet aansprakelijk worden gesteld, en moeten ingewikkelde berekeningen worden gemaakt en moeilijke onderhandelingen worden gevoerd. Dit kun je het beste overlaten aan een letselschade expert. Neem contact op met RN Letselschade als jij zo’n expert, geheel kosteloos, wilt inschakelen. Wij zijn op de hoogte van alle geldende wet- en regelgeving, zijn zeer betrokken en werken door heel Nederland.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online