RN Letselschade Banner Homepage RNletselschade

Inzittende Inzittende

Ook als inzittende kunt u betrokken raken bij een verkeersongeval en daarbij letselschade oplopen. U heeft in dergelijke gevallen zelf nooit schuld aan het ongeluk want u bestuurde immers het voertuig niet, maar u zat naast de bestuurder of achterin de auto, of achterop een brommer of motor. Het letsel dat u oploopt brengt echter wel kosten met zich mee en deze wilt u uiteraard vergoed zien.

Vindt er een botsing plaats tussen twee auto’s dan draagt een daarvan de schuld van het ongeluk. Het is dan de vraag bij welke bestuurder u in de auto zat: bij het slachtoffer of bij de schuldige partij. In beide gevallen heeft u in ieder geval recht op de vergoeding van uw letselschade kosten. Soms is de schuldvraag niet duidelijk en leidt een en ander tot getouwtrek. Het is daarom verstandig om als u slachtoffer bent geworden van een ongeluk als inzittende de hulp in te schakelen van een letselschade expert.

Inzittende: Altijd recht op letselschadevergoeding

Raakt u als inzittende betrokken bij een ongeluk dan heeft u altijd recht op vergoeding van uw letselschade. Veel automobilisten hebben een zogenaamde SVI verzekering afgesloten. Dit is een schadeverzekering inzittenden en deze verzekering zal de kosten van letselschade van inzittenden vergoeden. Dan bestaat er ook nog de regeling schuldloze derde. Dit is een regeling die door de verzekeraars onderling is afgesproken om passagiers die betrokken raken bij een ongeval in ieder geval schadeloos te kunnen stellen. Is een derde aansprakelijk voor het ongeluk dan kunt u bij deze persoon uw schade claimen.

Welke letselschade wordt vergoed als inzittend

Alle kosten die voortvloeien uit letselschade als inzittende moeten worden vergoed. Er zijn allerlei kostenposten waarmee u als slachtoffer kunt worden geconfronteerd. Het letsel dat u heeft opgelopen brengt allerlei kosten met zich mee. Te beginnen bij vervoer naar de dokter of het ziekenhuis, een operatie, hulp in huis en allerlei andere kosten die u moet maken. U moet vanaf het begin goed bijhouden welke kosten u allemaal moet maken. Bewaar bonnen en facturen zodat u kunt bewijzen dat u kosten moest maken.

Voorbeelden van letselschade kosten

Het zal per geval verschillen met welke kosten u wordt geconfronteerd als u als inzittende letselschade oploopt. Misschien heeft u alleen kleine verwondingen of zijn er spullen stuk gegaan. Bij een ernstig ongeval kan het echter ook om veel meer gaan. Met alle kosten van dien. Hieronder een aantal voorbeelden van letselschade kosten.

Kosten in verband met het opgelopen letsel zelf

Letselschade als inzittende kan van alles betekenen. Een tand door de lip, een gebroken been, blauwe plekken, kneuzingen, inwendig letsel of letsel aan het hoofd. Letsel brengt altijd kosten met zich mee. U moet worden vervoerd naar een dokter of ziekenhuis, moet een operatie ondergaan, een been in het gips laten zetten of naar de tandarts om een afgebroken tand te laten repareren. Hoewel veel medische kosten worden vergoed door uw ziektekostenverzekering zult u toch ook zelf kosten moeten maken. Kleine aankopen zoals pijnstillers, een eigen bijdrage voor medicatie en behandelingen of tandartskosten.

Kosten aan eigendommen

Bij elk ongeval gaan er ook zaken stuk. In scheur in broek of overhemd, schoenen stuk, uw bril kapot gegaan of andere spullen. Als inzittende heeft u recht op vergoeding van de schade, óf van de bestuurder van het voertuig waarmee u meereed óf van de schuldige derde.

Gederfde inkomsten

Als u letselschade als inzittende oploopt dat ernstig is, dan kunt u te maken krijgen met gederfde inkomsten. Omdat u een tijd niet kunt werken heeft u minder inkomsten. Zeker als u ondernemer bent kan dit behoorlijk in de papieren lopen. U moet misschien extern personeel inhuren zodat lopende opdrachten kunnen worden voortgezet. Werknemers kunnen te maken krijgen met een daling van hun inkomen, gemiste dertiende maand en studenten kunnen studievertraging oplopen. Al uw kosten moeten worden vergoed en ook deze gemiste inkomsten. Het kan lastig zijn gederfde inkomsten te berekenen. Schakel daarom een letselschade advocaat in van RN Letselschade. Zo krijgt u waar u recht op heeft.

Andere kosten

U kunt te maken krijgen met allerlei kosten. Bent u ernstig gewond geraakt? Dan heeft is wellicht een tijdje hulp in huis nodig. Hulp bij persoonlijke verzorging, de huishouding, het verzorgen van kinderen en andere taken. Soms heeft u andersoortige woonruimte nodig. Een rolstoelvriendelijke woning, een badkamer en slaapkamer op de begane grond of een traplift. In ernstige gevallen zult u moeten verhuizen of de woning moet worden verbouwd. Ook voor al deze kosten moet u worden gecompenseerd en een vergoeding krijgen.

Kosten van juridische bijstand

Ook de kosten van juridische bijstand moeten worden vergoed. U kunt dus met een gerust hart een professional inschakelen om u te helpen bij het claimen van alle letselschade. Deze kosten worden meegenomen in de totale schadeclaim.

Smartengeld bij letselschade als inzittende

Smartengeld is een vergoeding voor geleden pijn en verdriet. Natuurlijk is dat niet eenvoudig in geld uit te drukken maar een vergoeding is wel op zijn plaats. Misschien moet u de rest van uw leven wel door met lelijke littekens, een vinger missen of een deel van uw zicht. Hoe ernstiger het letsel en hoe groter de impact op uw leven, hoe hoger de vergoeding smartengeld. Vraag uw letselschade advocaat om een indicatie van het bedrag aan smartengeld dat u kunt krijgen.

Laat het er niet bij zitten

Letselschade opgelopen als inzittende? Laat het er niet bij zitten! Zelfs als u maar licht gewond bent geraakt moet u meestal nog kosten maken. U heeft recht op vergoeding van alle kosten. Ze moeten worden vergoed door hetzij de bestuurder van de auto waarin u zat hetzij door de schuldige derde. Ook kunt u een beroep doen op een vergoeding via de regeling schuldloze derde. Schakel RN Letselschade in en krijg waar u recht op heeft. Wij bezoeken u thuis vanuit onze kantoren in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Kijk ook op onze website waar u al veel informatie kunt vinden, een proefberekening kunt maken en een dossier kunt openen. Neem gerust contact met ons op, onze kosten worden meegenomen in de letselschade berekening.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over inzittende en letselschade:

Wie is aansprakelijk bij een eenzijdig ongeval?

Bij een eenzijdig ongeval, waarbij slechts één voertuig betrokken is, ligt de aansprakelijkheid bij de bestuurder van dit voertuig.

Kan ik als inzittende ook aansprakelijk zijn voor het ongeval?

In principe niet. Als inzittende ben je over het algemeen niet aansprakelijk voor het ongeval.

Wat zijn de kosten van een letselschade-expert?

De kosten van een letselschade-expert worden over het algemeen vergoed door de tegenpartij, als onderdeel van de schadevergoeding.

Letselschade berekenen

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online