De kop-staart botsing is een van de meest voorkomende ongelukken in het verkeer. Het wordt ook wel een aanrijding van achteren genoemd. Kop-staart botsingen komen vooral voor in files en bij stoplichten. U staat rustig te wachten voor een rood stoplicht en volkomen onverwacht botst de auto die achter u reed tegen u aan. Bij een dergelijke botsing is altijd de bestuurder die op zijn voorligger botst de schuldige partij. Dit is duidelijk in de wet geregeld: automobilisten moeten voldoende afstand houden en wel zodanig dat op tijd kan worden geremd zonder tegen een voorligger te botsen. Hieruit vloeit voort dat u in geval van een kop-staart botsing altijd recht heeft op een volledige letselschade vergoeding. Het gaat dan niet alleen om de kosten van reparatie van de auto, maar ook om allerlei andere kosten waarmee u te maken kunt krijgen.

Een bekend soort letsel als gevolg van een aanrijding van achteren is de whiplash. Dit is nekletsel. Heeft u een aanrijding in de file gehad of terwijl u voor een rood stoplicht stond te wachten en bent u van achteren aangereden? Vraag een letselschade expert om advies. Voor de slachtoffers van kop-staart botsingen zijn de kosten van juridische bijstand ook voor rekening van de schuldige partij. Hulp en bijstand van een expert kost u dus niets.

Welke schade kunt u claimen bij kop-staart botsing

Kortgezegd heeft u recht op vergoeding van alle schade die voortvloeit uit de kop-staart botsing. Deze vergoeding moet worden betaald door de schuldige partij, de achterligger die tegen u op botste. Naast een vergoeding voor alle kosten waarmee u te maken krijgt heeft u in veel gevallen ook nog recht op een vergoeding smartengeld. We onderscheiden deze twee ook wel in materiële en immateriële schade. Immateriële schade, smartengeld dus, is niet eenvoudig te berekenen en bij ernstig letsel is ook het berekenen van de materiële schade vaak heel ingewikkeld. We bekijken hierna punt voor punt voor welke kosten u allemaal een vergoeding kunt krijgen.

Kostenposten letselschadevergoeding (materiële schade)

Het hangt volledig af van uw persoonlijke situatie voor welke kostenpost u allemaal een schadevergoeding kunt krijgen. Elk ongeluk is anders en ook de gevolgen daarvan zijn steeds anders. Hierna een opsomming van mogelijke kostenposten, maar deze is niet compleet omdat uw situatie net weer anders kan zijn.

Schade aan spullen

Elk ongeluk brengt wel schade aan spullen met zich mee. Bij een kop-staart botsing zal de auto aan de achterzijde zijn beschadigd en dit moet worden hersteld met alle kosten van dien. In de auto zelf kunnen spullen kapot zijn gedaan waaronder onderdelen en het interieur van de auto, maar bijvoorbeeld ook spullen die u in de auto had liggen. Een dure camera, een laptop, boodschappen die u had gehaald en andere al dan niet waardevolle spullen. Alle kosten aan spullen dienen te worden vergoed.

Medische kosten

Als u letselschade oploopt als gevolg van een kop-staart botsing moeten alle medische kosten worden vergoed. Hoewel u verplicht een ziektekostenverzekering heeft worden lang niet alle medische kosten daadwerkelijk vergoed. U heeft medicijnen nodig waarvoor u geen volledige vergoeding krijgt. Eenvoudige pijnstillers, pleisters en verband dient u zelf aan te schaffen en vaak bent u een eigen bijdrage verschuldigd voor therapieën. Heeft u door de kop-staart botsing een whiplash opgelopen dan zult u vaak een fysiotherapeut in de arm moeten nemen en veel mensen hebben hiervoor geen aanvullende ziektekostenverzekering. Alle medische kosten die u niet krijgt vergoed door uw ziektekostenverzekering dienen door de schuldige partij te worden vergoed. Denk hierbij ook aan het verplichte eigen risico. Dit eigen risico had u zonder het ongeluk wellicht helemaal niet hoeven aanspreken. Ook deze kostenpost kan worden meegenomen in de berekening van de letselschadevergoeding.

Inkomstenderving

Een kop-staart botsing kan flink letsel veroorzaken waardoor u een tijd niet in staat bent om te werken. Dit kan betekenen dat u minder inkomen heeft en daarvoor dient u te worden gecompenseerd door de schuldige partij. Heeft u een eigen bedrijf dan kan dit allerlei problemen met zich meebrengen. U moet extra personeel inhuren of kunt uw klanten al dan niet tijdelijk niet of onvoldoende bedienen. Ook is het mogelijk dat u net was voorgedragen voor promotie die nu niet kan doorgaan of wellicht loopt u studievertraging op. Alle inkomstenderving als gevolg van het ongeluk dient te worden vergoed. Het kan lastig zijn om inkomstenderving te berekenen en daarom is de hulp van een letselschade expert hard nodig.

Andere kosten

Zoals gezegd is elke situatie anders en kunnen bij een kop-staart botsing steeds weer andere kostenposten een rol spelen. Misschien heeft u kleine kinderen en kunt u door het ongeluk deze niet zelf verzorgen of naar school brengen. U moet hiervoor dan extra hulp inschakelen. Bent u ernstig gewond geraakt, dan heeft u misschien hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging of er is iemand nodig om de tuin te doen, de hond uit te laten of andere werkzaamheden voor u uit te voeren die u nu niet zelf kunt doen. Gevolgschade kan zeer divers zijn en hangt helemaal af van de situatie van het slachtoffer. In de meest ernstige gevallen kan het slachtoffer niet in zijn of haar eigen omgeving blijven tenzij deze wordt verbouwd. Soms is dus een verbouwing aan de woning nodig of zelfs een verhuizing. De kosten hiervan dienen te worden betaald door de schuldige partij.

Zorg voor goede documentatie

Als u letselschade kosten wil claimen bij de schuldige partij dan dient u deze kosten wel goed te documenteren. De kosten die u maakt moeten nodig zijn en u moet kunnen bewijzen dat u deze kosten ook daadwerkelijk heeft gemaakt. Dit betekent dat u vanaf het begin bonnetjes en facturen moet bewaren. Samen met uw letselschade advocaat kunt u vervolgens een kostenberekening maken en een schadeclaim indienen bij de schuldige partij.

Whiplash

Een whiplash is nekletsel dat vaak het gevolg is van een kop-staart botsing. Het is een lastig soort letsel omdat het vaak niet te zien is op röntgenfoto’s. Door de harde klap van de auto op uw auto heeft de nek een onverwachte heftige beweging gemaakt. Naar voren, naar achteren en weer naar voren. De nek kan hierdoor beschadigd raken en allerlei klachten veroorzaken. Pijn in de nek en in het hoofd, een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid maar ook concentratiestoornissen.

Deze klachten kunnen lang aanhouden. Een en ander kan leiden tot onbegrip van uw omgeving, vooral ook omdat het letsel door artsen vaak niet kan worden aangetoond. U heeft te maken met dagelijkse pijnen en ander ongemak maar krijgt niet de steun die u nodig heeft. Het kan leiden tot problemen met uw werkgever en collega’s. Heeft u een whiplash opgelopen als gevolg van een kop-staart botsing zorg dan voor goede juridische bijstand. Zo weet u zeker dat u alle steun krijgt die u nodig heeft en de maximale letselschade vergoeding krijgt.

Een letselschade advocaat inschakelen

Letselschade claimen na een kop-staart botsing is niet eenvoudig. Hoewel de schuldvraag redelijk eenvoudig is vast te stellen, immers degene die op u is ingereden is de schuldige partij. Het berekenen van de letselschade is echter minder eenvoudig. Het beste kunt u een expert inschakelen zodat u zeker weet dat u de maximale letselschadevergoeding krijgt. RN Letselschade is zo’n expert en is zeer ervaren en beschikt over alle benodigde juridische kennis. Op de website kunt u al een proefberekening maken en zelf een dossier aanmaken. Wij komen vanuit onze vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam bij u thuis, in heel Nederland, om uw situatie te bespreken en u te adviseren. Het kost u niets want de kosten van juridische bijstand moeten worden vergoed door de schuldige partij. Deze kosten nemen wij direct mee in de berekening van de schadeclaim.

Smartengeld (immateriële schade)

Naast een vergoeding van alle kosten die uit het ongeluk voortvloeien heeft u los daarvan ook nog recht op een vergoeding smartengeld. Dit is een vergoeding voor het verdriet dat u heeft moeten doorstaan of nog zal moeten doorstaan. De vergoeding voor verdriet en pijn is natuurlijk niet eenvoudig te berekenen, maar hiervoor kan worden gebruik gemaakt van de smartengeldgids. Rechters maar ook letselschade advocaten kunnen in deze gids nagaan voor welke letsels welke smartengeld vergoedingen worden toegekend. Zo krijgt u al een indruk van de vergoeding waarop u ongeveer kunt rekenen.

Natuurlijk zal geld uw smart niet verlichten maar het geeft u wel een gevoel van rechtvaardigheid als u voor pijn en verdriet ook een vergoeding krijgt. Voor gering en licht letsel krijgt u een vergoeding van circa €2500 en dit bedrag loopt op naarmate uw letsel ernstiger is. Als sprake is van blijvende invaliditeit kan het om veel geld gaan. Een en ander hangt ook af van uw persoonlijke situatie en de impact op de rest van uw leven. Bijvoorbeeld door blijvende littekens in uw gezicht of het verlies van een lichaamsdeel of van uw zicht of gehoor.

Neem contact op met RN Letselschade als u meer wilt weten over smartengeld en letselschadevergoeding en hulp wil bij het claimen van letselschade als gevolg van een kop-staart botsing.

Letselschade melden

Letselschade melden

  • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WhatsApp 9:00 tot 21:00 online