Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij verkeersongeval? Als je een verkeersongeval meemaakt dan kan je daar flink van schrikken. Daarnaast kan de schade behoorlijk oplopen. Zo heb je mogelijk schade aan het voertuig en wellicht heb je letselschade opgelopen. In sommige gevallen heb je recht op een schadevergoeding: dat hangt af van de aansprakelijkheid bij het verkeersongeval. Wij leggen uit welke partij in welke situatie aansprakelijk is voor het ongeluk.

Heb je vragen over het ongeval waar jij bij betrokken was? Wij helpen je verder wanneer je slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval. Dan ontzorgen wij jou volledig, zodat jij je op je herstel kan focussen. Onze juridische hulp is voor jou geheel gratis: wij verhalen alle kosten op de verzekering van de tegenpartij. Neem direct contact met ons op via 085 – 013 1 013 of info@rnletselschade.nl.

Aansprakelijkheid bij verkeersongeval met 2 auto’s of motoren

Bij een verkeersongeval met twee motorvoertuigen draaien de partijen in principe op voor de eigen schade. Dit is anders als een van de partijen een fout maakte die zijn schuld is. Deze partij reed bijvoorbeeld tegen het verkeer in, of negeerde een rood stoplicht. Jij krijgt de schade vergoed als die schade ontstaan is als gevolg is van deze fout of de overtreding.

Verkeersongeval met fietser of voetganger

Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom geldt er voor deze groep een aparte regeling: is er een aanrijding met een motorvoertuig, dan krijgt een voetganger of fietser minimaal 50% van de schade vergoed. Hierbij maakt het niet uit of het ongeval de schuld is van de fietser of voetganger.

Aansprakelijkheid bij verkeersongeval met een kind onder de 14 jaar

Een kind dat jonger is dan 14 jaar wordt extra beschermd bij verkeersongevallen. De reden hiervoor is dat een kind de gevaren in het verkeer niet goed kan overzien. Gaat het om een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig, dan krijgt het kind 100% van de schade vergoed. Hierbij maakt het niet uit wiens schuld het ongeluk was.

Eenzijdig ongeval

In sommige gevallen is er sprake van een eenzijdig ongeval. Bijvoorbeeld omdat je bij het inparkeren tegen een paaltje rijdt. In dat geval moet je vaak zelf de schade vergoeden. Als je een in- of opzittendenverzekering hebt dan krijg je soms toch een schadevergoeding. Dit kan je navragen bij je verzekeraar.

Hoe krijg je een schadevergoeding na een verkeersongeval

Als je een verkeersongeval hebt gehad dan is het van belang om de gegevens van de wederpartij te noteren. Schrijf het kenteken op, vul samen het schadeformulier in en maak foto’s van de situatie. Zijn er getuigen, schrijf dan ook hun gegevens op. De verklaring van getuigen en de andere bewijzen maken het makkelijker om de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval aan te tonen.

De materiële en immateriële schade kan je verhalen op de verzekeraar van de wederpartij als deze aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Wil je weten wie er aansprakelijk was? Als je contact met ons opneemt, benadert een deskundige letselschadespecialist je binnen 60 minuten. Deze geeft jou advies geeft over jouw zaak. De letselschadescan is kosteloos en geheel vrijblijvend. Jouw schade en je vraag over de aansprakelijkheid bij verkeersongeval wordt meteen beoordeeld en je hoort ook direct hoe groot de kans is op een letselschadevergoeding.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online