Over letselschade bestaan veel vragen en onduidelijkheden. Hieronder 10 feiten over letselschade.

1. Eenzijdige aanrijding: soms toch schadevergoeding

Je denkt wellicht dat bij een eenzijdige aanrijding nooit sprake kan zijn van een letselschadevergoeding. Dit zal in de meeste gevallen kloppen maar soms heb je toch recht op een letselschadevergoeding. Het hangt helemaal af van de situatie. Moest je uitwijken voor iets dat op de weg lag of lag er een omgevallen boom op de weg? Was de weg door de overheid slecht onderhouden? Ga er niet te snel vanuit dat je geen recht hebt op een letselschadevergoeding bij een eenzijdig ongeval want dit kan best toch het geval zijn.

2. Geen licht op jouw fiets? Toch schadevergoeding

Ook hier geldt dat wel of geen schadevergoeding krijgen afhangt van de situatie. Kom je in botsing met een andere fietser die je echt niet hebt kunnen zien, dan zul je geen letselschadevergoeding krijgen. Anders is het als je bent aangereden door een automobilist of ander motorvoertuig. Dan spelen wel degelijk nog andere vragen een rol waaronder de vraag of de weg wel voldoende was verlicht. Scheen de maan zodat de automobilist je had kunnen zien? Reed de auto niet te hard? Ook als je geen licht had op je fiets kom je toch vaak in aanmerking voor letselschade vergoeding.

3. Je moet over bewijzen beschikken

Als je letselschade hebt opgelopen door toedoen van iemand anders, dan moet je wel kunnen bewijzen dat die ander aansprakelijk was. Logisch, want anders zou iedereen elkaar zomaar kunnen beschuldigen. Lukt het niet om de ander aan te spreken omdat je bijvoorbeeld niet weet om wie het gaat, dan kun je soms nog een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

4. Aangereden door dronken bestuurder niet altijd schadevergoeding

Natuurlijk, als je bent aangereden door een dronken bestuurder dan heeft deze een grote fout gemaakt. Dat staat vast want dronken achter het stuur zitten is verboden. Toch leidt dit niet direct tot een letselschadevergoeding. Immers, je kunt zelf ook een fout hebben gemaakt waardoor jij het ongeval heeft veroorzaakt. Er wordt dan ook naar de concrete situatie gekeken.

5. Tussenkomst rechter zelden nodig

Veel mensen denken dat in een letselschadezaak altijd tussenkomst van de rechter nodig is. Niets is minder waar. In veruit de meeste gevallen lossen partijen het geschil onderling op. Slechts in minder dan 5% van de gevallen gaan partijen naar de rechtbank.

6. Alle kosten moeten worden vergoed

Als eenmaal is komen vast te staan dat iemand anders verantwoordelijk is voor uw letselschade, dan heb je recht op volledige vergoeding. Het gaat dan om alle kosten die verband houden met het ongeval. Directe kosten zoals van een reparatie van een kapotte bril, een fiets of een laptop. Ook zaken als gederfde inkomsten, een noodzakelijke verbouwing aan de woning en medische kosten die de ziektekostenverzekering niet vergoedt kun je claimen. Zelfs bij niet-objectiveerbaar letsel zoals whiplash dient dit te worden vergoed.

7. Je dient goed te documenteren

Dat je recht hebt op vergoeding van alle kosten in verband met jouw letsel betekent wel dat je deze kosten goed moet documenteren. Je kunt niet zomaar allerlei kosten opvoeren maar moet deze kosten aantonen door middel van bonnetjes en facturen. Ook moet duidelijk zijn dat het nodig was deze kosten te maken.

8. Ook hulp van familie en vrienden wordt vergoed

Heb je vrienden of familie die je helpen in verband met jouw letsel? Denk aan het overnemen van huishoudelijke taken, je naar doktersafspraken brengen, op jouw kinderen passen, de hond uitlaten of de tuin netjes maken. De familie en vrienden doen het waarschijnlijk graag voor je maar als je hen niet had gehad, dan had je iemand moeten inhuren voor deze klussen.

9. Je kunt ook smartengeld krijgen

Een ongeluk krijgen en letselschade oplopen betekent ook pijn en verdriet lijden. Dit noemen we psychische schade, ook wel immateriële schade. Voor deze verdrietige omstandigheden maar bijvoorbeeld ook voor levenslange littekens of het missen van een lichaamsdeel kun je smartengeld krijgen.

10. Je hebt recht op de wettelijke rente

Vanaf de dag van het ongeval gaat de wettelijke rente lopen. Heb je recht op een schadevergoeding dan krijg je daarover de rente vanaf de dag van het ongeval tot het moment dat jouw schadevergoeding wordt uitgekeerd.

Staat jouw vraag niet tussen de 10 feiten over letselschade? Neem dan contact met onze experts en krijg direct antwoord op je vraag.

Extra tip: let wel op, er bestaat een verjaringstermijn waarbinnen u uw letselschade dient te claimen.

WhatsApp 9:00 tot 21:00 online